Par balsu pirkšanu vēlēšanās nosacīts sods • IR.lv

Par balsu pirkšanu vēlēšanās nosacīts sods

12
Lauris Nagliņš, LETA

Pašvaldību vēlēšanās Ogrē atbalsts ZZS atalgots ar biļetēm uz dīdžeja uzstāšanos

Rīgas apgabaltiesa 1989.gadā dzimušo Rinaldu Savicki atzinusi par vainīgu apsūdzībās par balsu pirkšanu 2009.gada pašvaldību vēlēšanās un piespriedusi viņam nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu ar viena gada pārbaudes laiku, otrdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze" (LA).

Savickis pērn pašvaldību vēlēšanās citus pilngadību sasniegušus jaunekļus apmaiņā pret biļetēm uz dīdžeja ATB uzstāšanos Ogres estrādē aicinājis nobalsot par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un pievilkt krustiņu Rolandam Milleram, kuram arī izdevās iegūt deputāta mandātu, avīzē rakstīto atreferē aģentūra LETA.

Apzināti deviņi jaunieši, kuriem Savickis apmaiņā pret vēlamo balsojumu iedevis koncerta biļetes. LA raksta, ka viņš meklējis "klientūru" jau no pavasara, uzrunājot potenciālos vēlētājus klātienē, izsūtot elektroniskas vēstules, utt. Savickis pilnībā atzinis savu vainu, lietu skatīja bez pierādījumu pārbaudes. Apsūdzētais teicās nožēlojam izdarīto.

Nosacītu sodu viena gada garumā apsūdzētajam bija lūgusi arī prokurore Ieva Paeglīte, piebilstot, ka tāds soda veids kā piespiedu darbs šajā reizē nebūtu piemērojams apsūdzētā veselības stāvokļa dēļ. Advokāts Henrijs Ulmis savukārt uzsvēris, ka jauneklim nevajadzētu piemērot reālu brīvības atņemšanu. Turklāt viņš uzsvēra, ka jauneklim piešķirta trešās grupas invaliditāte jau kopš bērnībā gūtas fiziskas traumas. Advokāts akcentēja, ka viņa aizstāvamais nav bijis šī nozieguma organizators.

Pēc sprieduma pasludināšanas Savickis apgalvojis, ka ZZS deputātu Milleru nepazīstot, bet koncerta biļetes esot lūguši izdalīt kaut kādi paziņas. "Viņus pie rokas jau nepieķēra, pieķēra mani," teicis Savickis, vairāk neko neskaidrojot. Pēc laikraksta rīcībā esošajām ziņām, koncerta biļetes izplatīšanai Savickim bija iedevis viņa patēvs. Tā arī neesot kļuvis skaidrāks, kas bijis tas motīvs, kura dēļ viņš mēģinājis vēlētājus uzpirkt, secina LA.

Ogres novada domes deputāts Millers pēc sprieduma pasludināšanas nav bijis sazvanāms.

Komentāri (12)

mary75 07.09.2010. 10.16

Kārtējais absurds.
Un tas Millers, cik saprotams, mierīgi veic deputāta pienākumus?
Viņam nav nekas?
Un šis noziegums ir valsts iekārtas graušana, uzbrukums valsts pamatu pamatiem – brīvām un godīgām vēlēšanām un demokrātijai, vienalga, kādā veidā tas tiek darīts.
Par to jāsaņem daudz stingrāki sodio, lai citi neuzdrošinās.
Kaut arī, ja TP vēl arvien nav sodīta par 4 gadus veciem kliedzošiem pārkāpumiem, kāpēc to lai nedarītu?
Apbrīnojams Latvijas likumdošanas un tiesu varas tizlums, kas veicina tālākas nelikumības.
Tam čalim vajadzēja piedraudēt ar reālu cietumu, tad viņš būtu uzrādījis reālo pasūtītāju.
Muļķuzeme rullē.

+7
0
Atbildēt

0

mxblack 07.09.2010. 10.27

Tas tikai pierāda, ka šī vēlēšanu sistēma nav nedz demokrātiska, nedz taisnīga. Ir tikai jāatrod kāds invalīds, kuru tiesa nesodīs, tad tam jāsamaksā lai viņš nokārto lietas un kārtējais deputāts ir “gatavs”. Tas var būt drošs, ka neviens viņu no nopirktā amata vairs nepadzīs. Tieši tā iespējams tika ievēlēts mūsu pašreizējais parlaments, kurš “nolaida uz grunti” visu valsti uz daudziem gadiem. Bet vainīgo nav ne tur ne te. Blēži rullē bez problēmām, no tiesas nebaidoties.

+8
-1
Atbildēt

2

    kristaps_drone > mxblack 07.09.2010. 11.11

    Un arī nav nekādas pārliecības, ka vēlēšanu komisija:
    – balsis saskaita pareizi;
    – nepievelk plusiņus vajadzīgajiem cilvēkiem;
    – nenomaina balsu skaitīšanas laikā “nepareizos” biļetenus pret “pareizajiem”.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    mxblack > mxblack 07.09.2010. 12.08

    Un to viņiem ir pavisam viegli izdarīt, jo daudzi vienkārši nomet neizmantots biļetenu kastē pie durvīm. Tātad var darīt ar tim ko grib un nekādas kontroles. Atliek tikai pie uzklātā galda vienoties ar savejiem attiecīgajā komisijā. Mēs arī redzam, ka ir maz cilvēku, kuri ir saglabājuši godu un sirdsapziņu, tāpēc es nešaubos ka šeit šeptes iet pa labi un pa kreisi. Un ja vēl tā var nopelnīt smuku naudiņu no bagātajām partiju kasēm, tad kāpēc gan ne? Mēs taču redzam ko par naudu šodien dara gan politiķi, gan ierēdņi. Kāpēc lai gan tajās komisijās nenotiktu tas pats? Daudzi politiķi šodien ir sākuši zagt pilnīgi atklāti, daudzi “taisa rebes”, jo zin ka ir nesodāmi. Daudzi uzņēmumi ir vienkārši uzdāvināti svešzemniekiem un noslēgti mums galēji neizdevīgi līgumi, kuri neļauj to novērst. Tagad vainīgie tēlo naivus muļķīšus, bet klusībā domā kā atmazgāt iegūto naudu par šiem darījumiem. Tādi nav ne viens ne divi, bet simti, būtībā visa elite.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Mademoiselle_li 07.09.2010. 10.16

kā var balsu uzpircējam pierādīt, ka esi nobalsojis par to, ko apsolījis – tikai uzrādot pārējos vēlēšanu biļetenus.
tad kāpēc netiek iedibināta kārtība, ka vēlētājs pēc tam, kad nobalsojis, no iecirkņa nedrīkst/nevar iznest NEVIENU biļetenu?

+3
0
Atbildēt

2

    Arija Saleda > Mademoiselle_li 07.09.2010. 10.29

    priekš tam, ka ir iedibināta kārtība, ka tu vari dabūt vēlēšanu biļetenus vairākos eksemplāros, Vari atdot Milleram paciņu ka nobalsoņi par viņu, nākamajam ka pa viņu utt.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Mademoiselle_li 07.09.2010. 11.08

    Uzrādot pāri palikušos biļetenus pierādīt neko sen vairs nevar, jo vēlēšanu iecirkņos speciāli ir saliktas kaudzes ar liekiem visu sarakstu biļeteniem un ejot projām, var paņemt, kādu tik vajag! Tomēr mūsdienu tehnoloģiju laikmetā pierādīt, par ko esi balsojis, ir ļoti vienkārši, arī Saeimā šo metodi izmanto, lai savas frakcijas vadītājam pierādītu, ka slēgtā balsojuma reizē esi balsojis “pareizi” – tā, kā tev lika balsot – priekš tā mūsdienās ir tāda vienkārša ierīce kā mobilais telefons ar kameru.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu