Paiders: komentārus internetā organizē PR aģentūras • IR.lv

Paiders: komentārus internetā organizē PR aģentūras

64
Raitis Plauks, F64

Žurnālistu savienības priekšsēdētājs aicina lietot vietnes, kurās nav anonimitātes

Interneta portālu komentāros paustais ne vienmēr atspoguļo lasītāju viedokli, tas varētu būt arī sabiedrisko attiecību aģentūru darbs, ''Latvijas Neatkarīgās televīzijas'' (LNT) diskusiju raidījumā “Latvija, mēs tevi dzirdam” pirmdien vakarā sacījis Latvijas Žurnālistu savienības (LŽS) priekšsēdis Juris Paiders, vēsta Diena.lv.

“Mans viens attāls paziņa strādā PR aģentūrā, un katru dienu ar 30 nikiem viņš apgāna tos, ko ir pasūtījusi attiecīgā firma. Vienā dienā viņš aplej ar samazgu spaiņiem Tautas partiju, nākamajā atnāk cits klients, un viņš apgānīs ''Jauno laiku'', un tā tālāk. Viņš strādā. Ne vienmēr tas, kas ir anonīmajos portālos, ir tās dziļākās domas. Tikpat labi tur tās trīs, četras aģentūras savā starpā saduras un apliek otra klientus,'' situāciju aprakstīja Paiders.

Lai izvairītos no viltus viedokļiem, LŽS vadītājs aicināja lietot interneta vietnes, kurās nav anonimitātes. ''Ja [interneta] vide pati neregulēsies, liela daļa cilvēku aizies tur, kur viņi zina ar ko diskutē,” paredz Paiders.

Jāpiebilst, ka pēdējā laikā lietotāju anonimitātes izslēgšana ir izplatīta parādība pasaules interneta vietnēs. Arī Ir.lv savus viedokļus var ievietot tikai atklāti reģistrēti lietotāji.

Komentāri (64)

Igors Daņiļēvičs 31.08.2010. 13.23

Paiders kā vienmēr atpalicis no realiātes un nespēj adekvāti novērtēt situāciju. Komentāram ir svars tikai, tad ja tas ir loģiski un precīzi argumentēts. Ja tas ir, acīmredzams, tendenciozs, tad tādam vienkārši rullē pāri. Bet ja komentārs ir pietiekami agrumentēts, tad jau vairs nav svarīgi cik tas ir angažēts.
Traģikomiski, ka pats Paiders atsaucas uz “vienu attālu paziņa, kurš strādā PR aģentūrā”. Būtībā tas ir tikpat anonīms avots. Man arī viens attāls paziņa strādā uz mēness un radiaktīvo putekļu izvirduma laikā redz apkārt lidinamies Paideru. Viņš sevi skaļi sauc par Žurnālistu savienības priekšsēdi par ko smejas viss kosmoss.

+49
-5
Atbildēt

12

    janazakovica > Igors Daņiļēvičs 31.08.2010. 18.03

    paiders-grieku valoda nozimee pederasts -zenu miletajs avots juridisko terminu vardnica.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    Nevajag domāt, ka zem nika paslēpies tu esi briesmīgi anonīms :). Ja vajadzēs tevi atradīs vienā minūtē. Vismaz kompi no kura komentārs tika veikts. Esmu arī no viena “attāla drauga”, kurš strādā kādā portalā, dzirdējis stāst par to, ka pie viena pārāk nikna komentētāja pat ieradušies mājās ar policiju, lai atņemtu datoru, jo savādāk nav bijis iespējams ar to rupekli tikt galā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    “Man arī viens attāls paziņa strādā uz mēness un radiaktīvo putekļu izvirduma laikā redz apkārt lidinamies Paideru.”

    Tas laikam nozīmē to, ka radiaktīvie putekļi lidināsies vismaz līdz 2. oktobrim?
    :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    AUTOEXEC.BAT > Igors Daņiļēvičs 31.08.2010. 18.51

    To Otto Ozols : visam piekrītu :)) Man patika par Mēnesi un gorillu krogā :))

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    @Parastais.
    Kaut kādā ziņā var piekrist. To varēja redzēt vecās “Dienas” laikā. Tai pašā laikā sabiedrības, kopienas ir diezgan mobili un pašorganizējoši organismi. Noteiktās vietās pulcējās noteiktas grupas. Piemēram burkānu lielaudzētavas var maksāt zaķiem, lai tie iet uz vilku portālu un stāsta, ka zaķus ēst nav labi un jāgrauž burkāni. Tomēr cik liela jēga no tā būs? Domāju, ka burkānu lielaudzētava vienā brīdi sapratīs, ka nav liela jēga zaķim klabināt vilkiem “burkānu” propogandu.
    Piedevām portālu administrācija jau, lielākā vai mazākā mērā, nodarbojas ar “face control”. Kā katrā sevi cienošā krogā vai klubā, ja kāds uzkrītoši nesmuki uzvedas, tad atnāk gorilla un izmet viņu laukā.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Melgalve > Igors Daņiļēvičs 31.08.2010. 21.14

    Gribu iebilst.Cik procentuali ir tadu ,kuri teiksim lasa dienu,delfus?Esmu parliecinats ,ka loti daudzi.Un tikai,varbut,katrs tresais,ceturtais ir spejigs atskirt”pasutijuma komentu” no cita.Respektivi- sada tipa”propaganda”nemaz tik nevainiga nav un gan jau kadam zemapzinja”nogulsnejas”.Tamdelj esmu par “IR” principu-gribi komentet-pieregistrejies-taa tiesam ir pasaules mediju pieredze,kura sevi attaisno.Uz pusi samazinasies neadekvatie komenti u.t.t..

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Marija > Igors Daņiļēvičs 31.08.2010. 15.29

    @Otto Ozols
    Ar Hūtes atbalstīšanu nav tik vienkārši. Negribētu tagad ieslīgt dziļā analīzē, kādas ļaužu grupas veido šos 30%, es tik norādīju, ka atsevišķās būtiskās situācijās algot apmaksātus dūmu aizsega un citādu manipulāciju veicējus ir izdevīgi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Kopumā varētu piekrist, tomēr problēma ir tāda, ka anonīmie komentētāji, ja viņi nav godprātīgi, tad paņem ar masu un izkropļo saziņas kultūru kopumā.

    Principā es esmu par anonimitāti, ja tiek atrasta iespēja, kā neitralizēt ļaunprātīgos. Bet diemžēl šādu iespēju es neredzu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    agra_liege > Igors Daņiļēvičs 31.08.2010. 13.30

    Labi pateikts.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    @Parastais.
    Tevis pieminētā problēma tomēr iet plašāk. Tāpat piekrītu, ka nav jau arī tik vienkārši ar to virtuālo vidi. Tomēr tas nav Lemberga gadījums. Viņa publika nelasa interneta komentārus divus iemeslu dēļ – šaubos vai viņi māk lasīt, bet ja arī tomēr māk, tad nespēj to savienot ar domāšanas procesu. Pat sevi cienoši noziedznieki apvainojas, ja kāds Lembergu nosauc par zagli. Jo redzi pat kriminālajā vidē ļoti necieš tos, kuri apzog “obščaku” jeb kopējo kasi. Tā viņiem ir pašpalīdzības kase, ko neuzdrošinās aiztikt pat paši atsaldētākie noziedznieki. Turpretī Lembergs ar pārējiem oligarhiem ir izdarījuši precīzi to – viņi ir ielaiduši savus kriminālos pirksteļus kasē no kuras valstij bija jāmaksā par izglītību, bērnu pabalstiem, pensijām un algas ārstiem. Viņi gadiem ilgi par milzu summām apzaga valsts kasi. Neviens sevi cienošs, domājošs cilvēks nespētu par tādu balsot. Neticu. Neticu. Neticu.
    Tādēļ nedomāju, ka Lemberga gadījumā kaut ko nosaka PR domājošiem cilvēkiem.

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    Marija > Igors Daņiļēvičs 31.08.2010. 14.36

    @Otto Ozols
    reālpolitika tomēr būtiski atšķiras no klasiskajām zaķu-vilku attiecībām.
    Piemēram, ziņa, ka aptauja parāda, ka sabiedrība kā premjeru vienādi atbalsta Dombrovski un Lembergu ~30%.
    Faktiski tā ir paradoksāla situācija, kas prasītu nopietnu iedziļināšanos, kādi ir motīvi ~30% ļaužu, kas liek balsot par premjeru, kurš tāds vispār nemaz nevar būt savu angļu valodas nezināšanas, aizlieguma izbraukt no valsts un izvirzīto apsūdzību dēļ.
    Tādā situācijā uzrodas apmaksātie klaķieri un sāk pūst slavinošos saukļus par sakārtoto V-pili, kā rezultātā mazāk informētie atkal pielīp pie smukā mušpapīra.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    Marija > Igors Daņiļēvičs 31.08.2010. 13.57

    >Otto Ozols
    Tomēr ir viens iemesls, kāpēc apmaksātie komentētāji rada negatīvu pienesumu:
    ja kādā vietnē sarodas kritiskā apmaksāto manipulatoru masa, patstāvīgi domātspējīgie no tās vietnes aiziet, jo nav jēgas diskutēt ar automātisko atbildētāju.
    Līdz ar to nav arī pozitīvo viedokļu apmaiņas un ļoti svarīgā pleca sajūta.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

mary75 31.08.2010. 13.45

Reizēm rodas masveida komenti, parasti aizstāvot PLL vai niosodot Vienotību, bet, pēc sava satura, to nevar rakstīt neviens cits, kā PLL jauniešui organizācijas biedri, aģentūras taču nealgos galīgus neprašas un amēbas, tās ir muļķības.
Un niki ļauj dažiem kompleksainiem indivīdiem kompensēt savus kompleksus, izgāžot žulti, bet, no otras puses, ļauj brīvi izteikties par visu, arī par varu un augsti stāvošām amatpersonām, nebaidoties par sekām, manā uztverē, izteiksmes brīvībai vienmēr jābūt prioritātei.

+18
-2
Atbildēt

2

    www.mlmoto.lv > mary75 03.09.2010. 18.31

    “izteiksmes brīvībai vienmēr jābūt prioritātei”

    ar atsevišķiem nosacījumiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    marčiks > mary75 31.08.2010. 14.36

    Piekrītu, te vietā vecais piemērs par uguni, ar kuru māju var gan apkurināt, gan nodedzināt. Anonimitāte pati par sevi nav problēma, tikai daži to izmanto negodprātīgi.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 31.08.2010. 13.29

Ne jau vārdam, uzvārdam ir kāda nozīme, nozīme ir komentāra saturam. Diez vai manu viedokli par lietām var veidot teiksim Delfos, vai arī pēdējā laikā Dienā lasītie komenti. Patiesībā jau – sen tos nelasu, tā paša satura dēļ. Es laikam vairs pat nevēlētos, lai komentētāju niki, pie kuriem esmu pieradis, par kuriem man ir radies savs priekštats, pēkšņi tiktu aizstāti ar vārdiem, uzvārdiem – kuri man neko neizsaka.

+16
-2
Atbildēt

1

    ltvpanorama > buchamona 31.08.2010. 13.56

    tiešī tā..netā portālos ir kaut kāda sabiedrība izveidojusies un lielai daļai niku jau ir vēsture un reputācija, kuru lietotājs sargās gluži tāpat kā sava īstā vārda reputāciju…svarīgak būtu pasargāt tiešī nikus no nesankcionētas lietošanas kā tas ir šai portala ar autorizāciju…otrkārt jau baigi labi redzami tie flūdi, kad uzrodas čupa viena stila komentu kurus raksta Juris, Zelma , Rainis, Aspazija , Mirdza un Alfrēds ..te nu tomēr varētu strādāt kāds komentu redaktors un vismaz no vienas IP nakošo masveida viedokļu nedaudzveidību paretināt..

    +10
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu