Inčukalnā izgāzti ķīmiskie atkritumi • IR.lv

Inčukalnā izgāzti ķīmiskie atkritumi

24
Gudrona dīķis Inčukalnā. Autore: Evija Trifanova, LETA

Vairākas dienas jūtamā smaka tuvākajā apkaimē iedzīvotāju veselību neapdraudot

Vangažu un Inčukalna apkaimē vairākas dienas manītās dīvainās smakas cēlonis ir ķīmisko atkritumu krava, kas neatļauti izgāzta Inčukalna gudrona dīķos, vēsta aģentūra LETA. Vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) mierina, ka cilvēku veselībai ne atkritumi, ne to tvaiki nekaitēšot.

Valsts policijā iesniegts lūgums sākt kriminālprocesu par ķīmisko atkritumu nelikumīgu izgāšanu. Ministrs piedraudējis vainīgajam uzņēmumas ar slēgšanu. Par šādu nodarījumu paredzēta arī kriminālatbildība un naudas sods līdz 5000 latiem, vēsta Latvijas Radio (LR).

Jau ziņots, ka aizvadītajā svētdienā un šīs darba nedēļas sākumā daudzus Inčukalna un tā apkaimē dzīvojošos cilvēkus pārsteidza dīvaina un nepatīkama smaka, kuras izcelsmi centās noskaidrot vides speciālisti. Kā konstatēja Valsts vides dienesta speciālisti, smakas koncentrācija ir ļoti dažāda, un tā ir sastopama plašā reģionā – ne tikai Inčukalnā, bet arī Ādažos un Kadagā.

Sākumā tika pieļauts, ka smakas avots varētu būt Inčukalna gudrona dīķi, no kuriem laboratoriskiem pētījumiem tika ņemti paraugi. Iedzīvotāji un pašvaldības pārstāvji pauda bažas par smakas ietekmi uz cilvēku veselību un vidi, kuras šajā apkaimē irvisai apdzīvota.

Valsts vides dienesta vadītājs Vilnis Avotiņš ceturtdien LR sacīja, ka jau septembrī plānots sākt gudrona dīķu sanāciju un vides sakopšanu, kas ilgšot 50-60 gadus. Tad nelegāli atkritumu izgāzēji šo vietu nevarēšot izmantot.

Komentāri (24)

Arija Saleda 09.09.2010. 16.11

Vējoni, to pat skolā māca ka organisko šķīdinātāju tvaiki ir toksiski. Netoksiskais šķīdinātājs ir ūdens. Ja cilvēkiem smaka cērt nāsīs, tad tā ir pietiekama koncentrācija, lai tvaiks (gaiss) būtu apdraudējums veselībai

+5
0
Atbildēt

0

karokakis 09.09.2010. 22.31

Brīžiem jābrīnās, ar kuru galu domā, ja vispār domā, cilvēki, kas kaut ko tādu var pastrādāt.

+1
0
Atbildēt

0

Vita Tērauda 10.09.2010. 10.14

[..]vainīgajam uzņēmumas ar slēgšanu[..]
Kaimiņvalsts žurnālisti drukājuši, vai?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu