Fliks grib nopirkt visu airBaltic vai pārdot savas akcijas valstij • IR.lv

Fliks grib nopirkt visu airBaltic vai pārdot savas akcijas valstij

20
Jānis Saliņš, F64

Nekā personīga: Par airBaltic akcijām interesējas ceturtā lielākā Ķīnas aviokompānija

Vasaras beigās Satiksmes ministrija saņēmusi airBaltic prezidenta un mazākumakcionāra Bertolda Flika vēstuli, kurā ierosināts – vai nu valsts pārdod savas airBaltic akcijas Flikam, vai arī nopērk Flika akcijas, svētdien vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Valdībai būs jālemj, kā atbildēt uz Flika vēstuli. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis uzskata, ka airBaltic vairākuma daļas vajag paturēt valsts īpašumā vismaz gadu, jo pa to laiku varētu pieaugt uzņēmuma vērtība. Ekonomikas ministrs Artis Kampars uzskata, ka šobrīd liela problēma ir valsts nespēja aviācijas uzņēmumu kontrolēt un tāpēc airBaltic daļu pārdošana varētu būt viens no risinājumiem.

Interesi par airBaltic pirkšanu izrādījusi arī Ķīnas ceturtā lielākā aviokompānija “Hainan Airlines”. Šīs kompānijas pārstāvji tikušies ar Latvijas valdības locekļiem Rīgā un Pekinā. Skaidra sarunu rezultāta vēl nav. Valdības kuluāros neoficiāli tiek apspriesta iespēja pārdot ķīniešiem 48% "airBaltic" daļas, ziņo raidījums "Nekā personīga". 

Ķīnas investīciju grupas HNA pārstāvis Eiropā Jinsons Žangs Rīgā 29.aprīlī ticies ar ekonomikas ministru Arti Kamparu, airBaltic šefu Bertoldu Fliku, lidostas vadītāju Krišjāni Peteru. Pēc neveiksmīgām sarunām HNA grupas menedžeri maijā Pekinā tikās ar Dombrovski. Premjers aicinājis ķīniešus runāt ar Fliku, jo valstij pagaidām nav nodoma savas akcijas pārdot, bet Fliks ar savām varot darīt kā vēlas. Par to, ko ar ķīniešiem vienojies Fliks, ziņu nav, jo viņš šo jautājumu skaidrot nevēlējās.

Ķīnas uzņēmumu grupas “HNA group” vērtība ir 23 miljardi ASV dolāru un tās meitas uzņēmums – ceturtā lielākā Ķīnas aviolīnija „Hainan Airlines” pēdējo gadu laikā sācis plašu ekspansiju Eiropā. Jau noslēgti sadarbības līgumi un veiktas investīcijas Briseles, Berlīnes un Budapeštas lidostās, iegādāta lidmašīnu līzinga kompānija Austrālijā, kurai ir aptuveni 100 lidaparātu. Latvija iegūtu tiešo aviosavienojumu ar Pekinu, kas varētu veicināt abu valstu ekonomiskās saites.

Jāpiebilst, ka aizvadītajā nedēļā, novērtējot airBaltic prezidenta ieguldījumu Vācijas un Baltijas ekonomisko attiecību veidošanā, Vācijas-Baltijas tirdzniecības kamera Flikam piešķīra goda biedra titulu. Arī Vācijas kanclere Angela Merkele savas vizītes laikā nosauca airBaltic par vācu biznesa veiksmes stāstu Baltijā, vēsta diena.lv.

Komentāri (20)

ltvpanorama 12.09.2010. 22.20

es atkal pieprasu lai Fliks uzrāda cik pa savu klātbutnes laiku Latvjā ir nopelnījis un cik samaksājis nodokļos…ja cipars neatbilst likumdošana noteiktajam, tad strīpainā pidžamā viņu( un arī pārējos raudātājus, cepuru nēsātājus un tos kas māca biksas gludināt) un punkts..diskusijām vienreiz jābeidzas un valstij jāliek cienīt likumu ..bandītiem jāsēž cietumā..

+14
-2
Atbildēt

1

    archoftriumph > ltvpanorama 12.09.2010. 22.43

    ir mazliet interesantaak – muusu valsti ja nemaldos ir noteikts ka ja alga paarsniedz 32t ls meenesii tad no summas kas ir virs 32t nodoklis nav jaamaksaa. vareni!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Igors Daņiļēvičs 12.09.2010. 23.20

Ir tikai viena valsts amatpersona, kurai būtu jārunā ar Fliku. Tas ir prokurors.

+11
-2
Atbildēt

0

Una Grinberga 13.09.2010. 10.55

Fliks vismaz tuvākajā laikā nav ieinteresēts atteikties no valsts kā līdzīpašnieka, jo caur RIX, valsts kontrolpaketi, Rīgas domi u.c. institūcijām ir iespējams “kāst” naudu. Zem ķīniešiem tas vairs nebūs iespējams!

+4
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu