Obama: Irākas karš beidzas • IR.lv

Obama: Irākas karš beidzas

33
EPA/LETA

Saskaņā ar prezidenta rīkojumu kaujas operācijas Irākā beidzas 31.augustā

Trīs dienas pirms oficiālās kaujas operāciju pārtraukšanas ASV prezidents Baraks Obama sestdien paziņoja, ka Irākas karš "beidzas" un norādīja, ka Irāka kā "suverēna" valsts pati var izlemt savu likteni, ziņo LETA-AFP.

"Otrdien, pēc vairāk nekā septiņiem gadiem, Amerikas Savienotās Valstis pabeigs savu kaujas misiju Irākā un spers svarīgu soli, [lai izpildītu savu] pienākumu Irākas kara pabeigšanā," savā iknedēļas radio uzrunā sacīja Obama.

"Kandidējot uz šo amatu, es solīju pabeigt šo karu," sacīja Baltā nama saimnieks. "Kā prezidents tieši to es daru. Kopš es stājos amatā, mēs esam atveduši mājās vairāk nekā 90 000 karavīru."

Kā ziņots, kopš pagājušās otrdienas Irākā uzturas vairs tikai nepilni 50 000 ASV karavīru.

Kopš 2003.gada Irākā kritušas vairāk nekā 4400 amerikāņu militārpersonas, liecina neatkarīgās interneta vietnes "www.icasualties.org" dati.

Saskaņā ar prezidenta rīkojumu kaujas operācijas Irākā beidzas 31.augustā, un valstī atlikušos ASV karavīrus, kuri turpmāk veiks atbalsta un apmācības misiju, paredzēts izvest līdz 2011.gada beigām.

"Taču kopsavilkums ir sekojošais – karš beidzas," savā uzrunā uzsvēra Obama. "Kā ikviena suverēna, neatkarīga valsts Irāka ir brīva nospraust pati savu kursu. Un līdz nākamā gada beigām visi mūsu karavīri būs mājās."

Otrdien Obama sacīs Irākai veltītu runu, kuru televīzijas tiešraidē varēs vērot visā valstī.

Komentāri (33)

mary75 28.08.2010. 14.40

Dauzi gan domā, ka nekas tur nav beidzies, ka tagad tur viss tikai pa īstam sāksies, un amerikāņu aiziešana ir liela kļūda.
Valstī totāla korupcija, Irakas armija nav kaujasspējīga, tur visi karo ar visiem.
Bet, Bagdādes lidostas grīdu, toties, vairs neklāj tepiķis ar Buša – vecākā portretu, ko Sadams tur bija uzlicis pēc Kuveitas līča kara, un pret ko katrs varēja noslaucīt kājas, un Diks Čeinijs nopelnījis miļjardus.
Vispār šis te karš, pēc vairākuma analītiķu domām, bija ja ne Buša administrācijas noziegums, tad kaut kas vēl sliktāks – milzīga kļūda.
Pateicoties amerikāņu “uzvarai”, Sadams, kurš vienīgais bija pretspēks Irānai, vairs nav, Ahmadinežadam vajadzētu apbalvot Bušu ar lielu ordeni.
Un dažādiem islama radikālim šis karš bija īsta medusmaize, ASV imidžam tas nodarīja neiedomājamu ļaunumu.

+7
-2
Atbildēt

3

    Ziiime > mary75 28.08.2010. 14.47

    Pilnīgi precīzi, STRATFOR tieši bija nesen raksts par šito

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Edzs > mary75 29.08.2010. 01.18

    @ Dzeris49
    piekritu katram tavam vardam.
    vel, – generalji nezina kad un ka izvest karaspeku bet Obama to labi zina.
    Obamas pazinjojums ir signals Taleban – mes ejam ara, jus variet nakt ieksha.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 28.08.2010. 16.50

    Atgādināšu, ka Irākas – Irānas karā, kurš zīmīgi sākās neilgi pēc islama revolūcijas, paņēma ap miljonu dzīvību. Aizkustinoši, ka Sadams saņēma palīdzību gan no PSRS, gan ASV. Šo asiņaino diktatoru pavisam noteikti vajadzēja gāzt, pat ja viņš būtu pieteicis karu Kim ir Senam un Brežņevam vienlaicīgi. Bet nevis tad, kad viņš jau bija pastrādājis noziegumus pret cilvēci, bet Līča kara laikā, kad bija ANO mandāts un šiītu dumpis.

    Tas, kas notika 2003. gadā bija noziegums pret cilvēci.
    Tas, kas notiek pašlaik ir civilizēta bēgšana no sūdu bedres. Vēlāk tas pats notiks ar Afganistānu. It kā jau loģiski, jo okupācijas spēku un infrastruktūras uzturēšana ir ļoti dārga. Tomēr tajā pašā laikā tas ir gļēvulīgs, bezatbildīgs solis, jo faktiski abas valstis tiks atstātas varas vakuumā, gatavas atkal pilsoņu kara liesmām. ASV iesāka šīs afēras, tām arī ir jasakopj sava “collateral damage” atstātās rētas.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

dro 29.08.2010. 11.45

Pārmetumi ASV par Irakas operāciju būtu jāadresē Bušam senioram, nevis Bušam jaunākajam. Jaunākajam var pārmest to, ka nebija izstrādāts plāns, ko darīt Irakā pēc okupācijas, uz kādiem vietējo iedzīvotāju slāņiem balstīties. Dumji bija demobilizēt policiju un armiju, jo ne jau visi bija Sadama noziegumu atbastītāji. Brīnos par IR komentētāju informētības līmeni, kuri apgalvo, ka Igaunijai atturīgāka pozicija sadarbībai ar ASV. Iesaku paskatīties tālāk par savu degungalu, lai nebūtu jākauc, kad pašus slaktēs kā irakiešus, kambodžiešus vai kādu Āfrikas cilti:)

+4
0
Atbildēt

2

    Sanšains > dro 29.08.2010. 13.03

    Pārmetumi ASV par Irakas operāciju būtu jāadresē Bušam senioram.
    ==================================================
    Varenais un visu viens pats izlemjošais Bušs pie visa vainīgs? Pat karaļu un ķeizaru laikos visu nenoteica viens cilvēks.
    Iesaku mazliet painformēties par ietekmīgajiem cilvēkiem un politiskajiem spēkiem, kas atradās turpat blakus Bušam, un par iebrukumu Irākā aģitēja jau ilgi pirms Aivara Ozoliņa, t.i., Buša.:)

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dro > dro 29.08.2010. 14.55

    Cenšos jau, cik nu manos vājos spēkos interesēties, Hara kungs, bet tāds sīkums, valsts politika vienmēr tiek personificēta ar valsts vadītāju vai valdošo partiju. Irakā ļoti iespējams būtu iztikuši bez militāras operācijas, ja Putins, Šrēders un Širaks nebūtu noslēguši savienību pret ASV, ne jau nu tikai miera dēļ:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

dro 29.08.2010. 16.02

Pie reizes atgādināšu, ka Lembergs bija arī pret Zemessardzi.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu