Latvijas adreses no melnā saraksta atbrīvot grūti • IR.lv

Latvijas adreses no melnā saraksta atbrīvot grūti

23
Raitis Plauks, F64

Latvijas interneta adreses iekļauj starptautiskā melnajā sarakstā

Šveicē esošā britu uzņēmuma The Spamhaus Project melnajā sarakstā jūnija sākumā nonākušas daudzas uzņēmuma Latnet Serviss uzturētas interneta adreses, kuras izmanto dažādas valsts un pašvaldību iestādes, privātie uzņēmumi, akadēmiskās institūcijas un privātpersonas, ceturtdien vēsta žurnāls "Ir" . Šī iemesla dēļ bijuši traucēti iestāžu elektroniskā pasta sakari – arī Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta (MII) tīkla risinājumu daļā NIC, kas nodrošina interneta domēna vārdu reģistrāciju un pārvaldību augstākā līmeņa domēnā .lv. 

Šādas Spamhaus rīcības iemesls bijušas aizdomas, ka Rēzeknes interneta pakalpojumu sniedzējam SIA Microlines piešķirtas interneta adreses it kā izmantojuši “Krievijas un/vai Ukrainas kibernoziedznieki”. 

Spamhaus  vēsta, ka Microlines neesot reaģējuši uz prasībām norādītās adreses bloķēt, uz šādu rīcību neesot bijuši piedabūjami arī Latnet, kas nodrošina interneta pieslēgumu Microlines. Tāpēc Spamhaus savā melnajā sarakstā iekļāvis virkni Latnet adrešu, tādējādi vēršoties arī pret NIC.

Rēzeknes SIA Microlines tehniskais direktors Vjačeslavs Dubovskis apgalvo, ka nekādas brīdinājuma vēstules no Spamhaus neesot saņēmis un, pat ja tādas būtu pienākušas, no kāda britu uzņēmuma sūtīta «elektroniskā pasta vēstule nav juridisks dokuments», uz kura pamata varētu lauzt ar klientiem noslēgtus līgumus, atslēdzot viņiem piešķirtas interneta adreses un potenciāli radot zaudējumus.

Spamhaus darbības metodes nosoda arī Latvijas NIC pārstāvji. «Nenoliedzot šādu organizāciju nepieciešamību, vēlamies uzsvērt, ka šajā cīņā nedrīkst izmantot apšaubāmas metodes, kuras neko daudz neatpaliek no tām, kuras redzam filmās par mafiju,» norāda NIC vadītāja Katrīna Sataki. Sataki uzsver, ka Spamhaus norādītajās Microlines adresēs nekādas noziedzīgas aktivitātes speciālistiem nav izdevies atrast.

Pēc tam, kad Latvijas NIC pārstāvji izplatīja atklātu protesta vēstuli, kurā bija aprakstīta Spamhaus rīcība, NIC izmantotās adreses no melnā saraksta tikušas izņemtas. 

Tomēr sarakstā vēl arvien ir vairāki Latnet Serviss IP adrešu apgabali, kurus Spamhaus pieprasa bloķēt (adrešu saraksts). Turpinās notikušā izmeklēšana.
Uzņēmumu Spamhaus 1998.gadā nodibināja britu mēstuļu apkarošanas aktīvists Stīfs Linfords.

Komentāri (23)

Edmunds Zālīte 02.09.2010. 22.27

latnets izceļās, viņiem vajadzēja tiesas rīkojumu? vai starptautisku izmeklēšanu? tas latgales kantorītis jau labu laiku bija slavens starp e-drošības speciālistiem, caur viņa tīklu noziedzinieki sūtīja privātos datus no inficētajiem datoriem uz saviem serveriem. katrs sevi cienošs interneta provaideris noslēgtu tādam klientam tīklu nežagojoties, jo tas ir visu labā. spamhaus tieši to arī dara, ka vēršas pret tiem, kas ļauj noziedziniekiem darboties pedāvājot tiem savus tīkla pakalpojumus, pelnot uz to. un pareizi arī izdarīja, ka kurlos latnet adminus pakacināja. piedevām, šķiet latnet konfigurācijas kļūdas pēc bans bija nevis dažiem IP, bet 15k.

+3
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 02.09.2010. 09.35

Ui, šis ir kā nebeidzams stāsts :( Sigmanet un Latnet Serviss ar šito mūžīgi cīnīsies, jo diemžēl mūsu likumdošana neļauj ātri un efektīvi atslēgt pakalpojumu pasniedzēju, kurš apzināti atbalsta noziedzniekus – spammerus un krāpniekus (uztur e-pasta serverus, tīmekļa lapas ar viltotām lapām, utt. utjpr. uztur vīrusu izplatīšanas mehanismus). Kaut kad pirms gada jau vienu aiztaisīja, atkal ir uzpeldējuši.

+2
0
Atbildēt

1

daina_tabuna 02.09.2010. 16.59

Ļoti daudziem ir nobloķēts arī jebkas, kas nāk no @apollo.lv. Vienu brīdi pats biju uzlicis bloku uz @one.lv, bet nu jau ir uzlabojies.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu