Uz gadu atceļ akcīzi dabasgāzei • IR.lv

Uz gadu atceļ akcīzi dabasgāzei

17
Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

Dāvis vairs nerunā par mazāku gāzes cenu, ''Gazprom'' vadītājs prognozē kāpumu

Saskaņā ar koalīcijas un opozīcijas vienošanos Saeima trešdien ārkārtas sēdē steidzami galīgajā lasījumā nolēma no 1.septembra uz gadu atcelt akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei. Nodoklis netiks piemērots līdz 2011.gada 1.jūlijam, kad stāsies spēkā līdzšinējā likme – 15,6 lati par 1000 kubikmetriem.

''Latvijas gāze'' (LG) informē, ka līdz ar akcīzes atcelšanu gāzes cena Latvijas patērētājiem rudenī vidēji samazināsies par 6%.

Pret likumprojekta pieņemšanu neiebilda neviens Saeimas deputāts. Jau vēstīts, ka grozījumi likumā par akcīzes nodokli tiek skatīti jau vairākas sēdes. Saeimas opozīcijai un koalīcijai nespējot vienoties, šī jautājuma dēļ nav notikušas vairākas ārkārtas plenārsēdes, jo deputāti tajās mākslīgi radīja kvoruma trūkumu. Pēc tam gan parlamentārieši vienojās par kompromisu – atcelt akcīzes nodokļa piemērošanu uz gadu, bet pēc tam noteikt esošo likmi, nevis samazinātu, kā to rosināja opozīcija.

Atcelt akcīzes nodokli iepriekš mudināja LG vadītājs Adrians Dāvis, uzsverot, ka notiek sarunas ar “Gazprom” par jauno gāzes piegādes līgumu, tostarp iespējamu gāzes cenas samazināšanu, un nodokļa saglabāšana negatīvi ietekmētu centienus ko mainīt par labu Latvijas pircējiem.

Pirms parlamenta ārkārtas sēdes trešdien Saeimas komisijā viņš uzstāja, ka līgums ar ''Gazprom'' ir konfidenciāls, tāpēc viņš tā apspriešanu vairs publiski nekomentēs, jo prese ap to saceļot ažiotāžu.

Savukārt Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" vadītājs Aleksandrs Medvedevs nule paziņojis, ka dabasgāzes cenas turpinās palielināties, 2012.gadā sasniedzot pirmskrīzes līmeni, vēsta aģentūras LETA-AFP.

Krievijas vēstnieks Lietuvā Vladimirs Čhikvadze biznesa portālam Nozare.lv paudis, ka "Gazprom" neplāno pārskatīt ilgtermiņa gāzes cenas Lietuvai, Latvijai un Igaunijai, līdzīgi kā tas tika darīts ar citām Eiropas valstīm. "Maza energoresursu apjoma piegādāšana Baltijas valstīm par zemu cenu "Gazprom" nav finansiāli izdevīga," norādīja vēstnieks.

"Gazprom" pašlaik kontrolē aptuveni trešo daļu Eiropas dabas gāzes tirgus, un Medvedevs prognozē, ka līdz 2020.gadam koncerna tirgus daļa būs palielinājusies. Jāpiebilst gan, ka pērn tā nedaudz sarukusi.

Komentāri (17)

Ilva 25.08.2010. 15.10

kas arī bija sagaidāms – PLL&Saskaņieši lobēja, ka nodokli nevajag motivējot to ar maksātspēju un iespējamu cenu samazinājumu, ja nepiemērosim to.

Tikko pieņēma likumu, tā viss kļuva konfidenciāls, cenu nepārskatīs un vēl pacels

Paaaldies PLL &SC

+6
0
Atbildēt

0

Nellija Ločmele 25.08.2010. 15.21

Priekšvēlēšanu populistu un gāzes lobija vēl viena uzvara! Nākamgad gāze būs vēl dārgāka, siltuma parādi vēl lielāki, un atkal būs iemesls akcīzes nodokli pārcelt. Alkoholiskā atkarība no gāzes turpinās!

+6
0
Atbildēt

1

    lailabidzane > Nellija Ločmele 25.08.2010. 16.01

    .
    Cienītā redakcionāle!
    Vai precīzāk šo tomēr nav jāsauc par AER lobija zaudējumu?
    Un prasti izteicieni te ir nevietā. Nesmuki.
    Arī zaudēt IR jāprot ar godu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 25.08.2010. 15.35

Jautājums tāds – Dāvis apspēlēja vai Dāvi apspēlēja? Vai arī šis paziņojums no Maskavas ir blefs, cenšanās nepieļaut lavīnveidīgu cenu pazemināšanas pieprasīšanu. Skat, Ukrainas sarkanie arī sākuši kļūt nemierīgi, pieprasa vēl zemāku cenu pie -30%, ko dabuja pēc kursa maiņas.

Es gan nepasludinātu jautājumu par aizvērtu. Katara ir palaidusi savas cenas zemē un šķiet, Maskava negrib pieļaut, lai kaut kas tāds notiek ar viņu pašu.

Bet par atkarību no gāzes – tur nav variantu, ir jākāpj nost no šis adatas.

+3
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu