Partijas cenšas izdabāt pensionāriem • IR.lv

Partijas cenšas izdabāt pensionāriem

22
Apvienības ''Atbildība'' rīkotajā Latvijas pensionāru forumā. Autors: Andrejs Terentjevs, F64

Diena: pensionāri varētu būt vairāk nekā trešdaļa vēlētāju

Pensionāru īpatsvars varētu būt vairāk nekā trešdaļa no visiem balsotājiem, liecina laikraksta ''Diena'' aplēses. Tāpēc partiju vēstījumos vēlētājiem parādās tēmas tieši šai vecuma grupai – pensijas, veselība, sociālā palīdzība.

«Tur nav vajadzīgas nekādas aptaujas – Latvijas iedzīvotāju sastāvs rāda, ka balsstiesīgu vecu cilvēku ir ļoti daudz. Ja grib uzvarēt vēlēšanās, bez šīs grupas iztikt nevar,» partiju nepieciešamību ņemt vērā pensijas un pirmspensijas vecuma cilvēku intereses vērtē sociologs Arnis Kaktiņš.

Sociologi atzīst, ka pensionāri ir tradicionālie vēlētāji, kas pieraduši iet vēlēt, neuzdodot jautājumu, kāpēc tas jādara. Pensionāru loma šajās vēlēšanās varētu pieaugt arī tāpēc, ka kopš 2006.gada pieaudzis to ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits, kas darba meklējumos valsti pametuši, un liela daļa no viņiem Īrijā vai Anglijā diez vai ies balsot.

Partijām pensionāri ir mērķa grupa numur viens, jo viņiem ir daudz brīva laika, viņiem patīk runāt un viņus ir samērā viegli satikt. Tomēr tas nenozīmē, ka viņus var ātri pierunāt balsot par konkrētu politisko spēku. Turklāt Latvijā nav vienas izteiktas partijas, kuru atbalstītu tieši pensionāri. Politiķi atzīst – ja sasolīs par daudz, tieši pensionāri atcerēsies vislabāk un atgādinās par sameloto.

Cilvēki notic arī meliem un glaimiem, tāpēc, īpaši pensiju jautājumā, var uzķerties uz skaistiem solījumiem, norāda sociologs Tālis Tisenkopfs. «Pensionāri ir kārtīgi ļaudis, tāpēc viņu apmeklējuma līmenis vēlēšanās varētu būt lielāks. Ar pensiju tēmu daudzi manipulē.» Socioloģe Brigita Zepa uzsver, ka pensionāru noskaņojumu var ietekmēt kāds reklāmas teksts vai vēlēšanu diskusijā izteikts viedoklis. Pensiju tēma reklāmas saukļos ir pamanāma.

Sociālantropologs Roberts Ķīlis norāda, ka partijas vadās pēc iedomāta priekšstata par to, kas interesē pensionārus, tāpēc visi sola neaizskart pensijas. Taču polittehnologi neņem vērā to, ka pensionārus lielā mērā interesē nākotnes valsts, kurā dzīvos viņu mazbērni, un šajā līmenī pensionāriem adresēta piedāvājuma nav.

Komentāri (22)

www.vecamate.lv 18.09.2010. 16.25

Pensionāri jau protams- stabila vērtība.Vairāk griež, cik smalki, pieņemu apzināti, no balsošanas izslēgti ekonomiskie bēgļi.Kuru skaits, cik amizanti,pat aptuveni valstij nav zināms..Kautkādas pārvaldes bubina par 40 tk, ko mierīgi var reizināt vismaz ar 3.Sanāk iespaidīgs cipars pilsoņu.

+6
0
Atbildēt

0

austrisv 18.09.2010. 16.28

Tieši tā! Mani arī interesē Latvijas nākotne, jo par šo nākotni esmu cīnījusies arī es riskējot pat ļoti daudz PSRS laikos!
Mani bērni pašlaik ir ārzemēs, bet brauks atpakaļ un pavisam drīz, ja Latvija būs demokrātiska valsts un orientēta uz rietumu vērtībām.Starp citu, viņi un viņu draugi ies vēlēt, jo audzinājām aktīvus pilsoņus!!!
Bet tas, ka man uz laiku noņēma tos 10%, esmu aizmirsusi, jo saprotu, ka daudzi šai valstī strādājošo zaudēja daudz vairāk no savas darba algas.
bez tam redzu, kas pie tā visa vainīgs, protams, ka vēlētāji, kas pieļauj valsts nozagšanu!

+5
-1
Atbildēt

0

co_r_eya_c_torc463 19.09.2010. 08.44

Latvijas IZZADZĒJUS – LIBERASTUS CIETUMĀ AR PILNU KONFISKĀCIJU…!
ATJAUNOT NĀVES SODU PAR SEVIŠĶI SMAGIEM EKONOMISKIEM NOZIEGUMIEM PRET Latvijas TAUTU…
Latvijas BANKĀM JĀSTRĀDĀ LATVIJAS tautas LABĀ…
Atjaunot sociālo TAISNĪGUMU…
Latvijas TAUTAS KONSOLIDĀCIJA…

SIGURDS GRAUDIŅŠ – Saraksts N*3 …!

Vai SC TO VAR “PACELT”…

0
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu