Dombrovskis: budžetu negriezīs sasteigti un mehāniski • IR.lv

Dombrovskis: budžetu negriezīs sasteigti un mehāniski

39
Valsts budžeta portfelis. Autore: Ieva Čīka, LETA

Top alternatīvi piedāvājumi samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes atcelšanai

Nav pamata bažām par sasteigtu un mehānisku budžeta izdevumu griešanu šogad, un nodokļu politikas maiņa paredz pakāpeniski pārnest slogu no darbaspēka uz patēriņu un īpašumu, trešdien intervijā LNT rīta raidījumā "900 sekundes" teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

"Budžeta izstrādes grafiks ir zināms. Valdība pašreiz strādā atbilstoši sagatavotajam grafikam un atbilstoši likumam par budžeta un finanšu vadību," teica Dombrovskis.

Premjerministrs atgādināja, ka nodokļu politikas pamatnostādnes paredz pakāpeniski pārnest nodokļus no darbaspēka uz patēriņu un īpašumu. Tādejādi nākamā gada budžetā izmaiņas varētu skart patēriņa un nekustamā īpašuma nodokļus. Dombrovskis informēja, ka risinājums ir samazinātās pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes atcelšana. Taču atsevišķas nozares pret to iebilst, un tādēļ Finanšu ministrija patlaban izstrādā alternatīvas samazināto PVN likmju atcelšanai. Pagaidām neesot priekšlikumu par jaunu nodokļu ieviešanu.

Jau vēstīts, ka nākamā gada budžets būs jākonsolidē par aptuveni 400 miljoniem latu, lai arī ekonomikas izaugsmes dati varētu ļaut šo summu samazināt līdz 350 miljoniem, iepriekš vēstīja FM.

Latvijas šā gada budžetā deficīts paredzēts zem 8,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Nākamgad budžeta deficītam pēc vienošanās ar starptautiskajiem aizdevējiem jābūt 6% robežās.

Komentāri (39)

mary75 15.09.2010. 11.46

Dombrovskim un arī visai Latvijai var novēlēt tikai vienu – Dombrovska palikšanu amatā arī pēc vēlēšanām, un lai tie, kas visvairāk traucēja un sabotēja darbu – PLL – paliek aiz borta.
Vēl Dombrovskim var novēlēt pēc vēlēšanām sākt, beidzot, tās strukturalās reformas, un ķerties klāt ierēdniecībai, ko uzaudzējusi PLL, pilnībā reformējot un pārbūvējot šo sistēmu, samazinot tās funkcijas, likvidējot liekos, izmainot apmaksas sistēmu, un ieviešot personālo atbildību.
Tad pārējiem būs jāgriež daudz mazāk, un reformas ies daudz raitāk.
Bet, tas ir ļoti grūti paveicams darbiņš.

+16
-2
Atbildēt

0

andrisskrastins 15.09.2010. 11.41

Paldies Dievam, ka tomēr neizmainīja to budžeta likumu, jo šobrīd tas būtu vienkārši iestrēdzis – visas ministrijas vēlēšanu iespaidā postulē sarkanās līnijas (deja vu pagājušā gada pašvaldību vēlēšanas), cilvēki ir satraukti, utt. Pēc vēlēšanām nomierināsies un sāks skatīt visu pēc kārtas.

+6
-1
Atbildēt

2

    varbūt ka tā > andrisskrastins 15.09.2010. 11.58

    cilvēki tāpat būs satrauktu, jo Dombrovskis būs spiests samazināt. Nāksies vien pieņemt sūrus lēmumus pašam un nevainot citus. Paši opozīcijā sēžot kopā ar arodbiedrībām dzina Latviju algu celšāna paši tagad i griezīs.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > andrisskrastins 15.09.2010. 12.47

    @bimbo1
    Arodbiedrības vispār vajadzētu aizliegt ar likumu. Pēdējos 100 gados viņu radītās inflācijas dēļ pasaulē ir vairāk posta kā no visām krīzēm kopā.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

disassociative 15.09.2010. 12.05

Nekādi nespēju saprast pamatojumu tam, kāpēc samazinātam nodoklim ir jābūt tūrismam. Ar to it kā tiek noteikts, ka tūrisms ir valsts augstākā prioritāte. Bet kāpēc ne tranzīts, piemēram? Vai IT ražošana? Vai pārtikas ražošana? Vai tik nav tā, ka drīzāk nevis patiesi prioritāte, bet drīzāk lobijs? Man liekas, ka loģiskāk būtu noteikt samazinātu PVN pirmās nepieciešamības precēm, tādējādi palielinot iekšējo patēriņu. Varbūt vienkārši kaut ko līdz galam nesaprotu.

+6
-1
Atbildēt

1

    daina_tabuna > disassociative 15.09.2010. 12.25

    Atkarīgs no tā cik ļoti samazina to PVN pirmās nepieciešamības precēm. Ja nolaiž par daudz, tad aizies mīnusos, jo pirmās nepieciešamības preču apjomam uz vienu cilvēku ir kaut kāda augšējā robeža virs kuras nepatērē un beigās neatgūs starpību. Un otra puse- ja nolaiž par maz, tad patēriņš var arī nepieaugt.

    Bet izskatās, ka šāds jautājums dienas kārtībā nav ielikts :-)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu