70% nepiekrīt 2.pensiju līmeņa iemaksu atcelšanai • IR.lv

70% nepiekrīt 2.pensiju līmeņa iemaksu atcelšanai

9

Eksperti prognozē, ka iedzīvotāji varētu izvēlēties nodokļus maksāt citās valstīs

70% Latvijas iedzīvotāju neatbalsta priekšlikumu nākamā gada budžetā atcelt iemaksas otrajā pensiju līmenī, tā liecina kompānijas "OMG Snapshots" aptauja.

Ierosinājumu atcelt iemaksas visvairāk neatbalsta vecāka gadagājuma cilvēki un jaunieši vecumā no 15-19 gadiem. Tikmēr priekšlikumu atbalstīt gatavi vien 9% respondentu.

Ekonomikas zinātņu doktors Edgars Voļskis uzskata, ka aptaujā sautraucoši ir divi faktori. Pirmkārt,  lielākā daļa iedzīvotāju otrajam pensiju līmenim pievienojušies brīvprātīgi, lai vairotu savu pensiju kapitālu. Otrkārt, liela daļa respondentu uzskata, ka šāds lēmums grautu uzticamību pensiju sistēmai kopumā, un cilvēki izvēlētos maksāt nodokļus citās valstīs.

Pēc Voļska domām, tuvākajos piecos gados pieaugs ēnu ekonomikas īpatsvars un darba spējīgie iedzīvotāji izvēlēsies strādāt ārzemēs. Abi faktori var radīt ļoti nopietnus draudus Latvijas sociālās apdrošināšanas sistēmai.

Tikmēr ieguldījumu brokeru sabiedrības "Prudentia" partneri Ģirtu Rungaini izbrīna nezināšana par pensiju sistēmu. "Latvijas katastrofālā demogrāfiskā situācija neatļauj saglabāt budžetā nesamērīgi augstās pensiju izmaksas tai paaudzei, kas ir solidāri līdzatbildīga par šo demogrāfisko situāciju un nekvalitatīvo politisko procesu valstī 20 gadu laikā. Valsts neko vairāk par minimālo pensiju ilgtspējīgi, ar pašreizējo saimniecisko struktūru un dinamiku nodrošināt nebūs spējīga,” uzskata Rungainis.

Jau ziņots, ka premjers Valdis Dombrovskis (JL) pieļauj nākamgad pilnībā pārtraukt sociālās apdrošināšanas iemaksas pensiju otrajam līmenim līdzīgi kā tas darīts Igaunijā. Tādējādi līdzekļus varētu ietaupīt uz topošo pensionāru rēķina.
Šobrīd pensiju sistēmas otrajam līmenim pieteikušies iedzīvotāji var veidot papildu uzkrājumus vecuma pensijai. Patlaban pensiju otrajā līmenī tiek iemaksāti 2% no sociālās apdrošināšanas iemaksām.

Komentāri (9)

girts_gansons 06.09.2010. 17.30

…iedzīvotāju otrajam pensiju līmenim pievienojušies brīvprātīgi, lai vairotu savu pensiju kapitālu.
——-
Es piekristu ja tas būtu par 3.līmeni. Manuprāt 2.līmenis samazina obligātā, ne brīvprātīga maksājuma līdzekļus solidārā pensiju fondā. Līdz ar to liela daļa “veco” pensionāru saņem zem iztikas minimuma. Pensijām sasniedzot iztikas minimumu, iespējams, “vecie” piecietīs esošo ar domu ka mazbērni vecumā varēs dzīvot labāk.
Domāju ka ažiotāžu ap 2.līmeni uztur ieinteresētie, bankas un konkurējošās partijas un to veicina mākslīgi. Pensiju sistēma ir pietiekoši sarežģīta lai to visi izprastu un to var izmantot.

+2
0
Atbildēt

3

    ♣Shaggy♣ > girts_gansons 06.09.2010. 17.36

    Ja nerubī neko, tad labais tonis ir paklusēt, nevis bļaut, ka sistēma sarežģīta.
    Cilvēkiem noteiktā vecumā iestāšanās 2. pensiju līmenī bija brīvprātīga!

    Un Latvijā esošā sistēma ir viena no labākajām pasaulē, tikai stulbais grāmatvedis grib mūs atsviest atpakaļ uz akmens laikmetu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    girts_gansons > girts_gansons 06.09.2010. 19.11

    …Cilvēkiem noteiktā vecumā iestāšanās 2. pensiju līmenī bija brīvprātīga!
    —–
    Jā, izvēlēties vai daļu no OBLIGĀTĀ maksājuma novirzīt 2.līm., bet jaunākiem politiķi noteica daļu savu iemaksu “nelaist” solidaritātes “kasē”.
    Sīkais, vai saproti atšķirību starp 2. un 3.līmeni?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ♣Shaggy♣ > girts_gansons 06.09.2010. 19.38

    Diemžēl ļoti labi saprotu to atšķirību.
    Tieši tā – 2. pensiju līmeņa mērķis ir daļu no soc. iemaksām laist garām kopējam katlam, lai katrs pats sev varētu krāt pensiju nevis kā tas ir šobrīd, ka pensija ir pilnībā atkarīga no esošajām iemaksām, kuras šobrīd ir katastrofāli nokritušās.

    Liela daļa cilvēku tikai dēļ šī iemesla arī izgāja no pelēkās zonas, jo zināja, ka krāj sev.

    Man šobrīd īpaši lielas problēmas nesagādātu ar savu uzņēmumu noslēgt pakalpojuma līgumu un uzlikt pilnīgu mīksto soc. nodokļiem t.i. no minimālās algas viņu maksāt. Bet nu paskatīsimies ko pieņems valstsvīri pēc vēlēšanām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

agijs 06.09.2010. 18.24

“Eksperti prognozē, ka iedzīvotāji varētu izvēlēties nodokļus maksāt citās valstīs ”

Atvainojos, bet kārtējo pesiedoekspertu no gaisa pagrābtā izmuldēšanās.
Latvijā tādu ekonomiski aktīvo iedzīvotāju, kuru spējās būtu izvlētēties kurā valstī maksāt nodokļus, ir ne vairāk kā 5%. Tā kā par kādu izvēli šeit viņi vispār runā? 95% ekonomiski aktīvo iedzīvotāju tādas vispār NAV.

+2
0
Atbildēt

0

Vineta Ungailo 06.09.2010. 20.01

zirgam jasmejas. 2% soc.nodokla del, ko lielaka dalja no brecejiem visdrizak tapat maksa tikai no minimalas algas, padsmit% vel gatavi maksat nodoklus arzemes. visdrizak 99,9% no aptaujatajiem par tadu iespeju iepriekhs pat dzirdejushi nebija, kur nu vel apsverushi.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu