Puse netic godīgam Saeimas vēlēšanu rezultātam • IR.lv

Puse netic godīgam Saeimas vēlēšanu rezultātam

73
Gatis Dieziņš, LETA

Centrālā vēlēšanu komisija aicina cilvēkus kļūt par brīvprātīgajiem vēlēšanu novērotājiem

Teju piektā daļa jeb 18% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka iepriekšējo vēlēšanu rezultāti nav bijuši godīgi, bet 66% pieļauj, ka 10.Saeimas vēlēšanu rezultātus varētu viltot, aptaujā konstatējis pētījumu centrs SKDS.

Tas pamudinājis Centrālo vēlēšanu komisiju (CVK) pirmo reizi īstenot brīvprātīgo novērotāju projektu, kura gaitā jebkurš 16 gadu vecumu sasniedzis Latvijas iedzīvotājs var kļūt par 10.Saeimas vēlēšanu novērotāju.

Puse aptaujāto uzskata, ka vēlēšanu rezultātu var mēģināt mainīt sev par labu partijas vai politiskās apvienības, 41% domā, ka to mēģinās darīt atsevišķi deputāta amata kandidāti, bet 30% šādu rīcību sagaida no “ekonomiskiem grupējumiem”, liecina SKDS izpēte.

Lai padarītu balsu skaitīšanas procesu saprotamāku un caurskatāmāku, CVK aicina brīvprātīgos līdz 30.septembrim reģistrēties interneta vietnē (www.cvk.gov.lv), un piedalīties apmēram stundu garās mācībās un kļūt par pilntiesīgiem vēlēšanu novērotājiem. Šis projekts CVK izmaksās 2880 latus, vēsta aģentūra LETA. Tā esot bijusi lētākā alternatīva, citādi būtu jārīko semināri visā Latvijā, skaidroja CVK vadītājs Arnis Cimdars.

“Vēlēšanu rezultātus nav iespējams viltot tā, lai to nepamanītu balsu skaitītāji, bet balsu skaitīšana ir tā vēlēšanu daļa, kuru balsotāji parasti neredz. Nezināšana vienmēr rada aizdomīgumu, tādēļ neredzam citas iespējas uzticības uzlabošanai, kā vien iesaistīt pēc iespējas lielāku sabiedrības daļu vēlēšanu novērošanā,” skaidroja Cimdars. Viņš gan atzina, ka pret kriminālām darbībām, piemēram, biļetenu zagšanu, CVK simtprocentīgi nodrošināties nevar, raksta Diena.lv.

Projekta īstenotāji cer, ka pieteiksies ap 4000 brīvprātīgo.

Komentāri (73)

andrejs_kirsis 14.09.2010. 17.48

Par novērotājiem jāpadara visa tauta. Iecirkņos šmugulēties grūti un daudz nenokrāpsi. Bet pielikt kameru CVK un saņemtos rezultātus rādīt i-netā – cik tur mūsu laikos tā darba…

+9
-1
Atbildēt

6

    Andris > andrejs_kirsis 14.09.2010. 17.54

    Vai tad iecirkņos neskaita balsis, pirms sūtīt vēlēšanu lapas uz centrālo CVK?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andrejs_kirsis 14.09.2010. 17.59

    ….iesūtītos datus apkopo CVK…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Andris > andrejs_kirsis 14.09.2010. 18.21

    Nu un? CVK publicē rezultātus katram atsevišķam iecirknim, nevis vienu kopēju summu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > andrejs_kirsis 14.09.2010. 19.30

    Es no paša sākuma jautāju – vai tad iecirkņu komisijas nezina sava iecirkņa rezultātus pirms to iesniegšanas CVK? Ja iecirkņu komisijas savus rezultatus zina, tad CVK nevar nopublicēt neko citu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    astra_ozo > andrejs_kirsis 14.09.2010. 21.56

    agrāk, kad TB bija ietekmīgāka, viņiem bija savi skaitītāji gandrīz visos iecirkņos, rezultātus pierakstīja un nosūtīja uz Centru… :). Nav dzirdēts, ka iecirkņu rezultāti pēc tam nesakristu ar CVK rezultātiem.
    Šogad ir jāuzmanās no lauku reģioniem, kurus kontrolē PLL (TP) izpildvara. Jo tur gan var būt dieva zīmes… Latgalē it īpaši, tāpat nebūtu slikti, ja pastiprināta uzraudzība būtu Vidzemes novados, kur daudz tēpistu

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andrejs_kirsis 14.09.2010. 18.35

    …Tu esi pārbaudījis papīra formātā iesniegto balsu skaitīšanas protokolu atbilstību datiem…kas tiek ievadīti elektroniskajos datu nesējos?….vai vispār kāds to ir pārbaudījis?….vai kāds ir redzējis, kā notiek šis process?…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mxblack 14.09.2010. 17.45

Dīvainie iepriekšējās saeimas vēlēšanu rezultāti, kad TP pēc masveida negatīvām atsauksmēm gan mēdijos, gan internetā, tomēr guva lielu procentu skaitu lauku pašvaldību vēlēšanu iecirkņos.Tas norāda uz iespējamām mahinācijām ar biļeteniem pēc urnu atvēršanas. Pie kam visaugstākie rezultāti TP uzrādījās tieši tajās lauku pašvaldībās, kuras vadīja viņu cilvēki.

+9
-2
Atbildēt

2

    andrejs_kirsis > mxblack 14.09.2010. 18.04

    Tur jau darbojās Boldāna metode. Novērotājiem jāstaigā ar aizmiegtām acīm. Bet Boldānu, vienalga, pamanīja. Balsu pirkšanu pierādīt gan grūti.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > mxblack 14.09.2010. 18.17

    …ja vienu no vēlēšanu komisijas loceklēm…nevadītu personīgas dabas motīvi….iznākums varēja būt arī cits… :))

    +4
    0
    Atbildēt

    0

andris902 14.09.2010. 18.11

…nē!…tā nu nav gan!….novērotāji ir klāt arī pie balsu skaitīšanas.. …..Vēlēšanu likums
….36. pants. Pēc balsu saskaitīšanas un balsu skaitīšanas protokola pabeigšanas visas nodotās derīgās un nederīgās vēlēšanu zīmes kopā ar vēlēšanu aploksnēm, neizlietotās apzīmogotās un nederīgās vēlēšanu aploksnes un viens iecirkņa komisijas balsu skaitīšanas protokola eksemplārs iesaiņojams un aizzīmogojams. Klātesošajiem pilnvarotajiem novērotājiem arī ir tiesības aizzīmogot šo saini ar saviem zīmogiem vai parakstīties uz tā, par ko jābūt atsaucei vēlēšanu gaitas protokolā.

…jāizmanto tikai likuma dotās iespējas….

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu