SVF palīdzēs Ukrainai atgūties no krīzes • IR.lv

SVF palīdzēs Ukrainai atgūties no krīzes

6
Raitis Plauks, F64

<p>Tuvākajos gados valsts varēs saņemt 15 miljardu dolāru aizdevumu

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) trešdien paziņoja, ka nākamajos divarpus gados piešķirs Ukrainai 15,15 miljardu dolāru (8,18 miljardu latu) aizdevumu, lai palīdzētu valstij atgūties no krīzes, ziņo aģentūras LETA-AFP.

Aptuveni 1,9 miljardi dolāru būs pieejami nekavējoties, bet turpmākie maksājumi būs atkarīgi no ceturkšņa pārskatiem, norāda SVF. Ukraina atgūstas pēc vienas no pasaulē smagākajām krīzēm, kuras laikā tās ekonomika pagājušajā gadā saruka par 15%.

2008.gadā SVF piešķīra Kijevai 16,4 miljardu dolāru kredītu, taču maksājumi tika iesaldēti, kad Ukraina pieņēma likumu par minimālās algas un pensiju palielināšanu, neraugoties uz SVF iebildumiem. Prezidents Viktors Janukovičs, stājoties amatā, izvirzīja attiecību atjaunošanu ar SVF par vienu no svarīgākajām prioritātēm.

Tagad valsti sagaida stingras pensiju sistēmas, nodokļu un sabiedriskā sektora algu reformas. "Varas iestādes ir apņēmušās pievērsties pašreizējai nelīdzsvarotībai un panākt noturīgu ekonomikas izaugsmi, veicot svarīgas fiskālās reformas enerģijas un finanšu sektorā," sacīja SVF izpilddirektora pirmais vietnieks Džons Lipskis.

Pēc SVF plānotā, fiskālā koriģēšana valstī sāksies 2010.gadā un padziļināsies 2011. un 2012.gadā, kad to atbalstīs radikālas strukturālās reformas pensiju sistēmā, valsts administrācijā un nodokļu sistēmā. Sagaidāms, ka Ukrainas ekonomikas pieaugums šogad būs aptuveni 4,5% un 2011.gadā – 4,7%, ko veicinās eksporta palielināšanās.

Komentāri (6)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu