Naftas kompleksu nolūkojis Lietuvas bagātākais cilvēks • IR.lv

Naftas kompleksu nolūkojis Lietuvas bagātākais cilvēks

33
Lauris Vīksne, F64

Bijušās ''Mažeiķu naftas'' pirkšanai "Achemos grupe" īpašnieks Lubis partnerus meklē Krievijā

Lietuvas bagātākais cilvēks, biznesa konglomerāta "Achemos grupe" lielākais īpašnieks un ekspremjers Broņislavs Lubis apsver iespēju atpirkt no Polijas kompānijas "PKN Orlen" tai piederošo Baltijas valstīs vienīgo naftas pārstrādes un transportēšanas koncernu "Orlen Lietuva" –  bijušo "Mažeikiu nafta", ziņo aģentūra BNS.

Kā vēstī Lietuvas plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz Krievijas ziņu aģentūru "Regnum", 71 gadu vecais Lubis pašlaik Maskavā meklējot partnerus, ar kuriem kopā varētu iegādāties "Orlen Lietuva". Jau ziņots, ka pašreizējais īpašnieks uzņēmumu vēlas pārdot.

Lubis atteicies komentēt plašsaziņas līdzekļu vēstīto. Savukārt "Achemos grupe" preses sekretāre Violeta Dunauskiete šo informāciju nav ne apstiprinājusi, ne noliegusi. Lubim piederošo aktīvu vērtība tiek lēsta triju miljardu litu (612 miljonu latu) apmērā.

Iepriekš izskanēja neoficiāla informācija, ka "Orlen Lietuva" pircēji varētu būt kāda no trim Krievijas naftas kompānijām – TKN-BP, "LUKoil" vai "Rosņeftj". Kā reālākā pircēja tika minēta Krievijas valstij piederošā "Rosņeftj". "LUKoil" plānus pirkt Lietuvas uzņēmumu noliedzis.

Polijas prese vēstīja, ka poļi savu biznesu Lietuvā gribot pārdot tuvākajos sešos mēnešos, taču tam neesot pircēju. "PKN Orlen" nolīdzis par konsultantu starptautisko investīciju banku "Nomura", lai tā novērtētu, vai būtu lietderīgi pārdot zaudējumus nesošo biznesu Lietuvā. Kompānijas tēriņi jēlnaftas pirkšanai cēlušies kopš 2006.gada vidus, kad Krievija pārtrauca piegādāt Lietuvai naftu pa cauruļvadu, lai šādi atriebtos Lietuvai par ''Mažeiķu naftas'' koncerna pārdošanu "PKN Orlen". Kopš tā laika "Orlen Lietuva" jēlnaftu ir spiesta importēt caur Būtiņģes termināli, kas būtiski samazinājis rentabilitāti.

"PKN Orlen" iegādājās ''Mažeiķu naftu'' no Krievijas "Jukos" un Lietuvas valdības 2006.gadā. Darījumu atbalstīja Lietuvas un Polijas valdības, norādot, ka tas samazinās enerģētisko neatkarību no Krievijas.

Pērn aprīlī "PKN Orlen" kļuva par vienīgo Lietuvas "Mažeikiu nafta" īpašnieku, atpērkot pēdējos 10% koncerna akciju no Lietuvas valdības. Pirms tam poļiem piederēja "Mažeikiu nafta" kontrolpakete. Vēlāk "PKN Orlen" pieņēma lēmumu par meitasuzņēmuma Lietuvā pārdēvēšanu par "Orlen Lietuva".

Komentāri (33)

designhouse.lv 20.08.2010. 23.45

Nepārzinu Lietuvas Seima politisko virtuvi, taču kā skatos, tad ne tikai Latvijā ekspremjeri kļūst par ļoti turīgiem cilvēkiem!
Lai gan izskatās, ka Dombrovskis varētu lauzt šo kārtību! Dzīvosim, redzēsim!

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu