Septiņkārt palielināta nauda neparedzētiem gadījumiem • IR.lv

Septiņkārt palielināta nauda neparedzētiem gadījumiem

22
Jānis Saliņš, F64
Indra Sprance

Pēdējos mēnešos strauji pieaugusi ministriju apetīte pēc papildu finansējuma

Lai arī līdz gada beigām vēl vairāki mēneši, šogad neparedzētiem gadījumiem domātais finansējums jau vairāk kā septiņas reizes pārsniedz sākotnēji plānoto – no 6,06 miljoniem sākotnēji ieplānotā  uz valsts budžeta deficīta rēķina pašlaik “iezīmēti” jau kopumā 44,6 miljoni latu, Ir.lv apstiprināja Finanšu ministrijā (FM).

Kā liecina neoficiāla informācija, ministrija pēdējā laikā saņemot tik daudz lūgumu piešķirt finansējumu neparedzētiem gadījumiem, ka FM jau sākot aptrūkt argumentu, skaidrojot, kādēļ šie pieprasījumi neatbilst tiem mērķiem, kam domāta nauda neparedzētiem līdzekļiem. Tomēr FM iebildumi netiekot ņemti vērā un neparedzētiem līdzekļiem atvēlētais finansējums ievērojami pieaudzis uz budžeta deficīta rēķina.

Kā noskaidroja Ir.lv, no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atmaksātas gan no pensijām ieturētās summas, gan pašvaldībām kompensēta iedzīvotāju ienākuma nodokļa neieksētā summa, tāpat finansētas 4.maija svinības, izmaksātas naudas balvas par izciliem panākumiem sportā, tostarp virknei sporta fedrāciju, arī palielināts Rīgas Juridiskās augstskolas pamatkapitāls.

Papildu nauda piešķirta arī Latvijas radio, ar NATO parlamentārās asamblejas organizēšanu saistītiem izdevumiem, ieslodzīto uzturdevu palielināšanai, Rēzeknes baznīcas “kā kultūrvēsturiska pieminekļa” jumta remontam, pavasara plūdu seku likvidēšanai, apsardzes nodrošināšnai dažādos valsts svētkos vai atceres dienās, izdienas pensiju izmaksai, Jēkabpils pašvaldībai  “iestāžu nepārtrauktas darbības nodrošināšanai”, Nacionālās bibliotēkas būvniecības darbu turpināšanai un daudzām citām vajadzībām.

Pašlaik nesadalīti un vēl “neiezīmēti” palikuši vien 277 618 lati, bet ministriju “apetīte” pēc papildu finansējuma pēdējo mēnešos liecina, ka ar šiem līdzekļiem līdz gada beigām nepietikt, prognozē FM.

Komentāri (22)

mary75 11.08.2010. 17.36

Izskatās, ministrijas dzīvo kādā savā paralelā realitatē.
Ja “neparedzēti gadījumi” ir 4 maija svinības utt., te vienkārši trūkst vārdu, kā to nokomentēt.
Bet, arī tas raksturīgi Latvijai, kur par valsti kopumā domā tikai divi cilvēki – Dombrovskis un Repše.
Pārējie izturas tā, it kā kopējās valsts intereses, arī pēc iespējas mazāks budžeta deficīts, uz tiem neatiecas, katrs velk deķīti uz savu pusi un cenšas pēc iespējas vairāk pagrābt no budžeta.
Tāda sajūta, ka krīze jau sen beigusies, un daudzi gatavi atkal spiest gāzi grīdā un tērēt uz nebēdu, izskatās, daži politiķi un amatpersonas Latvijā mācīties nav spējīgi.

+4
0
Atbildēt

0

andrisskrastins 11.08.2010. 18.41

Taupība ir priekš kaķiem :( Un diemžēl te nav nekāds sakars ar politiku vai partijām, tā ir daudzu latviešu problēma. Arī daļēji mana – vienmēr esmu cīnījies ar vēlmi tērēt naudu tur, kur nevajadzētu vai varētu iztikt. Tas ir tikai cilvēcīgi.

Bet plūdiem un vētras seku novēršanai naudu gan vajag atrast.

+2
-1
Atbildēt

1

    Aivars Puriņš > andrisskrastins 11.08.2010. 18.46

    Netirs par latviešiem, ja pats esi apdalīts, tas nenozīmē, ka visa tauta tāda!

    0
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu