Deputātu kandidātu vidū septiņi, iespējams, VDK aģenti • IR.lv

Deputātu kandidātu vidū septiņi, iespējams, VDK aģenti

52
Reinis Hofmanis, F64
Indra Sprance

Mūziķis Gobziņš un aktieris Zagorskis noliedz, ka būtu bijuši VDK ziņotāji

Septiņi no vairāk nekā 1200 10.Saeimas deputātu kandidātiem varētu būt sadarbojušies ar bijušo LPSR Valsts drošības komiteju (VDK), liecina Totalitārisma seku dokumentēšanas centra sniegtā informācija Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK).

Kā Ir.lv informēja CVK pārstāve Kristīne Bērziņa, Totalitārisma seku dokumentēšanas centra rīcībā esošā informācija liecina, ka, iespējams, ar bijušo VDK sadarbojies “Saskaņas centra” deputāta kandidāts Ēriks Didrihsons, partijas “Par prezidentālu republiku” deputāta kandidāts Aivars Saliņš, partijas “Tautas kontrole” deputāta kandidāts Ēriks Tīrums,  Zaļo un Zemnieku savienības deputāta kandidāts Arvīds Ulme, Pēdējās partijas deputāta kandidāts Roberts Gobziņš, partijas "Daugava – Latvijai" deputāta kandidāti – Aivars Āķis un Rolands Zagorskis. Ulme ir vienīgais, kas jau iepriekš šo sadarbības faktu ir atzinis.

Saeimas vēlēšanu likums neliedz šiem cilvēkiem startēt vēlēšanās, tomēr šis fakts tiks norādīts pie informācijas par konkrētajiem kandidātiem.

Gobziņš noliedz, ka būtu VDK ziņotājs, liecina Pēdējās partijas mājaslapā pieejamā informācija. Gobziņam nav skaidrs, kādā veidā viņa vārds parādījies “čekas maisos”, taču viņam esot vairākas versijas par to – pirmais skaidrojums ir sadarbība ar VDK mūzikas jomā, otrā versija ir saistīta ar vecāku darbavietām, trešā – 1985. gadā beidzot dienestu Padomju armijas slepenajā karaspēka daļā, Gobziņš esot parakstījis VDK anketu par noslēpuma neizpaušanu. Ceturtā Gobziņa versija esot saistīta ar viņa valodas prasmēm – mūziķis jau kopš piecu gadu vecuma pratis gan vācu, gan angļu valodu, iespējams, viņš jau tolaik noskatīts kā perspektīvs jaunais izlūks.

Savukārt Zagorskis portālam “Diena.lv” pieļāvis, ka viņš, iespējams, par VDK aģentu tiek uzskatīts, jo savulaik bijis Nacionālā teātra komunistiskās partijas šūniņas sekretārs. Viņš gan esot skaidrojis, ka četru mēnešu laikā panācis šīs šūniņas likvidāciju. "Man, protams, tas ir liels pārsteigums, bet sāpīgāk būtu, ja kāds būtu paziņojis, ka man ir divi ārlaulības bērni," paziņoja aktieris, kurš gatavs tiesāties šai jautājumā, ja noskaidrosies, ka runa nav par sekretāra amatu.

Pieci deputāta kandidāti Saeimas vēlēšanās nevarēs startēt. Pārbaudot 10.Saeimas kandidātus, Iekšlietu ministrijas Informācijas centra sniegtā informācija liecina, ka apvienības “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) deputāta amata kandidātiem Oļegam Posadkovam un Sergejam Špakam, kā arī apvienības “Ražots Latvijā” deputāta amata kandidātam Sergejam Simčakam un Kristīgi demokrātiskās savienības kandidātam Andrim Grīnim vēl nav dzēstas sodāmības par tīšiem noziedzīgiem nodarījumiem, par kuriem viņi bijuši tiesāti.

Savukārt apvienības “Ražots Latvijā” deputāta amata kandidātamZigfrīdam Laizānam tiks liegta iespēja startēt vēlēšanās, jo Saeimā nevar ievēlēt cilvēkus, kuri noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas laikā “atradušies nepieskaitāmības stāvoklī, ierobežotas pieskaitāmības stāvoklī vai arī pēc noziedzīga nodarījuma izdarīšanas saslimušas ar psihiskiem traucējumiem, kas tām atņēmuši iespēju saprast savu rīcību vai to vadīt, un kurām sakarā ar to piemērots medicīniska rakstura piespiedu līdzeklis vai arī lieta izbeigta bez šāda piespiedu līdzekļa piemērošanas”.

Komentāri (52)

mary75 10.08.2010. 16.19

Tas viss ir pupu mizas.
Ja Latvijā par partijas līderi un seju varēja būt kompartijas ideoloģiskais sekretārs, un vispār, tajos čekas maisoos VDK atstāja tikai to, ko gribēja atstāt, patreizējā čekas agentu meklēšana izskatās nenopietna.
Vecie čekisti, kas tos aģentus vervēja, ir biznesā un apritē, kompartiju sekretāri vada un uztur veselas partijas, un visi zina,kas un kur, tad ko skaldīt matus par “iespējamiem aģentiem”, utt., smieklīgi tas viss.

+23
-6
Atbildēt

3

    lidija_stripkane > mary75 10.08.2010. 17.12

    Pats kolaboracionisma fakts ir nosodāms. Tagad citi laiki un VDK “sadarbības partneri” sadarbojas ar CIP. Stučīšana ir tāda maza, latviskā kalpa gara izpausme un izklaide tiem, kas sirgst ar dažādiem kompleksiem. Viņiem galīgi nav svarīgi kādam kungam savējos stučīt- vai tam kas austrumos vai tam, kas rietumos. :(

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > mary75 10.08.2010. 18.46

    Ja KGB Latvijas galvenais kurators Gorbunovs bija valdībā, ja čekas augsts virsnieks ievēlēts Eiroparlamentā, par ko mēs te pļāpājam. Daudz svarīgāk būtu zināt par piederību komunistu partijai. Zinot, ka kompartija vadīja KGB un ne otrādi. Pie tam kompartijā iestājās brīvprātīgi. Ar ieteikumiem. Bez Gorbunova ziņas čekā nadrīkstēja pat nošķaudīties. Pajautājiet KGB ģenerāliem! Viņi dzīvo tepat Latvijā.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > mary75 10.08.2010. 16.30

    Kam mums bīties no bijušiem VDK aģentiem ja, Saeimā sēž SC un zap4oli?!:)

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

shefere 10.08.2010. 16.12

Bet Zagorskis- nekāda izbrīna, viņam piestāv, kaut kā nemaz nešokē. Daugavas racējs, ha.

+15
-1
Atbildēt

0

photocom 10.08.2010. 16.06

Saujā benzīns
klusēs kā beikta zivs
sēdētu mierīgi labāk karpas copētu
jāatstrādā džekam
jāšķaida elektorāts tad
Zagorskis no aktieriem tas
komjaunietis aktīvists
arī nedabūjušais
ōmu mīlulis kārtējais izgaismojās

+10
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu