Zemes resursu limits būs izsmelts 21.augustā • IR.lv

Zemes resursu limits būs izsmelts 21.augustā

41
Kristaps Kuhaļskis, F64

Mūsu pašreizējā patēriņa prasību izpildei planētai būtu jābūt pusotru reizi lielākai

Pēc dažām dienām – 21.augustā – Zemes iedzīvotāji būs iztērējuši visu kapitālu, kuru viņu rīcībā nodevusi mūsu planēta – ūdeni, augsni un to radītos resursus, aprēķinājusi starptautiskā vides aizstāvju organizācija "Global Footprint Network" (GFN). Kopumā cilvēku pašreizējā patēriņa izpildei mums būtu nepieciešama pusotru reizi lielāka planēta, norāda eksperti.

Kā ziņo LETA-NewsruRu, cilvēki būs izlietojuši ūdeni, kas spontāni atjaunojas ūdenstilpēs, zāli, kas aug ganībās, jūras un ezeru zivis, auglīgās augsnes un mežu platības. Beigušās arī atkritumu glabāšanai izmantojamās platības.

GFN jau daudzus gadus aprēķinājusi dažādu dzīves veidu ietekmi uz vidi, pretstatot gada laikā cilvēces izmantotos resursus un planētas iespējas tos atjaunot. Cilvēces atstāto ietekmi uz vidi organizācija salīdzina ar kājas pēdas nospiedumu, īsi dēvējot to par ekopēdu.

Kā uzskata itāliešu zinātnieks Roberto Brambilli, mūsu ietekmes mazināšanai uz apkārtējo vidi nevajag daudz – esot tikai jāēd mazāk gaļas, reizēm jāpārvietojas ar velosipēdu vai sabiedrisko transportu, nevis ar automobili, un jāizmanto alternatīvie enerģijas avoti. Viņš iesaka arī ņemt paraugu no indiešiem un ķīniešiem, kuri izmantojot tikai nepieciešamo un vairāk nekā pusi resursu atstājot citām sugām.

GFN aplēsusi, ka gadījumā, ja visi cilvēki uz Zemes dzīvotu kā amerikāņi, viņiem būtu nepieciešamas četras planētas. Izpētot 100 valstis, noskaidrots, ka 80% no tām patērē vairāk resursu, nekā spēj nodrošināt to teritorija.
Lai gan eiropieši patērē un izmet atkritumos divreiz mazāk resursu, ilgtermiņā arī tas esot planētai nepanesams slogs.

Vismazāk resursu patēriņu un vides piesārņošanu izraisa iedzīvotāji nabadzīgajās valstīs, piemēram, Haiti, Malāvija, Nepāla, Bangladeša. Tur vidēji vienam iedzīvotājam nepieciešams tikai pushektārs, taču šo valstu teritorija bieži arī to nevar nodrošināt.

No 22.augusta cilvēce jāpasludina par ekoloģiski bankrotējušu, secina itāliešu laikraksts "La Repubblica", norādot – tā kā apstāties nav iespējams un alternatīvas nav atrastas, mēs problēmas nodosim mazbērniem. ''Mēs iegūsim ūdeni pazemes slāņos, kurus neatjauno lietus ūdeņi. Mēs aktivizēsim ganību lopkopību, tuksnešiem upurējot laukus un pļavas. Mēs iztukšosim jūras un upes, izķerot vairāk zivju, nekā ļauj dabīgā atražošanās. Mēs katru minūti zaudēsim mežu platības, kas pielīdzināmas 65 futbola laukumiem. Mēs ļausim siltumnīcefekta gāzēm pārņemt atmosfēru, pār mūsu galvām veļot karstuma viļņus, kas biežāk radīs plūdus un ugunsgrēkus,'' brīdina avīze.

Komentāri (41)

csv2 17.08.2010. 16.24

Gan jau planēta radīs risinājumu neatkarīgi no tā, vai mēs ko iznīcinām vai cenšamies saglābt atsakoties no kaut kā. Pārsteidzīgi domāt, ka mēs kontrolējam kaut ko dabā, tā ir tikai īslaicīga projekcija skatoties ļoti īsā laika periodā pret dabas procesiem. Bez tam tie paši indieši šobrīd grib dzīvot kā rietumnieki un drīz viņi to arī varēs atļauties.

+8
-1
Atbildēt

0

raimonds_bossltd 17.08.2010. 15.49

Ļoti spēcīgs raksts, kas mazāk attīstītiem organismiem liks padomāt.

+9
-2
Atbildēt

3

    raimonds_bossltd > raimonds_bossltd 18.08.2010. 11.47

    to J.Biotops
    Biotops? Pašam smiekli nenāk? Piecūkota vide un iznīcināti resursi, drīzāk.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    13kid37 > raimonds_bossltd 17.08.2010. 16.33

    Mazāk attīstītie organismi tur neko nevar līdzēt. bet mazāk attīstītie no attīstītākajiem (tikai garīgi gan, jāsaka) PIE TĀ IR VAINĪGI.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > raimonds_bossltd 18.08.2010. 10.35

    Tā kā neticu zaļajiem murgiem, tad piesakos – esmu mazāk attīstīts organisms. Tādiem likt padomāt bezcerīgi. (Ja par domāšanu sauc pūšanu zaļā stabulē)
    Indivīdus, kuri sev piešķir tiesības likt kādam citam domāt, mīlu ne mazāk, kā visādus vides aktīvistus. Būtībā jau starp viņiem atšķirību maz un pazīstami šie kopš sendienām.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

ltvpanorama 17.08.2010. 15.59

un ko tagad? sarīkot kādu retināšanu vai kariņu?..nekas šai pasaulē nav mūžīgs arī planētas…īpaši, ja tās apdzīvo tādi siseņi ka homo nesapiensi..

+5
-2
Atbildēt

6

    Ziemelnieks > ltvpanorama 17.08.2010. 16.52

    Kāpēc nenāci diskusijā viens pret vienu, bet no aizmugures aprunā!? gudrīša cienīga rīcība!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > ltvpanorama 18.08.2010. 08.00

    neķer krenķi, bet izlasi rūpīgi rakstu. Tā kā tas nāk no zinātniekiem ir bišķi savādākā formā nekā žurnālistu raksts.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    anda > ltvpanorama 18.08.2010. 17.11

    piedod,bet par siseņiem nesapratu-cilēkus un iršus manā prātā ir grūti salīdzināt,bet varbūt,ka tavs ir stipri attīstītāks no siseņu skatpunkta.Es gan nesapratu,kas ir siseņi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > ltvpanorama 17.08.2010. 16.11

    iepriekšējais personalatlasei

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > ltvpanorama 18.08.2010. 20.12

    siseņi ir sienāžiem līdzīgi radījumi..mēdz savākties baros un tad mākoņiem līdzīgie veidojumi aiz sevis atstāj melnu tukšumu līdz tam zaļojošas birzīs un laukos, cilvēki piemēram izcērtot Amazones mežus rīkojas visai līdzīgi..uztver analoģiju?vajag skatīties vismaz National Geographic, ja slinkums ir netā ko zinātnisku meklēt un palasīt…ieraksti google ” locust invasion” un apskaties..

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Arija Saleda > ltvpanorama 17.08.2010. 16.14

    Nu nepalīdzēs kariņš (arī krišjānis ne), jo jāiznīcina kādi 10^9 ar 10^6 nepietiek. Papildus vēl apburtais loks, lai varētu nodrošināt pensijas mums sevi ir jāatražo ar koeficentu 1,3. No ekoloģijas vismaz Baltu tautas ir uz pareizā ceļa, t.i., ierobežo savu populāciju:)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu