Aicina samazināt PVN pārtikai • IR.lv

Aicina samazināt PVN pārtikai

23
Rūta Kalmuka, F64
Indra Sprance

Pētījums: plānotā nodokļu politika neatbilst sociālā taisnīguma principam

Lai nodokļu sistēmu padarītu sociāli taisnīgāku, būtu jāsamazina pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme pārtikai vai jāpalielina nodokļi automašīnām, secināts Baltijas Starptautiskā ekonomikas politikas studiju centra (BICEPS) un Rīgas Ekonomikas augstskolas (REA) ekspertu veiktajā pētījumā.

Pētījumā konstatēts, ka Latvijas nodokļu sistēma krīzes periodā ir kļuvusi regresīvāka, un nodokļu slogs pēdējos četros gados palielināts tieši mazturīgajiem iedzīvotājiem. Arī Finanšu ministrijas (FM) izstrādātās nodokļu sistēmas pamatnostādnes turpmākajiem pieciem gadiem, kaut balstītas uz sociālā taisnīguma principa, šo problēmu nerisinot.

Pētījumā “Nodokļu reforma Latvijā – vai tā varētu būt taisnīga?” analizēta Latvijas nodokļu kopējā progresivitāte, un tās izmaiņas līdz ar nodokļu likmju izmaiņām krīzes periodā. Lai arī valdība iestājas par nodokļu politikas progresivitātes palielināšanu, tomēr ne visi nodokļu sistēmas pamatnostādnēs iekļautie priekšlikumi ir vērtējami pozitīvi un dos iecerēto rezultātu. “Piemēram, atceļot samazinātās PVN likmes un iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi samazinot līdz 21%, tiks panākts tieši pretējais – regresivitātes palielinājums,” norāda viens no pētījuma autoriem ekonomikas lietpratējs Alfs Vanags.

Pētījumā secināts, ka pārējie divi FM priekšlikumi – nekustamā īpašuma nodokļa likmes un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma palielināšana –varētu veicināt nodokļu sistēmas progresivitāti, taču kopumā valdības izsludinātās nodokļu politikas pamatnostādnes raksturojamas kā izteikti regresīvas.

Tā kā Latvijā lielai daļai iedzīvotāju tēriņi par pārtiku paņem trešdaļu ienākumu, kas ir ievērojami vairāk nekā citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, kā vienu no iespējamajiem risinājumiem mazturīgo dzīves līmeņa celšanai Vanags min PVN likmes samazināšanu pārtikai 10% robežās. Pētnieki atgādina, ka Latvija, Igaunija un Dānija patlaban ir vienīgās ES valstis, kurās PVN likmes pārtikai nav samazinātas.

Eksperti analizējuši nodokļu un nodevu sistēmas attīstības pamatnostādņu projektā 2011.–2015.gadam iekļautos priekšlikumus atcelt samazinātās PVN likmes, palielināt nekustamā īpašuma nodokļa likmes dzīvojamajām ēkām līdz 1,5%, pakāpeniski paaugstināt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamo minimumu, 2015.gadā sasniedzot Ls 95 mēnesī, un pakāpeniski samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmi līdz 21%.

Komentāri (23)

andrisskrastins 16.08.2010. 18.00

Nepiekrītu. Tieši masveidīgums pārtikas pirkšanā nodrošina PVN ienākumu, jebkāda tūlītēja tā samazināšana vienkārši graujoši atstās iespaidu uz budžetu. Turklāt atļaušos piezīmēt, ka problēmu – ka trešdaļu no ienākumiem tērē paikai – var risināt savādāk, piemēram…ceļot produktivitāti un līdz ar to algas! Cik ģeniāli, vai ne?

Turklāt pārtikas tirgotāji to vien gaida, lai varētu par nolaisto procentu pacelt savu peļņas procentu.

+9
-1
Atbildēt

1

    daina_tabuna > andrisskrastins 16.08.2010. 21.34

    Un vēl viņi gaida, kad ieviesīs EUR, lai varētu jaunās cenas EUR atstāt viens pret viens ar vecajām LVL.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Janis 16.08.2010. 16.30

Pabeigsim Dienvidu Tiltu, Ziemeļu Koridoru, Gaismas Pili u.c. mums visiem ļoti “svarīgus” un “noderīgus” projektus un tad jau arī “atradīsies” budžets, lai samazinātu nodokļus.

Protams, tas ar noteikumu, ka pie varas netiek tie paši, kas minētos projektus tik cītīgi bīdija un uzsāka.

+9
-2
Atbildēt

0

putekliic 16.08.2010. 16.39

Politisks pasūtījums! Tūlīt šo ģeniālo ierosinājumu paķers PLL (apvienība Par Laupītu Latviju) un taisīs priešvlēšanu rīboņu.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu