Francija sāk čigānu izraidīšanas operāciju • IR.lv

Francija sāk čigānu izraidīšanas operāciju

30
EPA/LETA

Sarkozī solījis trīs mēnešu laikā likvidēt 300 nelikumīgo apmetņu

Pirmā lidmašīna ar Francijā nelikumīgi līdz šim mitušajiem čigāniem ceturtdien izlidoja no Lionas uz Rumānijas galvaspilsētu Bukaresti, varasiestādēm sākot īstenot 700 aizturēto čigānu izraidīšanas operāciju, ziņo LETA-AFP.

Katram pieaugušajam, kas piekritis "brīvprātīgajai atgriešanās procedūrai", tiek piešķirts 300 eiro (210 latu) liels pabalsts, bet nepilngadīgajam – 100 eiro. Tie nelikumīgi Francijā mītošie čigāni, kas valsti negrib pamest brīvprātīgi, saņem rīkojumu, ka viņiem Francija jāatstāj mēneša laikā, pretējā gadījumā viņi tiks izraidīti piespiedu kārtā. Pabalstus viņi nesaņems.

Pagājušajā mēnesī, kad izraisījās sadursmes čigānu un policijas starpā, prezidents Nikolā Sarkozī solīja trīs mēnešu laikā likvidēt 300 nelikumīgo apmetņu. Kā liecina sabiedriskās domas aptaujas, iedzīvotāji radikālos soļus atbalsta.
Pavisam Francijā dzīvo ap 15 000 Austrumeiropas čigānu. Daļa mitinās varasiestāžu apstiprinātās apmetnēs, citi – patvaļīgi ieņemtās mājās un pamestās celtnēs.

Radikālajiem soļiem, ko Francija sākusi īstenot pret tur nelegāli mītošajiem čigāniem, var sekot ksenofobiska reakcija, trešdien sacīja Rumānijas ārlietu ministrs Teodors Bakonski. "Ekonomiskās krīzes kontekstā esmu uztraukts par populisma un ksenofobisku reakciju risku," intervijā "Radio France International" rumāņu redakcijai atzina ministrs.

Bakonski aicināja Francijas varasiestādes problēmas risināšanā neķerties pie draudiem un apsūdzībām. "Ja mēs apsūdzēsim viens otru un kriminalizēsim veselas etniskās grupas, mēs atsauksim atpakaļ no pagātnes neaptīkamas atmiņas un tā vietā, lai rastu risinājumus, radīsim spriedzi, bieži vien mākslīgi," skaidroja ministrs.

"Mums ir jāskatās, ko mēs kopā varam darīt Francijā, Rumānijā, kā arī Eiropas līmenī, lai izveidotu skolas, slimnīcas, bet arī lai raudzītos uz šīs minoritātes pārstāvjiem ar atvērtību un bez ksenofobijas," norādīja Bakonski.

Komentāri (30)

raimonds_bossltd 19.08.2010. 21.07

to Sedzace
Trakākais tas, ka ierindas francūzim 20 tūkstoši ar nodokļiem neapliktu eiro dedzina kabatu, viņš baidās tos tērēt, baidās noguldīt bankā, čigānam un nēģerim tas rūpes nerada, tāpat, kā lekšana pāri šķērslim stacijās un braukāšana vilcienā bez biļetes.
Quod licet bovi, non licet Iovi

+4
0
Atbildēt

1

    shefere > raimonds_bossltd 19.08.2010. 21.32

    ombros- zini, vairs nevaru galvu likt ķīlā, ka viņiem bija FR numuri, taču tas jau lietas būtību nemaina, jo ne jau austrumu bloka valstu vai ASV čigāni tie bija, skaidrs, ka R Eiropas. Kaut gan,starp citu, mana atmiņa tagad man signalizē, ka bija ar tiem numuriem arī interesanti- tie tik tiešām bija dažādi, mēs ar vīru vēl spriedām, ka tas kaut kāds Eiropas valstu čigānu baronu tusiņš.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Lidija Apsīte 20.08.2010. 07.42

Domāju, ka šeit nav runa par rasismu, kā to definē Kents. Man domēt, runa ir tikai un vienīgi par to, ka katrs cilvēks grib dzīvot sev ierastā vidē un neatrod par vajadzīgu, ka to izmaina un pielāgo sev iebraucēju pūļi. Ja tas ir rasisms, tad – neko darīt, es arī esmu no tāds.

+4
-1
Atbildēt

4

    Marta Zariņa > Lidija Apsīte 20.08.2010. 15.38

    Kas vainas “klaiņošanai”?
    Iespēja studēt vienā vietā, taču strādāt citā, manuprāt, ir brīnišķīga. Vai Tev šķiet, ka ES pilsoņiem vajadzētu ignorēt iespēju migrēt ES ietvaros un kopt savas tradīcijas tikai dārgajā tēvzemē?

    Klaiņo ne tikai čigāni, bet visas etniskās grupas, piemēram, latviešu studenti brauc uz Lielbritāniju mācīties. Ja tas ir atļauts, tad kādēļ, lai čigāni neizmantotu sev labvēlīgos apstākļus?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Lidija Apsīte 20.08.2010. 13.37

    bet tāda jau laikam ir vienotās Eiropas ideja
    ================================
    Man gan šķiet, ka “vienotā Eiropa” (vai ES) sākumā skaitījās dibināta, lai valstis savā starpā nevis karotu, bet tirgotos. Un nevis lai jebkurš bez ierobežojumiem klaiņotu, kur vien ienāk prātā. Un, protams, ka arī britiem drīkst nepatikt latviešu ieklīdeņi!

    Bet pēc tam tie, kuri nokļūst pie teikšanas – arī pie iespējas skalot smadzenes studentiem universitātēs:) – jebkuru “ideju” vai terminu pamanās piepildīt ar jaunu, sev izdevīgu saturu. Tā tas ir noticis gan ar “rasismu”, gan “nacionālismu”, gan “cilvēktiesībām”, gan “vienotas Eiropas” ideju.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Marta Zariņa > Lidija Apsīte 20.08.2010. 11.39

    Prieks dzirdēt, ka jūties liels varonis, taču paskatīsimies no citas puses:
    Latvieši UK/Īrijā. Arī “imigranti”, kas maina “ierasto vidi” strādājot zemu apmaksātus darbus un rijot kotletes lidostās. Pieņemu, ka britiem varētu pat ļoti krist mūsu tautieši uz nerviem ar savu klātbūtni viņu mājās, bet tāda jau laikam ir vienotās Eiropas ideja – augstāka sociālā mobilitāte.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Lidija Apsīte 20.08.2010. 10.24

    Vai neesat ievērojis, ka modernie “rasisma apkarotāji” (kā, piemēram, Sorosa fonda savulaik barotais un stutētais Nils Muižnieks) rasismu tieši tā arī definē? – ja vēlies dzīvot sev ierastā vidē un neielaist savā valstī dažādus pasaules klaidoņus, tad esi rasists.
    Jā, pat ja situācija ir tāda, kā Latvijā – kur JAU ap 30-40% iedzīvotāju ir ne-valsts valodā runājošu imigrantu.

    Piebildīšu, ka ar lepnumu atzīstu: protams, arī es esmu rasists šādā izpratnē.:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

kkristaps 20.08.2010. 04.39

jesļi čelovek idiot – togda eto na dolgo – tā ir Tava pašraksturojuma kvintesence? Jauki, ka cilvēks spēj būt tik paškritisks.

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu