Rosina iedzīvotāju ienākuma nodokli maksāt pēc darbavietas • IR.lv

Rosina iedzīvotāju ienākuma nodokli maksāt pēc darbavietas

34
Aigars Eglīte, F64

Pārmaiņa liktu pašvaldībām veicināt uzņēmējdarbības attīstību savā teritorijā

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) pašvaldībām būtu jāpārliek no dzīvesvietas uz darbavietu, lai motivētu pašvaldības strādāt ar vietējiem uzņēmējiem un ārvalstu investoriem, šādu priekšlikumu biznesa portāla "Nozare.lv" rīkotajā diskusijā paudis ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL"). Viņa ieceri atbalstījuši arī uzņēmēji.

Patlaban valsts budžetā no IIN tiek ieskaitīti 20%, un 80% nonāk pašvaldību kasēs. IIN pašvaldības saņem saskaņā ar nodokļa maksātāja deklarēto dzīvesvietu.

Kampars, kurš ik dienu strādājot ar investīciju lietām, secinājis, ka tikai divas pašvaldības, kuras viņš atturējās nosaukt, iesaistās investīciju piesaistē. "Uzņēmumus pašvaldībām nevajag, tās saka: brauciet pie mums gulēt, bet strādājiet – vienalga, kur!" kritisks par pašvaldību darbu bija ekonomikas ministrs.

Drošības risinājumu kompānijas "G4S" valdes priekšsēdētājs Edgars Zālītis piekrita, ka ar nodokļu sistēmu ir jāpanāk, lai pašvaldība būtu ieinteresēta uzņēmējdarbības un būvniecības attīstībai tās teritorijā. "Motivācija pašlaik ir citāda – nodoklītis pašvaldībai no tā maziņš, uzliekam bremzītes un saņemam aploksnītes," ironizēja Zālītis.

Uz uzņēmēju jautājumiem, kāpēc joprojām IIN nav pārlikts no dzīvesvietas uz darbavietu, Kampars atbildēja, ka šāda lēmuma pieņemšanai ir nepieciešams atbalsts no sabiedriskajām organizācijām, bet Latvijas Pašvaldību savienība, kurā ir apvienojušās visas Latvijas pašvaldības, tam pretojas, jo pašvaldību intereses ir ļoti dažādas.

Patlaban esot ļoti grūti panākt izpratni no pašvaldībām, jo "tās joprojām jūtas kā nomaļu institūcijas no pārējās sistēmas, kas saņem valsts dotāciju", saka ekonomikas ministrs. Lauksaimnieku organizācijas "Zemnieku saeima" priekšsēdētāja vietniece Maira Dzelzkalēja rosināja politiķus skaidrot lēmumus, kas nes pārmaiņas, lai sabiedrība saprastu, ''kāpēc tas lēmums, kurš rītdien sāpēs, ilgtermiņā ir izdevīgs''.

Komentāri (34)

andris902 08.09.2010. 09.51

…Tik gludi viss gan neizskatās….kaut vai tie paši Ipiķi…ko tur attīstīs un ražos?…šobrīd viņi vēl turās uz tiem nodokļiem, kurus atved Rīgā strādājošie….pēc šādas nodokļu maiņas paredzama Krievijas izmirušo sādžu aina Latvijas teritorijā….bet lielpilsētas varēs uzelpot, jo viņu budžeta ieņēmumi augs proporcionāli izzūdošo pagastu un mazpilsētu skaitam….

+9
0
Atbildēt

0

mxblack 08.09.2010. 10.03

Manuprāt tas ir loģisks un pareizs priekšlikums. Tieši pašvaldības ir spiestas uzturēt ar rūpnīcu saistīto infrastruktūru, ceļus, attīrīšanas ierīces, paciest gaisa piesārņojumu un daudz ko citu. Tāpat tās būtu ieinteresētas veidot peļņu nesošus uzņēmumus tieši pie sevis un tā uzņēmēji saņemtu maksimālu atbalstu savām iecerēm no pašvaldībām. Bet galīgi nodalīt strādnieku dzīves vietu no darba vietas arī nav labi. Varbūt šeit varētu veidot diferencētu pieju un maksāt gan par cilvēka dzīves, gan darba vietu. Tad daudziem izpaliktu tā bezjēdzīgā braukāšana simtiem kilometru uz darbu. Tas viss taču ir iespējams, ja ir vēlēšanās. Ir tikai vajadzīgi pārdomāti likumi.

+7
0
Atbildēt

0

daina_tabuna 08.09.2010. 11.39

Un atkal- pēc uzņēmuma juridiskās vai faktiskās adreses?
Ja pēc juridiskās, tad tūlīt vairumā firmas pārreģistrēsies uz mazpilsētām, lai zaglīgajai Rīgas Domei tiek mazāk. Es pats ar lielāko prieku to izdarīšu.

+5
0
Atbildēt

1

    guna_sniedzina > daina_tabuna 08.09.2010. 18.26

    Uzņēmumam taču ir jāpiereģistrē VIDā katru savu struktūrvienību, vai nē? Tur kur darbiniekam ir noteikta darba vieta ( un darba līgumā ir jābūt norādītām kur atrodas fiziski darba devēja darba vieta), tad tā pašvaldība arī tiek norādīta atskaitē. Ja darbiniekam nav noteiktas piesaistītas adreses, tad pēc uzņēmuma juridiskās adreses, kur saskaņā ar Komerclikumu būtu jāatrodas uzņēmuma vadībai. Tāpēc būtisku tehniskus šķēršļus izmantot IIN piesaisti pie darba vietas atrāšanas vietas es neredzu.Celtniekiem var likt reģistrēt kā struktūrvienību katru celtniecības laukumu, tur taču nav simtiem tādu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu