Lembergs ar noraidījumu atkal cīnās pret prokuroru • IR.lv

Lembergs ar noraidījumu atkal cīnās pret prokuroru

42
Lauris Vīksne, F64
Baiba Rulle

Pēc viena noraidījuma atzīšanas par nepamatotu iesniegts nākamais

Pirmdien Rīgas apgabaltiesai turpinot izskatīt tā saukto Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu, atklājās, ka ar jaunu noraidījumu pret valsts apsūdzības uzturētāju, prokuroru Jāni Ilsteri tiesā vērsies apsūdzētais Aivars Lembergs.

Rīgas apgabaltiesas krimināllietu kolēģija tiesneša Borisa Geimana vadībā tikko bija pasludinājusi tiesas lēmumu, ar kuru par nepamatotu atzina šajā lietā līdzapsūdzēta Anša Sormuļa advokātes Sandras Slejas pirms Līgo svētkiem izteikto noraidījumu Ilsterim, kad atklājās, ka nākamo soli cīņa pret prokuroru jau aizvadītās nedēļas nogalē spēris Aivars Lembergs. Tiesnesis Geimans pirmdien izlēma, ka līdz nākamajai tiesas sēdei, kas paredzēta ceturtdien, dos laiku prokuratūrai, lai tā iepazītos ar Aivara Lemberga pieteikto noraidījumu un izteiktu par to viedokli. Līdz ar to tiesas lēmums par Aivara Lemberga pieteikto noraidījumu Ilsterim gaidāms kādā no tuvākajām tiesas sēdēm.

Šis nav pirmais Ventspils mēra, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) premjera kandidāta  Aivara Lemberga mēģinājums panākt Ilstera noraidīšanu. Iepriekš viņš tiesā bija vērsies ar lūgumiem noraidīt gan Ilsteri, gan vēl divus no kopumā četriem prokuroriem, kas viņa krimināllietā pārstāv valsts apsūdzību.

Vairāki advokāti, kas vēlas palikt anonīmi, skaidrojot apsūdzētā Aivara Lemberga cīņu pret prokuroriem, piesakot noraidījumus, norāda, ka, visticamāk, šādi Aivars Lembergs un pārējie lietā apsūdzētie – viņa dēls Anrijs Lembergs un Sormulis, izmanto visniecīgākos iemeslus, lai mēģinātu novilcināt lietas iztiesāšanu un panāktu prokuroru nomaiņu. Ja tiesa apmierinātu kaut viena prokurora noraidījumu, tas nozīmētu būtisku lietas iztiesāšanas novilcināšanu, jo ar Aivaru Lembergu saistītā krimināllieta ir ļoti apjomīga, un prokuratūrai vajadzētu laiku, lai kā valsts apsūdzības uzturētāju lietas iztiesāšanā nozīmētu citu prokuroru. Turklāt jebkurš apsūdzēto noraidījums prokuroriem aizņem laiku un vilcina lietas iztiesāšanu, kurā jau sākusies liecinieku uzklausīšana.

Ar pieteikumu tiesai lemt par Ilstera noraidīšanu Aivars Lembergs vērsies piektdien, 29.jūlijā. Pieteikuma pamatojums pirmdien tiesas sēdē netika atklāts. Taču bija noprotams, ka tā pamatojums ir līdzīgs jau ieprieks Sormuļa advokātes pieteiktajam Ilstera noraidījumam. Tā iemesls bija Ilsterim piederošās 77 a/s ''Ventspils nafta'' (VN) akcijas, kuras par privatizācijas sertfikātiem prokurors iegādājies VN akciju publiskajā piedāvājumā par sertifikātiem 1998.gada vasarā. Sormuļa aizstāve noraidījumu pamatoja ar secinājumu, ka starp Sormuli un prokuroru pastāv interešu konflikts, jo Ilsterim piederot VN akcijas, savukārt Sormulis esot bijis VN padomes loceklis.

Tiesa pirmdien Sormuļa aizstāves pieteikto noraidījumu prokuroram atzina par nepamatotu, uzskatot, ka 77 VN akcijas, kas pieder prokuroram, nav pamats, lai uzskatītu, ka Ilsteris, uzturot valsts apsūdzību un piedaloties tā sauktās Lemberga krimināllietas izmeklēšanā, atradies interešu konfliktā. Sormuļa aizstāves secinājumus tiesa vērtēja kā pārspīlētus. Viens no pamatojumiem Slejas iesniegtajam Ilstera noraidījumam bija prokuratūras savulaik Luksemburgas atbildīgajām iestādēm nosūtītais tiesiskās palīdzības lūgums, kurā norādīts, ka Aivara Lemberga un citu personu noziedzīgu darbību rezultātā no 2001. līdz 2006.gadam kopumā par 85 miljoniem dolāru ļaunprātīgi samazināta VN peļņa.

Ventspils mēru prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam sakarā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Gan Aivars Lembergs, gan viņa dēls Anrijs un Sormulis apsūdzības neatzīst, sakot, ka nesaprot, par ko apsūdzēti. Krimināllietā ir ap 140 sējumu. Prokuratūra tiesai šo lietu nodeva 2008.gada vasarā.

Saistībā ar iespējamiem Aivara Lemberga noziegumiem prokuratūra izmeklē vairākus kriminālprocesus. Ievērojamākais no tiem saistīts ar tā saukto Lemberga stipendiātu lietu, kurā tiek izmeklēta Aivara Lemberga saistība ar varas pirkšanu Latvijā – iespējamiem nelegāliem maksājumiem vairāku, aizvien pie varas esošu partiju ''melnajās kasēs'' un atsevišķiem politiķiem. Izmeklēšanas materiāli vedina secināt, ka tam nauda nav žēlota — politisko partiju un politiķu virzienā laikā no 2001. līdz 2006.gadam varētu būt aizplūduši vismaz septiņi miljonu dolāru. Šīs lietas izmeklēšanu apgrūtina fakts, ka politisko partiju un politiķu apzīmēšanai tā sauktajos Lemberga stipendiātu sarakstos lietoti saīsinājumi, segvārdi un iesaukas, piemēram, Pleskavas šoseja, Zvaigznīšu brīdis, ZZS, ZP, Zemnieks, Izkapts, Āpsis, utml.

Komentāri (42)

wrvinovskis 02.08.2010. 15.25

Vienīgais veids kā apklusināt ņirgāšanos par tiesiskumu, ir ātri notiesāt. Ir taču skaidrs, ka ir sagatavoti jau nākamie soļi, līdz kamēr iestāsties kāds noilgums un varēs ECT sūdzēties par nesamērīgi ilgu procesu. Varbūt tomēr ir jāatgriežas kamerā?

+21
-1
Atbildēt

1

    wrvinovskis > wrvinovskis 03.08.2010. 11.30

    Ja jau šī ir otra prasība par to pašu jautajumu, tad prokuratūrai vajadzētu ņemt iepriekšējo atbildi, un tiesai iepriekšējo lēmumu un, izmainnot vārdus un datumus, ar smaidu paziņot, ka Lemberga protests jau ir izskatīts! Lai sniedz nākamos, tikai, šādai nekaunībai atbildot tāpat, bija vajadzīgs Maizīša plecs, jaunais ģenprokurors un arī Augstākās tiesas prieksšedētājs, ir tieši tādi, kādi vajadzīgi Lembergam- lēni un prātīgi, plātīs rokas un sūdzēsies par likuma nepilnībām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Janis 02.08.2010. 15.22

Bilde raksturīga.
Slimīgs dedzīgums.
Atgādina Ādolfu pirms sagrāves.

+12
-1
Atbildēt

0

::Vai cis :: 02.08.2010. 15.56

Hūtēns negrib sēdēt un stiepj gumiju uz velna paraušanu. Diemžēl mūsu likumi ir tā “sakārtoti”, ka diezin vai viņam var inkriminēt kaut vai necieņu pret tiesu. Saprotot, ka gara kroplēns ņirgājas par valsti kā tādu, pie tam ņirgājas par valstij, tātad katram iedzīvotājam noblēdīto naudu, rodas vēlme pēc Dekstera Morgana …

+11
-1
Atbildēt

6

    mary75 > ::Vai cis :: 02.08.2010. 16.14

    Man ir diskos visas sezonas, nopumpēju no interneta, labā krievu tulkojumā, angļu mēli tik labi nepārvaldu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > ::Vai cis :: 02.08.2010. 16.05

    Es skatos Deksteru katru reizi, kad tas tiek demonstrēts vakaros, daudzas filmas esmu noskatījusies vairākas reizes. Man ļoti patīk Maikls C. Hols pats par sevi, un šajā lomā viņš ir lielisks.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > ::Vai cis :: 02.08.2010. 16.19

    Man ir Fox Crime kanāls, tur Deksters tiek rādīts bez gala un bez malas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ltvpanorama > ::Vai cis :: 02.08.2010. 18.26

    Dexters ir piebesijis..kaut ko no Soprano klana recepšu grāmatas!:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > ::Vai cis :: 02.08.2010. 15.58

    Un es vēl domāju, ka sievietes Deksteru neskatās!
    Man sievai patīk princips, bet nepatīk tās asiņainās ainas.
    Jā, Latvijā viens tāds derēja.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    varrvara > ::Vai cis :: 02.08.2010. 16.49

    Latvija vispār ir interesanta! Viens nozog valstij naudu un par nozagto uztur advokātu komandu, kura savukārt baro tiesas sistēmu (Gūtupa piemērs). Interesanti vai šim valsts apzadzējam būtu ko maksāt no mēra algas. Kaut kas Latvijā ar tiesiskumu nav kārtībā!

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu