Apstiprina plānu reformām izglītības sistēmā • IR.lv

Apstiprina plānu reformām izglītības sistēmā

42
Rūta Kalmuka, F64
Indra Sprance

Ziņojumā sola “uz rezultātu orientētu” augstākās izglītības un zinātnes finansējuma modeli

Valdība otrdien bez debatēm apstiprināja pasākumu plānu reformām augstākajā izglītībā un zinātnē 2010.-2012.gadam, kas paredz veidot “uz rezultātu orientētu” augstākās izglītības un zinātnes finansējuma modeli.

Plānā paredzēti pasākumi četros virzienos – studiju un zinātniskās darbības kvalitātes uzlabošana, augstākās izglītības un zinātnes institūciju aprīkojuma modernizācija un resursu izmantošanas uzlabošana, augstākās izglītības eksportspējas paaugstināšana, kā arī augstākās izglītības un zinātnes sektora integrācija ar tautsaimniecību un sabiedrības attīstību.

Izglītības ministrija iepriekš uzsvēra, ka šis plāns būs mērinstruments turpmākiem uzlabojumiem . Informatīvajā ziņojumā pausta apņemšanās augstākajai izglītībai un zinātnei paredzēto finansējumu  palielināt, 2015.gadā sasniedzot valsts budžeta finansējumu augstākajai izglītībai 1,2%, bet zinātnei – 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP). Pausta apņemšanās 2011. un 2012.gadā nesamazināt valsts budžeta finansējumu šīm nozarēm.

Ziņojumā teikts, ka tiks veikta studiju programmu izvērtēšana, “ņemot vērā valsts policentriskās attīstības vajadzības”, atbalstot institūciju ciešāku sadarbību un apvienošanos uz brīvprātības pamata, kā arī nodrošinot reģionu un nozaru augstskolu saglabāšanos. No šā gada rudens līdz 2012.gada nogalei būs jānodrošina stipendijas ārvalstu studentiem, pētniekiem un mācībspēkiem starptautisko līgumu ietvaros. Savukārt 2012.gadā augstākajā izglītībā paredzēts sākt studiju programmu kvalitātes un ilgtspējas starptautisku vērtēšanu, paredzot arī atsevišķu studiju programmu slēgšanu. Pēc starptautiskā vērtējuma tiks sagatavoti priekšlikumi studiju programmu uzlabošanai, apvienošanai, slēgšanai, būs izvēlētas kvalitatīvākās studiju programmas, kā arī sniegti priekšlikumi par studiju programmu finansēšanu no valsts budžeta.

Pasākumu plānā ietverti uzdevumi, par kuru izpildi atbildīgās institūcijas ir Izglītības un zinātnes ministrija, Ekonomikas ministrija, Finanšu ministrija, Zemkopības ministrija, Kultūras ministrija, Veselības ministrija, Augstākās izglītības padome, Valsts izglītības attīstības aģentūra un citas ar augstāko izglītību saistītās institūcijas. Pasākumu plāns tiks īstenots sadarbībā ar Latvijas Darba devēju konfederāciju, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un nozaru asociācijām. Pasākumu īstenošanā iesaistīto biedrību līdzdalība ir brīvprātīga un tās nenes atbildību par plāna īstenošanu.Šīm institūcijām jāsagatavo jauni normatīvie akti vai grozījumi esošajos, lai pilnveidotu augstākās izglītības un zinātnes finansēšanas sistēmu.

Pasākumu plāns izstrādāts sadarbībā ar sociālajiem partneriem – Augstākās izglītības padomi, Rektoru padomi, Latvijas Studentu apvienību, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru un Latvijas Darba devēju konfederāciju.

Komentāri (42)

aiva_kokorisa 03.08.2010. 15.59

Tāpēc, ka plānus taisīt katrs māk. It kā mums plānu trūktu. Vien vairāk vai mazāk.

+4
0
Atbildēt

0

maija_br 23.09.2010. 22.27

Nebalsošu par Tautas partijas un pirmās partijas apvienību „Par labu Latviju” un par Zaļo un Zemnieku savienību, LPP/LC, jo tās gadiem ilgi bija pie varas Saeimā un valdībā, vājināja cīņu pret korupciju, likvidēja cukura ražošanu, izsaimniekoja valsti un iedzina to parādos.
Nebalsošu par Saskaņas centru, jo tā sarakstos ir Boriss Cilēvičs un viņam līdzīgie rubikieši, kuri gadiem ilgi ienīst valsts valodu un tautas tradīcijas un piekopj un uzspiež okupantu politiku.
Nebalsošu par sīkpartijām, jo viņām bija dotas iespējas iekļauties esošajās partijās un ar savu viedokli un darbību ietekmēt sabiedrības attīstību.
Balsošu par Andri Buiķi, Ilmu Čepāni, Sandru Vilsoni, Alekseju Loskutovu, Sarmīti Ēlerti, Ģirtu Valdi Kristovski, Aigaru Štokenbergu un daudziem citiem kandidātiem no Vienotības partijas, jo viņi pārstāv un pārstāvēs sabiedrības, nevis savtīgās intereses.
Nebūsim vienaldzīgi un remdeni, jo pat divas, trīs balsis izšķir rezultātu.

0
0
Atbildēt

0

Ziemelnieks 03.08.2010. 13.10

Es vien nevaru beigt priecāties par saviem bērniem :)))) Pareizais solis :)

0
-3
Atbildēt

2

    Ziemelnieks > Ziemelnieks 03.08.2010. 14.47

    Un kad ir kāda laba ziņa valstī un kāds pozitīvs notikums, tad neviens pats neiedomājas pateikt kaut vienu labu vārdu, lai motivētu labo darbu attīstību.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Ziemelnieks 03.08.2010. 16.43

    Neizpētīju detaļās – tik uzmetu aci dokumentam – un secināju, ka IZM nesaprot un nezina, kurp Latvija virzās izglītības jomā. Nav jāgatavo ne 60 lapu plānošanas dokumenti nedz neskaitāmas stratēģijas vien ilustratīvi un vienkārši jāuzrāda mērķi, esošās problēmas un risinājumi. Viss. Un protams, kā vienmēr nav norādīts neviens atbildīgais, kas nes atbildību par plāna realizāciju!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu