Malka uz pusi dārgāka • IR.lv

Malka uz pusi dārgāka

22
Lauris Vīksne, F64

Septembrī akcīzes atlikšanas dēļ sola lētāku gāzi; dārgākas palikušas akmeņogles

Latvijā malkas cena šogad cēlusies par 50-55%, galvenokārt augošā eksporta un pieprasījuma dēļ, pirmdien raksta laikraksts "Dienas Bizness" (DB), vēsta aģentūra BNS. Galvenie iemesli cenas kāpumam ir koksnes eksporta pieaugums un jaunas granulu rūpnīcas, kā arī aizvadītā bargā ziema.

Savukārt dabasgāze līdz ar Saeimas lēmumu atlikt akcīzes nodokļa piemērošanu līdz nākamā gada jūlijam jau septembrī gan mājsaimniecībām, gan rūpnieciskajiem klientiem būs lētāka. Dārgākas, galvenokārt lielāku transporta tarifu dēļ, palikušas akmeņogles.

Kā informē "Latvijas gāze", siltumapgādes uzņēmumiem dabasgāzes tarifi samazināsies vidēji par 12%. Pagaidām nav informācijas, vai tas ļaus samazināt siltumtarifu. Jau vēstīts, ka šovasar pērnajā ziemā uzkrātie siltuma parādi sarukuši daudz lēnāk, tāpēc atsevišķās pašvaldībās apsver iespēju jauno apkures sezonu neuzsākt. Mājsaimniecībām, kas tērē vismazāk gāzes, to izmantojot ēdiena gatavošanai, tarifs samazināsies par 3%, savukārt tiem, kuri ar gāzi darbina mājokļa apkures iekārtas – par 5%.

Latgalē šogad malkas cena ir ap 14-14,5 latiem par kubikmetru, Kurzemē tā sasniedz 15-16 latus kubikmetrā, DB pastāstīja "Stiga RM" valdes loceklis Andris Ramoliņš. Cenu atšķirība saistīta ar loģistikas izmaksām – Kurzemē ir ostas, no kurām pieaugošā apjomā eksportē apaļkokus, malku un citus kokmateriālus, bet no Latgales vest uz ostām ir dārgāk un vairāk paliek vietējā tirgū. Piemēram, Saldus uzņēmums "Gude" vietējā tirgū nepārdod neko, eksportējot ap 1000 kubikmetru koksnes mēnesī. Arī Latgalē krāšņu un kamīnu īpašniekiem kurināmā cenu audzē vairākas jaunatvērtas ražotnes, kas pārstrādā kokus šķeldā un granulās.

Pašvaldības iepirkumu konkursos bieži dod priekšroku "Latvijas valsts mežu" (LVM) piedāvājumam, jo tas esot izdevīgākais. Iepērkot kubikmetru apaļkoku, cena ir ap 14 latiem par kubikmetru, bet zāģēšanai un skaldīšanai pašvaldības izmanto tā sauktos simtlatniekus.

Privātpersonām iegādāties malku LVM nav izdevīgi, jo te noteikts ievērojams minimālais iegādes apjoms. LVM arī nevar izvairīties no pievienotās vērtības nodokļa iekļaušanas cenā, savukārt privātie piegādātāji, pārdodot "no rokas", bieži nodokļus apiet. Sludinājumu portālā ss.lv, neprasot kvīti, kubikmetru malkas Rīgā var iegādāties par 10 latiem, pārliecinājās DB.

Ogļu cenas Latvijā augušas aptuveni par 20 latiem tonnā. To nosaka galvenokārt augošie dzelzceļa tarifi, DB apgalvoja vairumtirgotāji. Pirms gada ogles varēja nopirkt atkarībā no kvalitātes par 72-80 latiem tonnā, bet šogad cenas kāpušas līdz 90-95 latiem par tonnu. Privātpersonām sijātas ogles 40 kilogramu maisos maksā 112 latus par pustonnu.

Komentāri (22)

archoftriumph 30.08.2010. 10.58

ljaujiet cilveekiem valsts mezos vaakt kritusos kokus malkai savaam vajadziibaam un likvideejiet absurdo birokraatiju par cirsmu iedaliisanu sajaa jautaajumaa!! krievu laikos mezsargs driiksteeja ieraadiit kur un ko njemt malkai. paslaik tas ir kljuvis praktiski neizejams birokraatijas labirints kursh saakas riigaa.

+6
0
Atbildēt

2

    Tane-Dane > archoftriumph 31.08.2010. 00.40

    Pamēģināju oficiāli, nesanāca, aizgāju uz mežu un pievācu kritušos pilnu šķūni. Ja valsts nevar birokrātus savaldīt, tad tāpēc jau nav jāsalst. Mežsargu arī sastapu. Viņš mani saprata.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > archoftriumph 30.08.2010. 11.24

    Tik tiešām, krituši koki bieži pat ir iezīmēti orienteristu kārtēs, un tie parasti ir milzīgi. Žēl skatīties, ka tie bez jēgas sapūst.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Inesis Lūkins 30.08.2010. 12.10

diezgan nesaprotama ziņa. Pazīstami cilvēki, kas katru gadu pērk malku apkurei Rīgā, saka, ka cena šogad tāpat kā pēdējos 5 gados būtiski nav mainījusies. Ir komandai vajadzētu ziņu aģentūras tekstam pielikt kaut klāt arī no sevis, jo šī ziņa gandrīz identiskā tekstā ir arī Delfos un citos portālos. Nenoslinkojiet, interpretētas ziņas ir daudz interesantākas nekā no ziņu aģentūras pārkopētās.

+5
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu