Stankevičs solās par partijām neaģitēt • IR.lv

Stankevičs solās par partijām neaģitēt

48
Katoļu baznīca

Jaunais katoļu virsgans jūtas vainīgs par politisko aģitāciju Aglonas svētkos

Katoļu priesteriem saskaņā ar kanonisko likumu kodeksu ir aizliegts iesaistīties politikā, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam ''De Facto'' paziņojis jaunais Latvijas katoļu arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs, uzsverot, ka viņš automātiski neaģitēs par kādu partiju.

Savukārt TV3 raidījuma ''Nekā personīga'' Stankevičs atzinis, ka jūtas vainīgs ticīgo priekšā par šogad Aglonas svētkos piedzīvoto politisko aģitāciju.

Metropolīts skaidro – tā kā ''lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju ir kristīti, (..) kā baznīcas locekļi viņi ir atbildīgi par to, kas notiek valstī''. ''Tas ir viņu pilsoniskais pienākums, arī baznīca tā māca – tavs pienākums ir iet un balsot. Ja tu nebalso, tu patiesībā grēko, jo tu izvairies no līdzatbildības par savu valsti,'' uzsver Stankevičs.

Jaunais katoļu virsgans pauž, ka arī viņam kā vēlētājam ir ''pienākums izvēlēties kādu no politiskajām partijām'', taču kā bīskapam viņam ir pienākums vērtēt partijas no ticības un morāles viedokļa, sniedzot ieteikumus kādu vērtību īstenošanā vai atlikšanā, taču viņš negrasās automātiski aģitēt par kādu partiju.

Jau vēstīts, ka 15.augustā iepriekšējais Latvijas katoļu virsgans kardināla Jānis Pujats Aglonas Dievmātes svētku runā atklāti aicināja ticīgos balsot par apvienību ''Par labu Latviju'' (PLL), citādi draudot ar ''nekristīgu valdību''. Viņš nopēla tos, kas praktizē citu reliģisko un ētisko vērtību sistēmas, kas atšķiras no kristietības.

Īpaši Pujats uzsvēra, ka panākta vienošanās ar politiķiem par obligātu Bībeles mācības ieviešanu skolās. Atbilstīgus likumprojektus Saeimā nule iesnieguši PLL politiskā bloka deputāti. ''Nekā personīga'' ziņoja, ka vienošanās par atbalstu obligātai Bībeles mācīšanai skolās nedēļu pirms Aglonas svētkiem panākta Pujata, luterāņu arhibīskapa Jāņa Vanaga, pareizticīgo metropolīta Aleksandra un baptistu vadītāja Pētera Sproģa tikšanās laikā ar PLL pārstāvjiem Aināru Šleseru, Gunti Ulmani un Helēnu Demakovu.

Jaunais arhibīskaps Stankevičs sava priekšteča Pujata rīcību neatzīst, ''Nekā personīga'' sakot, ka jūt vainu to ticīgo priekšā, kurus sadusmojusi politiskā aģitācija bazilikas teritorijā. Savukārt ''De Facto'' Stankevičs stāstījis, ka savulaik pats praktizējis budismu un jogu, taču tas nav ļāvis viņam sasniegt augstāko garīgo mērķi – savienošanos ar Dievu. Viņaprāt, austrumu reliģiskās sistēmas eiropiešiem nav piemērotas.

Komentāri (48)

liene.dz 23.08.2010. 00.07

Klausījos abas intervijas, un brīnījos, cik fantastiski inteliģenti un saprātīgi Stankevičs runā. Katoļi Latvijā būs tikuši pie tiešām lieliska vadītāja.

Ne salīdzināt ar Pujātu.

Interesanti būtu arī dzirdēt Pujāta komentāru par Stankeviča agrāko aizraušanos ar budismu, ņemot vērā Pujāta nesenos izteikumus šajā virzienā…

+18
0
Atbildēt

2

    pavluts > liene.dz 23.08.2010. 10.32

    Es domāju, ka Pujata komentārs būtu visai īss – viņš citētu bībeles sižetu par pazudušā dēla atgriešanos.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    bekijja > liene.dz 23.08.2010. 09.04

    Pujata nesenie izteikumi, visticamak, ari ir vina komentars par so.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

mary75 22.08.2010. 21.22

Šis te izskatās sakarīgs un runā sakarīgi.
Par Pujātu vienkārši kauns, bet, daudz kas, acīmreedzot, jānoraksta uz viņa vecumu, tādā vecumā domāšana bieži rigida un vairs nav koriģējama.

+18
0
Atbildēt

2

    ltvpanorama > mary75 23.08.2010. 08.36

    labi ka katoļu bosu nozīmē Romā..nezinu man kaut kā liekas ka Pujāta perfomances tur diezko pie sirds negāja..salīdzīnot ar Pujātu, šis katolis vismaz pagaidām atstāj godīga un izglītota cilvēka iespaidu..es neesmu ticīgais un par ticības lietām nediskutēšu – bet tikai tik ilgi kamēr arī ticīgie liek mani mierā..

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > mary75 22.08.2010. 21.28

    ja ņem veeraa , kaa Pujats tika pie amata un ar ko tgad saseejies ( savas mantkaariibas dziits) , tad par to nav ko briiniities …

    +9
    0
    Atbildēt

    0

photocom 22.08.2010. 21.19

šloskin ko nu
Romā nesēž muļķi
lai ļautos atdoties rusijas pravoslāvijas patriarhijai
kā tu iecerēji

+14
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu