Saraksti sanesti • IR.lv

Saraksti sanesti

19
Raitis Plauks, F64
Askolds Rodins

Vēlētājiem būs jāatšķir tukši solījumi no patiesības

Visam reiz pienāk gals. Arī 10.Saeimas deputātu amatu kandidātu sarakstu iesniegšanas termiņam. Šoreiz ieniedzējiem liktenīgā diena – 3.augusts. Līdz tam ar vēlēšanu priekšdarbiem galā tikušas 13 politiskās partijas un vēlēšanu apvienības. Tas ir mazāk nekā pirms četriem gadiem (bija 19), tomēr vairāk, nekā varēja gaidīt. Taču tas ir tikai sākums.Kā teiktu opernieki, nav pat uvertīra, bet mūziķu iekārtošanās orķestra bedrē.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) reģistrētos sarakstus nosūtīs Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Iekšlietu ministrijai un Totalitārisma seku dokumentēšanas centram, lai pārbaudītu kandidātu atbilstību likumdošanā noteiktajām prasībām. Iepriekšējās vēlēšanas čekas maisi aprāva piecu deputāta amata kandidātu ceļu uz likumdevējas varas kalngalu. Interesanti, ka divi no viņiem pārstāvēja šogad nemanītu partiju ar skanīgu nosaukumu – “Sociālā taisnīguma partija”. Nav tā, ka likums bijušajiem čekas ziņotājiem galīgi liegtu balotēties, taču ziņa par kandidāta kādreizējo blakusnodarbi jāiekļauj informācijā par kandidātu. Pēc saraksta reģistrācijas tas sāk savu, no iesniedzējiem neatkarīgu dzīvi. Klāt nevienu pierakstīt nedrīkst, svītrot var tikai CVK, ja, piemēram, kandidāts miris.

Nule publiskotie sabiedriskās domas aptaujas rezultāti rāda, ka pašlaik Saeimas vēlēšanu 5% barjeru pārvarētu trīs tīkotāji: Saskaņas centrs (SC) – 12,7%, ''Vienotība'' – 11,4%, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) – 7,9%. Līdz vēlēšanām aina mainīsies, laimīgo 5% barjeras pārlēcēju skaits noteikti būs nedaudz lielāks. Priekšvēlēšanu reklāmas darīs savu. Tas pats sakāms par nopietniem partijas vai to līderus kompromitējošiem materiāliem – ja tādi uzpeldēs.

Ja salīdzinām kopainu pirms iepriekšējām un oktobrī gaidāmajām vēlēšanām, ir mazāk kopīgā nekā atšķirīgā. Pirms 7.Saeimas vēlēšanām kā spilgts un daudzsološs jaundibināts politiskais spēks sevi pieteica Tautas partija. Tikai no brīnumbērna izcilnieks neizauga – kļuva līdzīga citām. Līdzīgu evolūciju pē četriem gadiem piedzīvoja ''Jaunais laiks'' (JL), tiesa, mazāk katastrofālu. Ne pirms iepriekšējām, ne gaidāmajām vēlēšanām absolūtas gaismas nesēji nav uzradušies – idejas potenciāls ir izsmelts. JL arī šajās vēlēšanās, domājams, varētu sekmīgi startēt ar atsevišķu sarakstu. To pašu nevar sacīt par abām pārējām ''Vienotības'' partijām. Taču – bariņā siltā un drošāk, un vēlētāju balsis mazāk sadrumstalotas.

Līdzīgi ir ar četrām SC izveidojušajām partijām. Pilnīgi pretēji raksturojams cits triju politisko spēku konglomerāts – apvienība ''Par labu Latviju'' (PLL). Izredzes tikt pie Saeimas deputātu mandātiem bija saskatāmas tikai LPP/LC, turklāt niecīgas izredzes un arī tikai pateicoties reklāmas “melnajam ģēnijam” Ērikam Stendzeniekam. Kopā sanākšana te bija eksistenciālas dabas jautājums. LPP, visticamāk, pratīs sasparoties un pārvelsies pāri Saeimas 5% aizsargbarjerai.

Visās līdzšinējās Saeimas vēlēšanās bijuši acīm redzami neveiksmei lemti saraksti. Šoreiz to ir mazāk. Neredz ne ''Māras zemi'', ne ''Mūsu zemi''. Pačibējusi Pensionāru un senioru partija, nav vairs pretendentu sarakstā ne Eiroskeptiķu, ne ''Jauno demokrātu''.

Kā vieglāk atšifrējamie jaunpienācēji jāmin partija ''Par prezidentālu republiku'' – partijas galvenais mērķis izteikts nosaukumā. To pašu var teikt par partiju ''Daugava – Latvijai'': protams, jāuzlabo pensionāru stāvoklis, taču, galvenais, jāpanāk, lai Daugava strādātu Latvijas labā, kas, savukārt, izdarāms ar kanālu un citu hidrotehnisko būvju palīdzību savienojot mūsu Likteņupi ar ukraiņu likteņupi Dņepru.

Ir arī pilnīgi tumšie zirdziņi, piemēram, pirms 5.Saeimas vēlēšanām ar plašu vērienu nodibinātā Kristīgi demokrātiskā savienība.

Palaikam vēlēšanās mēdz uzrasties kraupainās avis. Partijas, kas dibinātas, lai protestētu pret to, ka viss notiek “ne tā”. 5.Saeimas vēlēšanās tāda bija Muļķu partija. Šoreiz nospēlēt šādu lomu uzņēmusies Pēdējā partija, kuras listē ir 38 kandidāti un kas startē visos piecos vēlēšanu apgabalos. Protams, demokrātiskā valstī nevienam politiski skaisti dzīvot neaizliegsi. Tikai tā ir bezatbildīga un negodīga rīcība – kaut kāds balsu skaits taču tiks iegūts.

Partiju darāmais turpmākos divus mēnešus būs uzrunāt vēlētājus. Vēlētāju uzdevums – prast atšķirt reālus solījumus no saldākiem un neizpildāmākiem.

Komentāri (19)

buchamona 03.08.2010. 20.51

Kādu brīdi domāju par PP- nu labi, ļaudis paspēlējās un tad jau arī pietiks, taču “inteliģence” itkā, bet, kā izrādās – tomēr partija startēs vēlēšanās un pie tam vēl visos apgabalos :)Tādēļ gribētu vienu kārtīgu rakstu galu ar ļoti konkrētu saturu par tēmu, ko deputāti, kuri tiks ievēlēti no PP saraksta darīs Saeimā? Vai PP var jau šobrīd nosaukit savus politiskos sabiedrotos? Un kāds pēc vēlēšanām LV iedzīvotājiem būs “sausais atlikums” no visas šīs “kampaņas” gadījumā, ja no PP Saeimā netiks ievēlēts neviens deputāts, bet būs iztērētas daudzas vērtīgas vēlētāju balsis? Paul Bankovski – lūdzu :), tikai vienu rakstu galu – Jūs taču esat profesionālis, rakstnieks. Tikai šoreiz tā – ne pa labi, ne pa kreisi, bet taisni un konkrēti :)

+9
-1
Atbildēt

0

mary75 03.08.2010. 21.24

“Partiju darāmais turpmākos divus mēnešus būs uzrunāt vēlētājus. Vēlētāju uzdevums – prast atšķirt reālus solījumus no saldākiem un neizpildamākajiem”
————————————————————————–
Latvijā tas izpaudīsies ar vēlētāju zombēšanu caur politiskām reklāmām.
Pie kam t.s. sabiedriskā TV, tā vietā, lai pildītu savu pamatfunkciju, izglītotu un informētu vēlētāju, rīkotu politiskās diskusijas, ar mērķi atvērt vēlētājam acis, parādīt to, ko politiķi vēlas noslēpt, ļaujot tiem diskutēt, lai, kā teica viens krievu cars, “katra muļķība uz āru parādās”, atklāti izvairās no šo funkciju pildīšanas un nepārprotami nodarbojas ar sabotāžu.
Izskatās gan, arī politiķi nealkst pēc asām debatēm, laikam jau pietiekoši kritiski vērtē savas iespējas, intelektu un oratora talantus.
Nav pretenzijas pret Repši un Dombrovski, žēl, ka Repše nebūs.
Pārējie, izņemot JL, rotē tur no vienas partijas citā, apnikuši visi.

+2
0
Atbildēt

3

    Alūksnes pilsētas bi > mary75 03.08.2010. 23.51

    Māris
    Askold! Nu kurš, ja ne Jūs,vislabāk varētu raksturot patlabanējo kokteili!Kāpēc Jūs neredz tv un nedzird radio?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Janka, Janic > mary75 04.08.2010. 04.46

    vai tad debateem ir reaalas(patreizeejaa situaacijaa ) jeegas ? visu nosaka partiju iipašnieki, marioneteem nav vajadziibas peec intelekta un oratora speejaam , galvenais nospiest vajadziigo pogu …

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    ingban > mary75 04.08.2010. 08.27

    Vienkārši jāņem vērā fakts, ka vēlētāju kopa nav tik viendabīga gan interešu, gan intelekta ziņā. Vēl jāņem vērā, ka mūsu (postpadomju) sabiedrība ir izteikti noslāņota un ka šī noslāņojuma negatīvā ietekme pretēji demokrātijas centieniem ir pieaugusi. Pašreizējie demokrātiskie institūti (žurnālistika, sabiedriskās organizācijas, pilsoniskā pašorganizēšanās) nav gatavi nopietnai ietekmes nobīdei savā labā. Kāpēc tā, par to rūpējas masu kultūra, kuru mēs paši tik draudzīgi atbalstam, reklāma, un popularitātes dievs, galu galā. Patiesība ir nepopulāra, ienīsta, zem kājām atrodama, kaut gan bez naudas iegūstama, tai maz kurš pievēršas, jo tā nesola pārtikušu dzīvi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Tatjana Koķe 04.08.2010. 10.55

Ko Rodins saka par Vienotības afēru ar Dombrovski un Urbanoviču?

0
-1
Atbildēt

2

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu