Rīgā garāžām noteikts augstākais nodoklis • IR.lv

Rīgā garāžām noteikts augstākais nodoklis

20
Raitis Plauks, F64

Galvaspilsētas pašvaldība ignorē ieteikumu par samazinātu likmi koplietošanas telpām

Rīgas pašvaldība sagādājusi nepatīkams pārsteigums garāžu īpašniekiem, ignorējot Finanšu ministrijas (FM) ieteikumus un nekustamā īpašuma nodokli (NĪN) par garāžām aprēķinot ar paaugstinātu likmi 1,5%, trešdien raksta avīze ''Dienas Bizness'' (DB).

FM pēc iedzīvotāju sūdzībām secinājusi, ka Rīga ir vienīgā pašvaldība, kas nav ņēmusi vērā FM skaidrojumus par likuma piemērošanu, proti, nekustamo īpašumu objektiem, kuros dzīvojamo telpu apliekamais objekts veidojas no dzīvokļa un koplietošanas telpām – garāžām, bēniņiem, kāpņu telpām, pagrabtelpām, u.c., nosaka samazinātu NĪN likmi 0,1-0,3%. Tā vietā Rīgas dome koplietošanas telpām aprēķinājusi nodokli ar paaugstināto likmi 1,5%.

Pašvaldības ieņēmumu pārvalde saņēmusi vairāk nekā 100 rakstisku sūdzību un vēl vairāk telefona zvanu, iedzīvotājiem paužot neapmierinātību ar NĪN apmēru, raksta DB. Taču pārvaldes vadība norāda, ka sūdzības faktiski attiecoties tikai uz pazemes autostāvvietām, kas Zemesgrāmatā reģistrētas kā atsevišķs īpašums. Līdzīgas problēmas esot arī Jūrmalā, kur daudzdzīvokļu ēkām ir pazemes auto novietnes.

DB norāda – šis nav pirmais gadījums, kad likuma normas ir tulkojamas dažādi.

Komentāri (20)

andrisskrastins 08.09.2010. 11.01

Interesants raksts, bet bilde – perfekti atbilst!

Vispār jau RD argumenti šķiet ļoti šķidri. Tātad rīdziniekiem ir jāapmaksā SC un PLL priekšvēlēšanu izdevumi?

+3
-1
Atbildēt

1

    KasparKondrat > andrisskrastins 08.09.2010. 12.06

    Pēci, tam nav nekāda sakara ar priekšvēlēšanu. Lai arī dažkārt mums var šķist, ka visapkārt valda pilnīgs beztiesiskumus, tomēr Latvijā nodokli rēķina nevis pamatojoties uz pašvaldības politiķu iegribām, bet gan pamatojoties uz likumu (ko pieņem Saeima). Diemžēl visi tie kliedzēji un rakstītāji nav paņēmuši rokās likumu un nav kārtīgi izlasījuši, kas tur teikts! Turklāt – ja grib, lai rēķina nodokli savādāk, lai griežas pie deputātiem Saeimā, nevis klaigā par politiski aprēķinātiem nodokļiem!

    0
    0
    Atbildēt

    0

laila zirina 09.09.2010. 08.37

Te ir runa par attieksmi – ja nodokļu iekasētājiem nerūp politiskie ķīviņi, tā ir viņu darīšana. Tomēr te der ievērot, ka runa nav par politiskajiem ķīviņiem, bet gan par iedzīvotāju makiem un nozīmīgām summām. Un te ir redzams, ka tas viņiem arī nerūp. Tā vienkārši izraut no kabatām uzreiz pēc skolas sezonas sākuma, pirms apkures sezonas vienus liekus 100 – 200 Ls! Un tad pasūtīt – ejiet uz Saeimu, FM vai tiesājaties.
Tā ir attieksme un šoreiz būs precīzi zināms, kuram ierēdnim par šo attieksmi būs jāatbild. Ja viņš nav spējīgs pacelt savu pakaļu no krēsla un izrādīt kaut mazliet enerģiju, veselo saprātu, lai kaut kā pasargātu pilsētas nodokļu maksātājus, tad viņš nav savā īstajā vietā.
Tāpat ir skaidrs, ka šāda attieksme nekādi neveicinās naudas ienākšanu pilsētas kasē. Vēl vairāk – pārredzamā ilgtermiņā tas tikai palielinās izdevumus. Mans priekšlikums RD nodokļu cilvēkiem un Ušakovam – labojiet kļūdu un jo ātrāk, jo labāk.

+1
0
Atbildēt

0

laila zirina 08.09.2010. 23.05

Kopumā izskatās, ka Ušakovs ir galīgi nespējīgs kā mērs. Šis ir jau kārtējais gadījums, kur viņš vienkārši plāta rokas un mēģina lavierēt. Šī jau ir kārtējā reize, kad viņš neadekvāti novērtē situāciju un mēģina no sarežģītas situācijas izmuldēties, kā vidusskolnieks, kurš nespēj normāli pabeigt skolu. Ušakovs netiek galā ar kaut mazliet sarežģītākiem uzdevumiem, nespēj atrast risinājumus nevienā mazliet grūtākā situācijā.

0
0
Atbildēt

3

    laila zirina > laila zirina 09.09.2010. 07.29

    Paldies par padomu, ņemšu vērā. Tātad sanāk, ka RD NIN nekādā gadījumā nav ne kļūdījusies, ne savdabīgi tulkojusi likumus un savas kļūdas nelabos. Visā pārējā Latvijā, visi neko nesajēdz, bet Rīgā OK? Tā tas sanāk?
    Atvainojies, bet šeit RD ir iestājusies pozā un tas maksās reitingu punktus SC, LPP un Ušakovam. Tajā brīdī, kad viņi to sapratīs, tas maksās posteņus attiecīgajiem ierēdņiem. Tāpēc, ka tieši viņi tagad pozē. Viss būtu jauki, bet tas notiek par citu cilvēku 100 – 200 Ls, kas šodien nav maza nauda.
    Piedevām šoreiz vainīgie ir konkrēti identificējami.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > laila zirina 09.09.2010. 08.19

    95% dodu, ka no tiesiskā viedokļa viss ir OK. No pieredzes zinu teikt, ka RD PATI jau nu tos nodokļus neatcels. Atcels tikai tad, ja aprēķinu par prettiesisku atzīst tiesa (un tad arī – visticamāk tiesāsies līdz pēdējam). Turklāt – esmu gatava saderēt Rīgas nodokļu rēķinātājiem&iekasētājiem (tātad maka turētājiem) maz rūp valdošo partiju politiskie rēķini. Viņiem vairāk rūp tas, lai kasē ienāktu nauda.
    atgādināšu, ka 2 likmju politika jau vispār tika ieviesta, lai pašvaldībām nodokļu ieņēmumus palielinātu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    KasparKondrat > laila zirina 09.09.2010. 00.04

    Tautai ir tādi vadoņi, kādus ir pelnījuši (skat.ievēlējuši).

    + kā bijušais RD darbinieks ar 9 gadu pieredzi NIN administrācijā – tīri cilvēcīgi Tev saku – padomā labi, ko Tev maksās tā iestāšanās pozā. Jo no tevis piedzīs tā vai tā, bet tad klāt nāks vēl % par nokavējumu + vēl piedziņas izdevumi. Tiešām sanāks dārgāk! Labāk samaksā, bet vienlaikus apstrīdi… (kaut līdz augstākai tiesai!). Ja nu tev tiesa pateiks, ka Tev taisnība – RD būs pienākums Tev visu pārmaksāto nodokli atmaksāt 15 dienu laikā.
    Bet atbilstoši mūsu likumiem – pat tad ja Tu tiesājies, tas neaptur Tavu pienākumu maksāt pilnā apmērā un likumā noteiktos termiņos. Ja to nedarīsi – PIPam ir pienākums nodokli piedzīt. Un tici man – tas patiesi notiks. Turklāt tad vairs nenotiks nekādas diskusijas par nodokļa pamatotību. Tad visi apstrīdēšanas termiņi būs garām un patiesi piedzīs BEZSTRĪDA kārtībā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu