Jāmaksā par bērnu sekmju noskaidrošanu e-žurnālā • IR.lv

Jāmaksā par bērnu sekmju noskaidrošanu e-žurnālā

17
Reinis Hofmanis, F64

Izglītības ministrija uzsver, ka skolai ziņas vecākiem jāsniedz viņiem pieņemamā formā

Vecākiem jāmaksā noteikta gada maksa, lai uzzinātu bērnu sekmes elektroniskajos skolu žurnālos un dienasgrāmatās, ko prasa pakalpojuma sniedzējs, trešdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā". Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) norāda, ka šo formu nevar uzspiest un skolai ziņas par audzēkņiem vecākiem jāsniedz viņiem pieņemamā veidā.

Jauno mācību gadu vairāk nekā 650 skolās no teju 950 sāka ar e-žurnāliem, tātad daļai vecāku turpmāk, lai uzzinātu bērnu sekmes, jāpieslēdzas internetam vai arī jāabonē pakalpojums – atzīmju saņemšana mobilajā telefonā.

Latvijā šādu iespēju nodrošina divi uzņēmumi: no 2004.gada "Deac" ar skolvadības sistēmu "E-klase", pērn konkurenci pieteica SIA "Mykoob Latvia". Abi nodrošina skolēniem brīvu pieeju savām sekmēm, uzdotās mācību vielas uzzināšanu. Ja vecākiem pietiek ar atvases parādīto informāciju internetā, tad papildus nav jāmaksā, tomēr tiem, kuri vēlas kontrolēt bērnu panākumus "Deac" apkalpotajā programmā, nākas šķirties no 7 latiem gadā.

Uzņēmuma pārstāve Zane Vītoliņa norāda, ka arī pērn bijusi gada abonēšanas maksa – 16 latu, kas šogad samazināta. "Vidēji rēķinot, tas ir aptuveni 70 santīmu mēnesī jeb tik, cik izmaksā aizbraukt vecākiem vienreiz uz skolu un atpakaļ," norādījusi Vītoliņa.

"Mēs piegādājam šo informāciju mājās, tas ir tieši tāpat, kā nosūtām vēstuli un samaksājam Latvijas Pastam,'' viņa skaidro, uzsverot, ka 7 lati jāmaksā nevis par vienu, bet visiem ģimenes bērniem. Šīs izmaksas veido papildu datu apstrāde, piemēram, bērnu vērtējumu reitingi kopējā klases līmenī.

Pagaidām bez maksas visu informāciju elektroniskajā žurnālā var uzzināt "Mykoob" lietotāji. Papildus gan vecākiem jāmaksā, piemēram, ja vēlas uzzināt sekmes īsziņā. Interneta versijā dati par sekmēm tiek sniegti par velti. Tomēr, lai segtu sistēmas uzturēšanas izmaksas, drīzumā e-žurnālos parādīšoties reklāmas.

IZM norāda, ka lēmumu par e-žurnālu un dienasgrāmatu lietošanu pieņem katra skola individuāli. IZM Komunikācijas nodaļas vadītāja Dace Jansone-Klasiņa norāda, ka skolai ir jānodrošina informācija vecākiem par skolēna sekmēm tādā formātā, kādā tas viņiem ir pieņemami. "Ja vecāki grib uzzināt citādā veidā, neraugoties uz to, ka ir e-klase, viņiem ir jābūt iespējai saņemt informāciju par bērna sekmēm," norāda IZM pārstāve.

Komentāri (17)

aivarstraidass 15.09.2010. 13.25

Ja reiz skolotājs ir tērējis savu laiku un ievadījis datus kādā elektroniskā sistēmā (vienalga – valsts izveidotā vai privātā), tad šīs sistēmas turētāja PIENĀKUMAM jābūt ievadītos datus padarīt pieejamus autorizētiem lietotājiem (bērnu vecākiem, citiem skolotājiem u.c.) kaut kādā atvērtā formātā (CSV,XML,utml.), no kā informācijas lietotāji var izveidot sev vajadzīgās atskaites, sazīmēt izklājlapu programmās grafikus un darīt visu citu, ko viņi vēlas.

Tas neizslēdz iespēju apaudzēt šo pasākumu arī ar maksas pakalpojumiem (īpašām atgādinājumu īsziņām, interaktīvām spēlēm – “Atmini sava bērna skolas noslēpumus!”, utml.), bet “jēlajiem datiem” – raw data – jābūt pieejamiem bez maksas, jo datu īstie “autori” ir skolēns ar skolotāju, nevis IT firmiņa.

+9
0
Atbildēt

3

    aivarstraidass > aivarstraidass 15.09.2010. 13.59

    >>> Ja bērniem un vecākiem, tad tiem ir jāvar tiem visiem (jebkādā formātā) piekļūt.
    ======
    Vispār jau taisnība – jebkurā “normālā” formātā jāvar piekļūt.
    Par “jēlo datu formātu” ieminējos tādēļ, ka daži datu pakalpojumu sniedzēji izdomā visādas cūcības – viena veida (neparocīgas) atskaites var saņemt bez maksas; ja gribas normālas atskaites – jāmaksā. Vai arī – datus attēlo kaut kādā dīvainā formātā, kura aplūkošanai jāuzstāda jaunākais Microsoft Office, vai jāsainstalē uz pārlūkprogrammas kaut kādi plugini, kuri laiku pa laikam rāda reklāmas, u.c.

    (Es te nedomāju par e-žurnālu un Mykoob, kas šķiet daudzmaz godprātīgi – bet par datu pakalpojumiem Latvijā kopumā. Pārāk daudz esmu redzējis murgaini saformatētus MS Word un PDF un pat Flash animācijas, no kurām neko nevar normāli izkopēt.)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ciparsone > aivarstraidass 15.09.2010. 14.17

    Jebkurai IS ir savi uzturēšanas un citi blā blā izdevumi, neatkarīgi no tā, kam pieder dati. Jautajums, kurš to segs, ir no tas pašas sērijas kā mācību gramatu iegāde, un Satversmes pants par bezmaksas izglītību.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    kenzoo > aivarstraidass 15.09.2010. 13.38

    Labs jautājums: kam tad juridiski pieder dati? Ja bērniem un vecākiem, tad tiem ir jāvar tiem visiem (jebkādā formātā) piekļūt. Ja kkur ir atruna, ka viss saturs pieder firmelei, tad gan skolām būtu vajadzējis pasūtīt to firmeli kur tālāk…
    Tieši tā: maksas pakalpojumi varētu būt, bet tikai ekstras, nevis pamatlietas!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

daina_tabuna 15.09.2010. 13.32

Kopumā mani tā sistēma apmierina un… tas strādā.

Kas man nepatīk, ir tas, ka profilus piesaista bērnam, nevis vecākam. Līdz ar to man lai apskatītu savu bērnu atzīmes ir jālogojas šurpu turpu un vēl atpkaļ, ja kaut ko aizmirsu. Mums valstī kaut kā uzņēmējiem nereti liekas, ka ģimenēs ir viens vai kā pilnīgs maksimums divi bērni. E-klase ir viens no piemēriem. Otrs, kas mani vispār besī, ir tā sauktās ģimenes biļetes dažādās iestādēs (piemēram, Līvu akvaparkā). Ģimene ir 2+1. Ģimene ir 2+2. Bet ja vajag 2+3, 2+4 u.tt., tad pats vainīgs- par tiem papildus bērniem piķo pilno cenu. Atvainojos par nelielo offtopiku.

+5
-1
Atbildēt

0

Gunārs Grabinskis 15.09.2010. 19.36

Es, kā ikdienas e-klases lietotājs (skolotāja), uzskatu, ka šī sistēma ir ideāla skolotājiem un skolēniem. Vecāki, kā līdz šim vienreiz mēnesī turpina saņemt sekmju lapiņas, bet tie, kas vēlas sekot skolēnu sekmēm pamatīgāk vai paši ierakstīt kavējumus utt, var maksāt savus 70 santīmus mēnesī. Nesaredzu problēmu.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu