Krievijā stājas spēkā labības eksporta aizliegums • IR.lv

Krievijā stājas spēkā labības eksporta aizliegums

25
AFP/LETA

Krievijas līderi sola nepieļauj strauju labības cenas celšanos

Svētdien stājās spēkā Krievijas premjerministra Vladimira Putina noteiktais labības eksporta aizliegums, bet valdība cenšas aizkavēt galveno pārtikas produktu cenu celšanos līdz šim nepieredzētā sausuma apstākļos, ziņo LETA-AFP.

Aizliegums būs spēkā līdz šā gada beigām, kaut gan Putins norādījis, ka tas var tikt pagarināts arī pēc šī datuma, ja raža būs slikta.

Krievija pagājušajā gadā bija pasaulē trešā lielākā kviešu eksportētājvalsts, taču tagad tā jau brīdina, ka šogad graudaugu raža būs tikai 60 līdz 65 miljoni tonnu salīdzinājumā ar 97 miljoniem tonnu 2009.gadā. Pēc prezidenta Dmitrija Medvedeva teiktā, sausums Krievijas vēsturē visspēcīgākā karstuma viļņa laikā ir izpostījis vienu ceturtdaļu graudaugu ražas.

Eksporta aizlieguma mērķis ir nodrošināt Krievijas iekšējā tirgus apgādi ar labību, lai nepieļautu krasu cenu paaugstināšanos. "Mēs nedrīkstam pieļaut iekšzemes cenu celšanos un mums jāsaglabā savi ganāmpulki," teica Putins, paziņojot par aizliegumu. Arī Medvedevs ir solījis, ka varas iestādes nepieļaus labības cenu celšanos un cieši vēros cenas tādiem pārtikas produktiem kā milti, maize, gaļa un piens.

Pagājušajā gadā Krievija eksportēja 21,4 miljonus tonnu labības. Krievijai pašas patēriņam ir vajadzīgi 78 miljoni tonnu labības un tā var segt iztrūkumu ar 9,5 miljoniem tonnu no valsts fonda un 21 miljonu tonnu, kas atlikusi no pagājušā gada ražas, norāda valdība.

Komentāri (25)

designhouse.lv 15.08.2010. 15.07

Esmu mazliet vīlies ir.lv redakcijā! Jau kuro reizi tiek pieļautas gramatiskas kļūdas un šoreiz jau pat apakšvirsrakstā ir rupja kļūda! Nu nevar tā turpināties, draugi!
Piedodiet, ka komentārs nav pēc būtības par rakstu, bet par formu!

+2
0
Atbildēt

0

ltvpanorama 15.08.2010. 17.19

es ar maķenī vīlies..par būtību jo šis aizliegums ir vienīgi valdosajām aprindām pietuvinātu labības uzpircēju spekulatīva ” uzvarīšanās” ..Потому что получилось, что фермеры продавали урожай перекупщикам, когда фонда не было и когда зерно продавалось по дешевке. А потом перекупщики впарили его государству по определенной высокой цене. Даже та формальная причина, по которой создавался интервенционный фонд – чтобы выровнять цены, – она сейчас вдруг в России отменена. И получается та же история – Россия, российское правительство, пользуясь засухой как предлогом, действует в пользу спекулянтов, для того чтобы полностью разорить российское сельское хозяйство.Станислав Белковский удачно назвал это экономикой роз – распил, откат, занос. Не может система реагировать другим образом на вызовы. Я процитировала фразу «продавать в случае недостатка, закупать в случае избытка». Я не случайно ее процитировала.
pilns raksts: http://www.echo.msk.ru/programs/code/701229-echo/

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu