Centrāltirgus nomas starpnieki nopelnījuši pusotru miljonu • IR.lv

Centrāltirgus nomas starpnieki nopelnījuši pusotru miljonu

13
Rīgas Centrāltirgus. Autors: Kaspars Krafts, F64

"Dienas Bizness": peļņu no pašvaldības īpašumiem gūst konkrēti uzņēmumiGalvaspilsētas pašvaldības uzņēmums "Rīgas Centrāltirgus" lielākajiem savas teritorijas iznomāšanas starpniekiem piecu gadu laikā ļāvis nopelnīt 1,63 miljonus latu, ceturtdien raksta laikraksts "Dienas Bizness" (DB). Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) vērtē, ka apzināti izveidots mehānisms, kā peļņu no pašvaldības īpašumiem novirzīt konkrētiem uzņēmumiem.

KNAB norāda uz augstiem korupcijas riskiem, jo nav definēti principi, pēc kādiem tiek izvēlētas starpniekfirmas, tām nav noteikti vienādi darbības principi, tirgus nekontrolē to cenu politiku, kā rezultātā starpniekfirmu tirgum maksātā nomas maksa ir stipri zemāka par iekasēto no apakšnomniekiem.

Nomas līgumos ar starpniekiem, no kuriem pirmie slēgti deviņdesmito gadu otrajā pusē, kad tirgu vadīja Aivars Ozols (tolaik TB/LNNK), ir paredzēti gari termiņi, pat uz 46 gadiem. Līdz 2020.gadam noslēgts līgums ar uzņēmumu "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā", kas iznomā no centrāltirgus nomā iegūtu tirdzniecības teritoriju pie Gogoļa ielas. Jau vēstīts, ka 2008.gada decembrī aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu aizturētā tā laika "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētāja Naina Cibuļska bija ''Tirdzniecības namā Latgales priekšpilsētā'' kapitāldaļu turētāja.

Pēdējo piecu gadu laikā "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" nopelnījis 717 000 latu. To nedaudz apsteidz kompānija "Viaro", kam ilgtermiņā iznomātas tirdzniecības platības piena un gastronomijas paviljonos. Tā 2005.-2009.gadā nopelnījusi 771 500 latu, pērn peļņa bijusi 203 700 latu, atsaucoties uz KNAB informāciju, informē DB.

"Viaro" lielākais īpašnieks un vienīgais valdes loceklis ir Aivars Varkals, kurš šogad kļuva par jaundibinātās Tirgus savienības priekšsēdētāja vietnieku. Savienības priekšsēdētājs ir "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Dainis Liepiņš (LPP/LC, kandidē uz Saeimu no partiju apvienības "Par labu Latviju"). DB neizdevās sazināties ar Varkalu.

Ne sliktāk sokas zivju paviljona iznomāšanas starpniekam "Kustība N" un slēgtās tirdzniecības teritorijas iznomāšanas starpniekam "KN un partneri", kuriem abiem ir vieni un tie paši īpašnieki, starp kuriem ir Rīgas domes deputāts Mihails Kameņeckis (SC), liecina "Lursoft" dati. DB vēsta, ka pēc Kameņecka pērnā gada amatpersonas deklarācijas dividendēs no "KN un partneri" viņš guvis 13,2 tūkstošus latu, no "Kustība N" – nedaudz vairāk par tūkstoti.

KNAB norāda, ka, nododot teritoriju nomu starpniekiem pašvaldības uzņēmums faktiski dublē savas funkcijas. Turklāt pašvaldības uzņēmuma mērķis nevar būt peļņas nodrošināšana trešajām personām. KNAB analīzi par korupcijas riskiem tirgū nosūtījis Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), rosinot vērtēt, vai tirdzniecības platību apsaimniekošanu nevar veikt centralizēti "Rīgas Centrāltirgus", cik izdevīgi ar starpniekiem slēgtie līgumi. Ziņojumu plāno skatīt domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja.

Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Liepiņš, jautāts, vai un kā plāno risināt situāciju, no komentāriem atturējies.

"Rīgas Centrāltirgus" dibināts 1930.gadā, kā Rīgas pašvaldības akciju sabiedrība darbojas kopš 1995.gada. "Rīgas Centrāltirgū" ietilpst Centrāltirgus, Āgenskalna un Vidzemes tirgus. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Rīgas dome.

Komentāri (13)

dro 16.09.2010. 11.07

Kur šmuce, tur obligāti piedalās kāds no SC:)

+7
0
Atbildēt

2

    Lelliite, Dollijs > dro 16.09.2010. 11.25

    Un neiztrūkstoši arī PLL un TB ;)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Guncītis > dro 16.09.2010. 11.30

    bet pusi tak viņiem būs jāatdod sarkanajiem kvadrātistiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 16.09.2010. 11.29

Tas ir tipisks Latvijas apsaimniekošanas modelis, kurā mēs esam spiesti piemaksāt pie produkta cenas tik, lai peļņa būtu gan tirgus īpašniekam gan daudzajiem nomas sterpniekiem, kuru visi ir īpašnieka labi “čomi” un politiskās partijas kolēģi. Visi taču grib gan ēst, gan dzīvot miljonāru cienīgu dzīvi. Un kāpēc ne, ja var piespiest par to maksāt vienkāršo tautu, Centrāltirgus apmeklētāju. Vai tas ir godīgs un saprātīgs bizness demokrātiskā valstī? Tā rīkojas blēži blēžu paradīzē.

+3
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 16.09.2010. 13.08

Cibu apcietinaaja , bet vai viņa seež cietumaa??? , rassi gaida noilgumu , ļoti labs mehaanisms izgudrots kaa izvairiities no taisna soda….

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu