Valsts dividendēs var iegūt 75 miljonus • IR.lv

Valsts dividendēs var iegūt 75 miljonus

13
Raitis Plauks, F64

Papildu peļņas iespējas eksperti redz valsts uzņēmumu aktīvu labākā pārvaldībā

Palielinot valstij piederošo uzņēmumu aktīvu atdevi līdz Eiropas Savienības līmenim, valsts dividendēs katru gadu papildus iegūtu 75 miljonus latu, secināts pēc Korporatīvās pārvaldības institūta sagatavotā gada pārskata par Latvijas valstij piederošajiem aktīviem 2009.gadā.

Šis ir pirmais šāda veida izvērtējums Latvijā, un tiks veidota īpaša darba grupa, kurai būs jāievieš ziņojumā norādītie ierosinājumi, atsaucoties uz Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (JL), vēsta aģentūra LETA.

Kopumā pārskatā izvērtēti 142 valsts īpašumā esoši uzņēmumu aktīvi. Valsts aktīvu pārvaldību var uzlabot trīs gadu laikā, sacīja valdības vadītājs.

Kā secina pārskata veidotāji, pēc valsts dividendēs no saviem uzņēmumiem saņēmusi 185 miljonus latu, tomēr dividenžu apjomu bijis iespējams palielināt līdz 260 miljoniem latu. Galvenā pārskata rekomendācija ir nepieciešamība pēc koordinētas rīcības, jo valsts uzņēmumu un aktīvu pārraudzība patlaban ir pārāk sadrumstalota.

Vajadzīga arī profesionāla pārvaldība, izstrādājot katram valsts aktīvam pārvaldības politiku un centralizējot kompāniju pārvaldi, iesaka lietpratēji. Vēl viens rekomendāciju virziens saistīts ar turpmākas valsts līdzdalības uzņēmējdarbībā vērtējumu, kā arī informācijas pieejamības palielināšanu.

Vienlaikus gan uzsvērts, ka nav runas par valsts uzņēmumu privatizāciju, jo likums, kurā noteikti neprivatizējamie uzņēmumi, netiks mainīts. Darba virziens būšot vērsts tieši uz valstij piederošo aktīvu pārvaldības uzlabošanu.

Komentāri (13)

andrejs_kirsis 08.09.2010. 19.11

Tur tad arī jāsāk ar birokrātijas barotavu samazināšanu. Kopā savāks visus 100 mio. Jānovāc liekās struktūras. Personisku atbildību par dividendēm! Un pazudīs liekēži, kuri tur nemaz nav vajadzīgi…

+4
0
Atbildēt

2

brigita_damme_rtk_lv 08.09.2010. 21.57

Nu tad palielināsim administratīvo potenciālu, veidosim komisijas un koordinējošas struktūras :) Ar ko tas labāks par šo pašu uzņēmumu tāda paša veida iekšējām darbībām? Tas vienmēr noved pie administratīvā aparāta uzpūšanas, tiešo naudas pelnītāju atlaišanu sakarā ar uzņēmuma nespēju tāda birokrātiskā aparāta pavilkšanai. Bet tiek ņemti arvien jauni koordinātori, kontrolieri un optimizētāji. Un optimizācija notiek uz uzņēmuma pelnošās daļas rēķina. Ar apskaužamu spirāles regularitāti uzņēmums apēd un “optizimē” pats sevi. Privāts uzņēmējs tādu scenāriju nevar atļauties. Valsts aparāts arī nevar, bet dara…

+3
-1
Atbildēt

0

Janis 08.09.2010. 20.43

Kad tiem “valsts uzņēmumiem” beidzot ķersies klāt tur ne tikai 75 miljonus iegūs.
Cik vēl miljonus vajadzētu attiesāt..

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu