EP prasa Francijai pārtraukt čigānu izraidīšanu • IR.lv

EP prasa Francijai pārtraukt čigānu izraidīšanu

12
EPA/LETA
Indra Sprance

Deputāti kritizē Eiropas Komisiju par novēlotu reaģēšanu uz rasu diskrimināciju

Eiropas Parlaments (EP) ceturtdien pieņēmis rezolūciju, kurā asi nosoda Francijas lēmumu izraidīt romus, kā arī aicina nekavējoties pārtraukt šādu rīcību, ziņo EP informācijas birojs. Rezolūciju deputāti pieņēma ar 337 balsīm par, 245 pret un 51 atturoties.

Deputāti rezolūcijā aicina Franciju ne vien nekavējoties pārtraukt izraidīšanu, bet arī novērst  diskriminējošu stereotipu veidošana par romu tautu. Kā atgādina parlaments, ES tiesību akti par personu brīvu kustību nosaka, ka līdzekļu trūkums nekādā ziņā nedrīkst attaisnot "automātisku" izraidīšanu. Pārvietošanās brīvības ierobežojumi drīkst tikt ieviesti, pamatojoties tikai uz individuālu rīcību, un nekādā ziņā ne uz vispārējiem preventīviem motīviem, nedz pamatojoties un etnisko vai nacionālo piederību. Turklāt katrs izraidīšanas gadījums jāvērtē individuāli, ievērojot procedūras un apstrīdēšanas iespējas.

Rezolūcijā parlaments norādījis uz novēloto un ierobežoto Eiropas Komisijas (EK) kā Eiropas līgumu uzrauga reakciju, pārbaudot dalībvalsts rīcības atbilstību ES tiesībām. Komisāriem būtu stingri jāiestājas par ES Pamattiesību hartas, līgumu vērtībām un principiem, ātri reaģējot, veicot pilnīgu analīzi par situāciju Francijā un citās dalībvalstīs, uzskata deputāti.

Jau vēstīts, ka Francija izpelnījusies asu kritiku par aptuveni 1000 čigānu izraidīšanu uz Bulgāriju un Rumāniju. Lēmumu izraidīt čigānus iepriekš pieņēma Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, kopš jūnija valdībai izvēršot plašu noziedzības apkarošanas kampaņu. Pēc šīs soļa par iespēju izraidīt čigānus pieļāvusi arī Somija.

Komentāri (12)

Una Grinberga 09.09.2010. 16.44

Ja problēmu neaplūko no ētiskās puses, bet no tiesiskās, tad EP nav ne mazākās tiesības kaut ko pieprasīt Francijai.
1) Katra valsts jautājumus risina pa savam un vēl jo vairāk tā ir tiesīga ierobežot iebraucēju pretlikumīgas aktivitātes
2) Izraidīšana pēc būtības nepārkāpj cilvēktiesības, ja izraidītie ir Rumānijas un Bulgārijas pilsoņi (pēc anoloģijas cilvēka neielaišana jebkurā valstī ir pielīdzināma izraidīšanai t.i. cilvēka klātbūtne valstī nav vēlama)
3) Kaut kā man neticās, ka piem. normālus strādājošus rumāņus un bulgārus kāds padzina – tie bija klaudoņi, zagļi un bezpajumtnieki.

+8
-1
Atbildēt

0

disassociative 09.09.2010. 15.56

Kāpēc? Itāļi arī jau dara to pašu, somi, cik dzirdēju, arī plāno. Ja grib dzīvot citā valstī, tad lai dzīvo godīgi, nekrāpjas, nezog, strādā un maksā nodokļus. Arī Latvijai laiks pie tā paša ķerties. Ejot pa ielu, ja redzi čigānu, instinktīvi roka somu sargā. Un sākt ar viņiem runāt vispār nedrīkst, līdz pēdējai vīlītei aptīrīs.

+10
-3
Atbildēt

2

    marčiks > disassociative 09.09.2010. 16.10

    Ja sāksi runāt ar Dzintaru Čīču, viņš arī tevi līdz pēdējai vīlītei aptīrīs? Vai viņš savu kori “karos” arī aptīrīja? Varbūt čigānu vidū gan Latvijā, gan Francijā noziedzības līmenis tiešām ir augstāks nekā pamatnācijas pārstāvju vidū, bet tāpēc nedrīkst izdarīt secinājumus par visu minoritāti. Būs interesanti uzzināt, kā kurš Latvijas deputāts balsojis.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    disassociative > disassociative 09.09.2010. 16.36

    Izņēmumi tikai apstiprina likumsakarības. Uzvedos šobrīd šovinistiski? Jā. Bet tam ir pamats. Šovasar Vācijā pie nobrauktuves no bāņa viņu dēļ gandrīz avāriju uztaisīju. Nolikuši savu mašīnu gandrīz grāvī, kapots vaļā un lec uz brauktuves, lai apturētu. Bērnībā mums čigāni dzīvokli aptīrija. Nu un tā tālāk.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

raimonds_bossltd 10.09.2010. 17.38

Ir nepareizi čigānus deportēt uz Bulgāriju un Rumāniju. Pareizāk būtu tos salādēt tankerā un repatriēt atpakaļ uz Indiju, pie pārējiem šudrām.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu