Meroni ar austriešu uzņēmēju pārrunājis VN pārdošanu • IR.lv

Meroni ar austriešu uzņēmēju pārrunājis VN pārdošanu

19

Žurnāls: VN holdinga pārdošanā problēmas rada arestētās Lemberga daļas

Ventspils uzņēmumu aktīvu pārvaldītājs Šveices advokāts Rūdolfs Meroni ticies ar austriešu miljardiera Martina Šlafa dēlu Deividu, kurš jūlijā iekārtots darbā “Ventpils naftas" (VN) padomē, lai pārrunātu ar VN holdinga pārdošanu saistītus jautājumus, vēsta žurnāls “IR”.

Kā informē “IR”, Deivids Aleksandrs Šlafs jūlijā jau iekārtots VN  padomē un neoficiāli tiek skaidrots, ka tas apliecina — Šlafam izdevies parakstīt nodomu vēstuli par akciju pirkumu ar lielāko VN  īpašnieku starptautisko koncernu “Vitol”. Ar nākamo lielāko īpašnieku — vietējiem Ventspils dūžiem pastarpināti piederošo LNT — nekādu vienošanās dokumentu gan vēl neesot, notiekot tikai sarunas.

Kā norāda žurnāls, “kuluāros” izskanējis, ka Meroni par darījuma īstenošanu esot apsolīti miljoni, tikmēr Latvijas likumu noteiktais sods par arestētas mantas izšķērdēšanu, atsavināšanu vai slēpšanu ir brīvības atņemšana uz laiku līdz diviem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods līdz četrdesmit minimālajām mēnešalgām.

Oficiāli Meroni pārstāvis Aivars Gobiņš jebkādus iespējamos Meroni kontaktus ar Lembergu vai viņa ietekmes personām noliedz. Taču viņš apstiprinājis, ka Meroni ticies ar Šlafu saistībā ar VN holdinga pārdošanu. Meroni uzsver, ka neatkāpsies no prokuratūras uzticētās arestēto Lemberga ģimenes akciju pārvaldīšanas.

Žurnāls arī informē, ka briestošajā darījumā lielākās galvassāpes varētu būt Aivaram Lembergam. Proti, Lemberga krimināllietas ietvaros ir arestētas liela daļa akciju uzņēmumos, kuri atbilstoši apsūdzībai tika izmantoti, lai slēptu viņa patiesās īpašumtiesības VN un citos vietējos uzņēmumos. Akcijas arestētas par labu valstij un nevar tikt pārdotas, pirktas, dāvinātas vai mainītas.

Lai darījums varētu notikt, esot vairāki iespējamie risinājuma varianti. Kā norāda žurnāls, “teorētiski pastāv iespēja, ka, piemēram, Rīgas apgabaltiesa, kurā rit Lemberga krimināllietas iztiesāšana, atceļ Lemberga ģimenes īpašumiem uzlikto arestu. Ja prokuratūra pati ierosinātu aresta atcelšanu, tas darījuma interesentiem būtu ideāls risinājums, tomēr žurnāls apšauba, vai jaunais ģenerālprokurors Kalnmeiers būtu gatavs tuvākajos mēnešos riskēt ar savu reputāciju un spert soļus, kas atvieglotu Lemberga situāciju.”

Vēl juristi esot skaidrojuši, ka “iespējams pārdot arī opciju — garantiju, ka īpašnieks nekad vairs nepretendēs uz daļām. Vēl viena versija — ārzonu firmu aktīvus pārcelt uz citām jaunām kompānijām un pēc tam veikt Ventspils uzņēmumu restrukturizāciju, kā rezultātā arestētā manta izrādītos vien tukša čaula, bet prokuratūra resursu trūkuma dēļ nespētu šiem darījumiem operatīvi izsekot. Turklāt iespējams apsolīt, ka vietējās politikas līmenī «tiks sakārtoti» dzelzceļa tarifi, nodevu maksājumi ostā, nodokļu atvieglojumi, lai jaunajiem īpašniekiem bizness ritētu kā pa diedziņu.”

Komentāri (19)

aiviz 12.08.2010. 09.59

Ideaals risisnaajums buutu, ja tiesa konfisceetu Lembergam piederoshaas daljas par labu valstij un valsts taas paardotu. Vismaz kaut kaadaa veidaa kompenseetu zaudeejumus kas radaas pa leeto privatizeejot (izzogot) VN.

+7
-1
Atbildēt

2

    ♣Shaggy♣ > aiviz 12.08.2010. 18.38

    Sveicināti.
    Čali, tev ir kaut mazākā nojēga kā notika VN privatizācija, lai te gudri spriedelētu par cenu.
    Varbūt mūs apgaismosi par savā rīcībā esošo informāciju :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    aiviz > aiviz 08.10.2010. 08.51

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu