Kalnmeiers: neesmu pieclatnieks, lai katram izpatiktu • IR.lv

Kalnmeiers: neesmu pieclatnieks, lai katram izpatiktu

20
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Autors: Dāvis Valbaks, F64

''Ventspils stipendiātu'' lietas inventarizācija iepriekš apspriesta ar izmeklētājiem

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers trešdien rīta intervijā Latvijas Radio noraidīja aizdomas par iejaukšanos tā sauktās ''Ventspils stipendiātu'' lietas izmeklēšanā, jo viņa rosinātā ''inventarizācija'' iepriekš esot apspriesta ar tās izmeklētājiem prokuroriem.

"Es neesmu pieclatnieks, lai katram izpatiktu," Kalnmeiera teikto, komentējot lēmumu par "inventarizāciju" kā "samaksu par ģenerālprokurora amatu", citē aģentūra LETA. Amatpersona sacīja, ka viņam nepietiktu laika strādāt, ja būtu "jābaidās no katrām tādām aizdomām".

"Šis lēmums [par "inventarizāciju"] nav pieņemts šodien, tas ir pārrunāts jau agrāk. Šodien tas ir izskanējis publiski, prokuratūrai tas nav nekāds jaunums, īpaši prokuroriem, kas ar to strādā," sacīja Kalnmeiers. Viņš vairākkārt atkārtoja, ka nav pieņemts lēmums izbeigt lietu, bet ir dots uzdevums izvērtēt lietu, tās apjomu un iespējami perspektīvos un neperspektīvos darbības virzienus, lai lemtu par darba optimizāciju lietas izmeklēšanā.

Ģenerālprokurors norādīja, ka lēmums par "inventarizāciju" pieņemts par to lietas daļu, kas joprojām atrodas prokuratūras lietvedībā. Viņš piebilda, ka tā nav "stipendiātu lieta". "Nezinu, kas ir šī termina izgudrotājs, taču tas ir nekorekts. Tādas lietas atsevišķi nav," sacīja ģenerālprokurors un piebilda, ka tiek izmeklēti "finanšu maksājumi, līdzekļu pārskaitījumi atsevišķām personām vai organizācijām", taču nevienu konkrētu personu vai organizāciju viņš nosaukt nevarot. Kalnmeiers sacīja, ka medijos līdz šim publicēta informācija, pieņēmumu veidā nosaucot maksājumu saņēmējus. "Es nevaru operēt ar pieņēmumiem," sacīja ģenerālprokurors, "nevaru apgalvot, ka tās ir politiskas organizācijas."

Kalnmeiers neprognozēja, kad lieta varētu nonākt tiesā, jo lietas apjoms esot pārāk liels, tieši tāpēc viņš neesot noteicis konkrētus "inventarizācijas" termiņus. Kriminālprocesa likumā ir noteikti standarti, cik tālu jābūt pierādītai vainai, lai lietu varētu nosūtīt uz tiesu. Viņam pašam iedziļināties konkrētajā lietā liedzot pašreizējais darba apjoms un slodze.

Kalnmeiers sacīja, ka pašlaik šai konkrētajai lietai piesaistīto cilvēku skaits nenodrošina lietas virzību noteiktos termiņos. Šāds lēmums tiek pieņemts kompleksu apstākļu dēļ – resursu, cilvēku un arī pietiekamu pierādījumu trūkuma dēļ. "Jā, mums ir zināmas problēmas ar izmeklēšanas grupu nodrošināšanu, ar kompetentiem cilvēkiem šādas lietas izmeklēšanā, tāpēc ir jānošķir apjomi, kas traucē, un jāturpina darbs pie tā, ko nepieciešams turpināt," sacīja Ģenerālprokuratūras jaunais vadītājs.

Lēmumu par "inventarizāciju" Kalnmeiers pieņēmis tikai par šo vienu konkrēto lietu. "Eksistē tāds jēdziens kā saprātīgi laika termiņi. Lieta jau ilgi tiek izmeklēta. Jebkuram kriminālprocesam jābūt redzējumam par lietas perspektīvu. Nevar turēt lietu lietvedībā, neredzot, ko darīt ar to," sacīja Kalnmeiers. "Netaisos iejaukties izmeklēšanā, gribu tikt skaidrībā par perspektīvām."

Komentāri (20)

mary75 15.09.2010. 09.22

Eksistē tāda lieta, ka vēlēšanās vai nevēlēšanās ( dažādu iemeslu dēļ) izmeklēt kādu lietu.
Ja ir vēlēšanās, var atrast gan resursus, gan visu pārējo.
Nezin kāpēc mums kaut ka netiek izmeklētas un iztiesātas taisni politiski jūtīgas lietas – par stpendiātiem, par TP pārkāpumiem priekšvēlēšanu aģitācijā, utt., taisni tās, kuras būtu jāizmeklē un jāiztiesā pirmās.

+17
-1
Atbildēt

0

::Vai cis :: 15.09.2010. 09.23

Es gan jaunizceptā ģenerālprokurora vietā būtu maķentiņ pacietusies, galu galā ZZS visticamāk būs arī jaunajā valdībā. Šitā steiga izskatās ļoti jau nu nesmuki un pārlieku caurspīdīgi. Un apgalvojums “es neesmu pieclatnieks” kaut kā velk uz domu, ka šī kunga nominālvērtība viņa pašnovērtējumā ir krietni augstāka:)

+16
-1
Atbildēt

0

garausiitis 15.09.2010. 10.01

Skaidrs ,ka nav pieclatnieks – bat ja pasaka A, tad derētu pateikt B – cik tad īsti maksā šis pakalpojums?

+13
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu