Eksperts: Latvijai jāizvēlas turpmākais kurss • IR.lv

Eksperts: Latvijai jāizvēlas turpmākais kurss

43
Edvards Lūkass, ''Economist''. Autore: Ieva Čīka, LETA

Sabiedriskais sektors jāpadara efektīvāks, tam jākalpo cilvēkiem

Latvijā krīze ir pārvarēta samērā veiksmīgi, taču tagad ir nepieciešams izvēlēties tālāko kursu,  otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja laikraksta "The Economist" redaktora vietnieks Edvards Lūkass (Edward Lucas).

"Tagad būtu jāpievēršas sabiedriskā sektora reformēšanai, padarot to ne tikai lētāku, bet arī daudz efektīvāku. Ir ļoti viegli nogriezt budžeta līdzekļus, taču restrukturizēt labklājības, izglītības vai veselības jomas ir daudz grūtāk. Es uzskatu, ka Latvijā joprojām sabiedriskais sektors darbojas diezgan neefektīvi," ekonomikas analītiķa teikto citē aģentūra BNS.

Viņaprāt, līdz šim veiktajās reformās par maz uzmanības ir ticis veltīts pilsoņiem, bet pārāk daudz – ražotājiem. "Veselības aprūpe patiesībā nav domāta ārstiem, bet izglītības sistēma – skolotājiem. Galvenais uzdevums ir nodrošināt labu izglītību bērniem un kvalitatīvu medicīnisko aprūpi pacientiem. Tādai jābūt nākamajai sabiedriskā sektora reformai," skaidroja Lūkass.

Viņaprāt, Latvijai ir izdevies atjaunot finanšu tirgus uzticību, un arī naudu šobrīd Latvijai ir iespējams aizņemties ļoti izdevīgi. Ar Latvijas veikumu apmierināts ir arī Starptautiskas valūtas fonds un Eiropas Komisija.

"Krīze patiesībā ir pagrieziena punkts, un Latvija pagrieziena punktam ir garām. Latvijai vairs nedraud spekulatīvi uzbrukumu, banķieri, kas pārliecinoši prognozē devalvāciju, ir pazuduši, cilvēki, kas iekšējās devalvācijas samazinājumus neuzskatīja par efektīviem, arī ir sakauti, un ekonomika ir sākusi augt. Līdz ar to var teikt, ka krīze ir beigusies, bet tagad ir jautājums, kā no jauna pārstartēt dzinēju," teica eksperts.

"Latvija ir nedaudz līdzīga kuģim, kam vētras laikā draud nogrimšana – tagad vērta ir beigusies un ūdens vairs iekšā neplūst, taču tagad galvenais ir no jauna palaist dzinēju un izvēlēties kursu, uz kurieni doties," norādīja pieredzējušais žurnālists.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas galvenais uzdevums ir radīt arvien vairāk preču ar augstu pievienoto vērtību un vairot ekonomikas konkurētspēju. "Jūs nekļūsiet konkurētspējīgi, ja galvenais ienākumu avots būs nekustamais īpašums," uzsver "The Economist" redaktora vietnieks.

Komentāri (43)

dace_ampermane 14.09.2010. 08.49

“Latvija ir nedaudz līdzīga kuģim, kam vētras laikā draud nogrimšana – tagad vērta ir beigusies un ūdens vairs iekšā neplūst, taču tagad galvenais ir no jauna palaist dzinēju un izvēlēties kursu, uz kurieni doties,” buldozers var to kuģi uzvilkt uz sēkļa ar tādu aprēķinu, ka tas nekad vairs nepeldēs, tur uz tā sēkļa rūsēs un kaijas appļūtīs. to viņš var!

+10
0
Atbildēt

0

mary75 14.09.2010. 09.16

Manuprāt, būtībā, ko viņš pateica, to pateica pareizi, bet, neminēja pašu galveno.
Lai veiksmīgi reformētu sabiedrisko sektoru un piespiestu to kalpot sabiedrībai, pirmām kārtām, jāreformē paši reformētāji – valsts aparāts un birokrātija, kas mums ir milzīgi uzblīduši un neefektīvi sektori, kas patērē milzu līdzekļus, daudz vairāk % no IKP, nekā ES vidēji, birokrātija Latvijā vairs sen nevienam nekalpo, tikai atražo un vairo pati sevi, izdomājot arvien vairāk un arvien muļķīgākas funkcijas, un sen jau ir viens no galvenajiem traucēkļiem valsts attīstībā.
Es negribu teikt, ka tur nestrādā gudri un atbildīgi cilvēki, bet, sistēma pati ir graujoša.
Lai to izdarītu, jābūt milzīgai politiskai gribai, tikai, daudzi politiķi nemaz nevēlas mainīt šo sistēmu.
Un nevajag nekāds izpētes naudas “apgūšanas” nolūkā, birokrātija pati sevi nereformēs, tas jādara politiķiem, kaut nokopējiet, kā igauņiem, un miers.
Dabīgi, ja nāks atkal tie, kas šo birokrātiju uzaudzēja – PLL, nekas tāds nenotiks.

+7
0
Atbildēt

0

ekmanis 14.09.2010. 13.17

Lūkasa šīsdienas interviju Latvijas radio mūsu politikāņiem vajadzētu iemācīties no galvas un katru dienu noskaitīt tautas priekšā TV un Radio 1. It īpaši Šleseram.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu