EK apstiprina ”Parex” restrukturizāciju • IR.lv

EK apstiprina ”Parex” restrukturizāciju

24
Lita Krone, LETA
Indra Sprance

Plāns dod iespēju radīt dzīvotspējīgu banku, uzsver konkurences komisārs

Pēc vairākus mēnešus ilgas vērtēšanas Eiropas Komisija (EK) ir apstiprinājusi faktiski jau īstenoto "Parex bankas" restrukturizācijas plānu. Kā informē EK pārstāvniecība Latvijā, plānu atzinīgi novērtējis konkurences komisārs Hoakins Almunja, norādot, ka tas palīdz nodrošināt bankas dzīvotspēju.

EK uzsver, ka pārstrukturēšana nodrošinās bankas "Citadele" ilgtermiņa dzīvotspēju, vienlaikus dodot iespēju pienācīgi realizēt "Parex bankas" pārējos aktīvus, vēsta aģentūra BNS.

""Parex" problēmu apmērs un saņemtais atbalsts prasīja, lai tiktu veikta pamatīga pārstrukturēšana. Galīgais plāns piedāvā līdzsvarotu risinājumu, kas ierobežo konkurences kropļojumus, nodrošina, ka sākotnējie akcionāri un subordinētā kapitāla turētāji dod pienācīgu ieguldījumu pārstrukturēšanas izmaksu segšanā, un dod iespēju radīt jaunu, dzīvotspējīgu banku," pauž Almunja.

Gandarījumu par EK lēmumu paudis “Citadele” valdes priekšsēdētājs Juris Jākobsons un finanšu ministrs Einars Repše (JL).

EK atzīst, ka būtisks solis "Parex bankas" pārstrukturēšanas procesā bija jaunas bankas "Citadele" reģistrēšana 2010.gada 30.jūnijā un "Parex bankas" pamatdarbības, labo aktīvu un operāciju, kā arī valsts likviditātes pasākumu daļas nodošana tai 2010.gada 1.augustā.

Komisija atzinīgi vērtē to, ka "Citadeles" uzņēmējdarbības modelis tiks mainīts – tā kodols būs pamatdarbība Baltijas valstīs un tiks izbeigtas ar lielāku risku saistītās aizdevumu un līzinga operācijas NVS. Banka arī būtiski stiprinās korporatīvo vadību un risku pārvaldību. Koncentrējoties pamatdarbībai un būtiski samazinot kopējo aktīvu apmēru līdz aptuveni 1,5 miljardiem latu, bankai "Citadele" vajadzētu būt spējīgai gūt peļņu 2011.gadā un atmaksāt valstij no tās saņemto likviditātes atbalstu, norāda EK.

Jau vēstīts, ka valdība martā nolēma restrukturizēt "Parex banku", nodalot daļu aktīvu jaunā bankā – “Citadele”. Valdības izvēlētais starptautiskais finanšu konsultants “Nomura” izstrādā banku pārdošanas stratēģiju.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu