Cimdars: nav neuzticības vēlēšanu sistēmai kopumā • IR.lv

Cimdars: nav neuzticības vēlēšanu sistēmai kopumā

36
Gatis Gierts, F64

Vēlēšanu rezultātu apstrīdēšana notiekot vien atsevišķos gadījumos

Līdz šim nevar runāt par sabiedrības neuzticēšanos vēlēšanu sistēmai kopumā, lai arī laiku pa laikam tiek apstrīdēti vēlēšanu rezultāti, šādu pārliecību intervijā aģentūrai BNS paudis Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Ilggadējais vēlēšanu vadītājs norādīja, ka rezultātu apstrīdēšana iespējama atšķirīgās situācijās: "Viena lieta – personības, kuras nespēj atzīt savu zaudējumu, un tādēļ strīdas strīdēšanās pēc. Ir vēl cilvēki, kuri apstrīd rezultātus, ja viņiem ir pamatotas [bažas] – katrā gadījumā viņi norāda uz to."

Kā uzsver Cimdars, iespējai apstrīdēt vēlēšanu rezultātus ir jābūt, lai arī to kāds var izmantot nelietderīgi. "Vēlēšanu rezultātus, ja tam ir pamats, ir jāvar apstrīdēt, un es uzskatu, ka tas ir pozitīvi un pareizi. Nevar būt situācija, ka vēlēšanu komisija pilnīgi nesaprotami pieņem lēmumu un nevar apstrīdēt tādu rezultātu.!"

Viņš gan piekrīt, ka nevar pieļaut apstrīdēšanas procesu kā pašmērķi, un "tas nav saistīts ar uzticēšanos vai neuzticēšanos sistēmai, jo neviens nav apstrīdējis vēlēšanu komisiju darbu''.

Komentāri (36)

wrvinovskis 22.08.2010. 15.05

Ņemot vērā mūsu tautas īpašo situāciju – kad tik daudz cilvēku, balstiesīgo, stap citu, atrodas ārzemēs, nedomāt par viņu iespēju balsot, manuprāt, var nosaukt par noziegumu. Pie tam tie ir aktīvie cilvēki, kas ir bijuši spējīgi aizbraukt, nevis ķerties pie pudeles vai dzīvot uz mātes pensijas vai bērnu pabalsta. Var attaisnoties, ka Saeima pieņem lēmumus, bet kādam tie ir jāierosina, kādam jāziņo trauksme. Esmu dusmīgs. Mans dēls ir students, arī viņam nav iespēju nobalsot, jo ir jābrauc mēnesi pirms vēlēšanām uz kaut kurieni, jāieliek zīmogs pasē, vai kas tamlīdzīgs, bet ļoti grūti izpildāms. Aizbildināties, atrunāties, padzīt no labi atalgotajiem darbiem tādus ierēdņus! Nav pat nekas jāizdomā, tikai jānokopē tas, ko igauņi sen izdarījuši. Laikam jau jāpiesaka būs viņiem karš un ātri jāpadodas, tad būs i Euro, i idenfikācijas kartes, tikai tik lepni kā viņi nebūsim.

+18
0
Atbildēt

5

    wrvinovskis > wrvinovskis 23.08.2010. 11.36

    Tu stāsti kā tev un arī man CVK stāsta kā apiet absurdo likumu ar līkumu – nevis aiziet uz CVK (jo iecirkņi vēl nedarbojas), bet kā doties uz kādu vēstniecību ārvalstīs, lai samelotu, ka tu no turienes balsosi! Kā teicu, dēls atbrauc uz 10 dienām, varētu ieiet CVK un pieteikties, bet ne, šeit tas nav iespējams!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    archoftriumph > wrvinovskis 22.08.2010. 15.50

    pilniigi piekriitu – buutiibaa nav probleemu noidentificeet arii aarzemees straadaajos izmantojot kaut vai eparaxtu. ir arii vienkaarshaaki panjeemieni kuri ljautu ar pietiekoshu ticamiibu apkopot aarzemees esoso balsis.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Dzintars Kalniņš > wrvinovskis 23.08.2010. 10.08

    Jā, pats tikko saskāros ar šādu problēmu – 27.septembrī izlidoju uz Ķīnu un, attiecīgi, 2.oktobrī būšu Ķīnas vidienē un man nav nekādu iespēju aizbraukt uz Pekinu nobalsot. Vēl varu pateikt, ka šis ir darba brauciens un nav nekāds plezīrs. Uz manu jautājumu, kā es varētu nobalsot, man atsūtīja sekojošu atbildi – ka varu pieteikties balsošanai pa pastu vai nu Latvijas vēstniecībā Igaunijā vai Lietuvā. :))) Esot Latvijā es to nevaru izdarīt, jo NAV padomāts par tādu iespēju! Šobrīd domāju, kā lai tieku līdz Tallinnai vai Viļņai, jo man jāuzraksta iesniegums un jāuzrāda pase – lieki piebilst, ka vēl arī jākārto vīza uz ķīnu (nedēļu pase nebūs pieejama), kā arī ir citi īsāki braucieni pa Eiropu. Īsāk sakot, kārtējo reizi mūsu politiķi NAV izdarījuši savu darbu un likumā ir BRĀĶIS! Privātā uzņēmumā cilvēkus atlaistu par šādu nolaidību!
    Pieļauju, ka neesmu vienīgais, kuram ir šāda problēma…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > wrvinovskis 22.08.2010. 17.16

    Kuram tad te vajadzīgs tas ārzemju vēlētājs?
    Tas jau vairāk vai mazāk spriestspējīgs un domātspējīgs, to ar 50000 darbavietām un citiem saukļiem neapmuļķosi, no tādiem jau latviešu politiķi baidās, kā no uguns, tāpēc jau tos latviešus, kas dzīvo vai strādā ārzemēs, mēģina pretnostatīt vietējiem, tā pati vecā “skaldi un valdi” politika.

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > wrvinovskis 22.08.2010. 17.49

    No ārzemju vēlētājiem saucamai elitei nelabi pat iedomāties, jo skaidrs kā atrautos balsojot. Tāpēc jau marinē jebkādus uzlabojumus šai jomā.Tīri matemātiski- jo vairāk neapmierināto ir prom un apgrūtinātu nobalsošanu, jo mazāks paliek apmuļķojamo skaits,- pensionāri un bariņš pārējo.Bez vēlēšanu leģitimitātes sliekšņa- ļoti ērti.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 22.08.2010. 14.06

Atmiņas par to kā Cimdars savīkšīja pēdējo referendumu nekādu uzticību nevairo. Tāpat Stendzenieka projekta arvien pieaugošā nekaunība.

+14
-1
Atbildēt

1

    wrvinovskis > gundega_heiberga 22.08.2010. 15.58

    Nekaunība, tas patiešām raksturo visas pēdējo gadu darbības, referendums vien no piemēreim. Tāpat Satversmes tiesas “ieņemšana” KANB nogremdēšana, liekas, arī Augstākās Tiesas un Ģenprokuraturas vadības neintralizēšana, droši vien, ka ir vēl ko uzskaitīt.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

bekijja 22.08.2010. 13.17

He-he. Ir neuzticēšanās Cimdaram kā balsu skaitītājam :D

+14
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu