Francijā vērienīgi protesti pret pensiju reformu • IR.lv

Francijā vērienīgi protesti pret pensiju reformu

27
Protesta demonstrācija Parīzē. Avots: AFP/LETA

Demonstrācijās piedalās trešdaļa skolotāju; kavēta transporta satiksme

Otrdien Francijā gan sabiedriskajā, gan privātajā sektorā strādājošie izgāja ielās, protestējot pret prezidenta Nikolā Sarkozī ieceri paaugstināt pensionēšanās vecumu, kas tiek uzskatīta par viņa plānoto ekonomisko reformu stūrakmenim, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Arodbiedrības protesta akcijas pieskaņojušas debašu sākšanai parlamentā, taču Sarkozī negatavojas piekāpties un paziņojis, ka pensiju reforma ir viņa "absolūtā prioritāte". Uzrunājot likumdevējus, kas pārstāv valdošo Tautas kustības savienību (UMP), prezidents uzsvēra, ka ir stingri nolēmis paaugstināt pensionēšanās vecumu no 60 līdz 62 gadiem.

Pēc arodbiedrību līderu paustā, šoreiz 190 demonstrācijās visā valstī piedalījās ap miljonu cilvēku, un tas ir vairāk cilvēku nekā 24.jūnijā, kad šī paša iemesla dēļ ielās izgāja 800 000 protestētāju. Darbā nav izgājuši 28% skolotāju, kamēr jūnijā streikā piedalījās vien desmitā daļa. Streiks nopietni ietekmējis skolu, nacionālā dzelzceļa, dažu sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju un vietējo lidsabiedrību darbu, pasažieri sūdzas par Parīzes piepilsētas vilcienu un metro kustības kavēšanos. Puse lidojumu no Parīzes lidostām ir atcelta vai aizkavēta.

Lielākās arodbiedrības CGT līderis Bernārs Tibo intervijā radiostacijai "Europe 1" brīdinājis, ka arodbiedrības turpinās mobilizēt strādājošos un nav izslēgtas jebkāda veida protesta akcijas, ja protestētāji netiks uzklausīti.

Tikmēr ministri uzsver, ka pensiju sistēmas reforma ir nepieciešama un valdība negatavojas atkāpties no ieceres līdz 2018.gadam paaugstināt pensionēšanās vecumu līdz 62 gadiem. Valdība cer, ka pensiju reforma ļaus līdz 2030.gadam ietaupīt 70 miljardus eiro.

Pat ja francūžu pensionēšanās vecums tiks paaugstināts līdz 62 gadiem, tas būs zemāks nekā pārējo Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalstu vidējais pensionēšanās vecums, kas ir 64 gadi. Francijā ir augstākais dzīves ilgums, un francūži spiesti maksāt ļoti augstus sociālos nodokļus.

Sabiedriskās domas pētniecības organizācijas "Obea/Infra Forces" aptauja liecina, ka 73% francūžu demonstrācijas atbalsta. Tomēr vienlaikus 65% respondentu negaida, ka valdība protestu rezultātā varētu atkāpties no saviem plāniem.

Komentāri (27)

Dancis 08.09.2010. 11.55

piekrītu dolāram. patīk viņiem neiespringt un paļauties uz bonifācija brīvdienām pēc 60 g. vecuma sasniegšanas.

0
0
Atbildēt

0

daina_tabuna 08.09.2010. 09.05

Ar viņu dzīves kvalitāti un mūža ilgumu vēl lekties par to, kas citur pie sliktas dzīves un īsiem mūžiem ir norma… Izlepušie cūkas- citu neko nevaru pateikt.

0
0
Atbildēt

0

Lelliite, Dollijs 07.09.2010. 22.43

Nebrīnīšos, ja Francija būs pirmā valsts, kas sevi iznīcinās ar vairāk vai mazāk miermīlīgām demonstrācijām un streikiem :)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu