Urbanovičs satrakojies • IR.lv

Urbanovičs satrakojies

142
Lauris Vīksne, F64
Askolds Rodins

Vēstījums: krievvalodīgie, ja Urbanovičs nav valdībā – pie dakšām

Vēl nesen par vienu no apvienības Saskaņas centrs (SC) līderiem Jāni Urbanoviču varēja teikt daudz ko (kā par jebkuru citu politiķi), bet pārmest asinskāri viņam nevarēja. Tagad var – pēc viņa “būs Biškeka”, ja Urbanovičs netiks nākamajā valdībā.

Mazums, ko cilvēks var pateikt sarunas karstumā un vēlmju apmāts. Taču sekojis turpinājums. Partijas dzīlēs “neatkarīgu pētnieku grupa” izstrādājusi anketu “sabiedriskās domas izpētei par visdažādākajiem procesiem”. Aplūkojot šo produktu “neatkarīga pētnieka acīm”, nāk prātā latviešu klasiķes Regīnas Ezeras vārdi par satrakojušos govi, kas vielaikus izskatās baisa un komiska.

Anketa solīta “pilnīgi konfidenciāla”, kaut arī anketu aizpildītajiem tradicionāli sola saglabāt anonimitāti. Anketas latviešu variants ir pavājšs tulkojums no krievu valodas. Pie tulkošanas prasmēm atgriezīsimies, taču jāsāk ar jautājumu, kuru citādi, kā par idiotisku nenosaukt: “Kurā valstī Jūs vēlētos piedzimt?” Seko uzskaitījums, kurā kā valsts figurē “Rietumeiropa”.

Sastopama, visdrīzāk, apzināta respondentu maldināšana. Jautājumam par starpnacionālo attiecību uzlabošanu kā viens no atbildes variantiem skan “'ieviest skolās apmācību latviešu valodā”. Dzīvē tas notiek jau sešus gadus. Pie “esošās valdības” iespējamajām kļūdām parādās “tika palielināts valsts amatpersonu skaits”. Lai nu ko, bet to “esošajai valdībai” pārmest nevar.

Atbildot uz jautājumu: “Vai Jūs esat kādas politiskās partijas loceklis?” laikam jau būtu jāsaka, ka latviski politiskajās partijās ir biedri nevis locekļi. Pa to pašu taku tālāk brists, piedāvājot izvēlēties labāko himnu – “Dievs, svētī Latviju”, “Dievs, Saglabāt cara”. Cars uz saglabāšanu. Superhumānisti. Ķeizariskās Krievijas himnas latviskie vārdi parādījās, šķiet, Aleksandra III laikā, un pirmā rindiņa skan “Dievs, sargi ķeizaru” (kr. – “Bože, carja hraņi”).

Taču ir arī nopietnākas lietas. Jautājumam “Kas ir Jūsu nacionālais varonis?” piedāvāti šādi atbilžu varianti: Lāčplēsis, K.Ulmanis, V.Ļeņins, J.Staļins, V.Putins, D.Medvedevs. Objektivāk pieejot, Putina vietā būtu jāliek Iļja Muromietis, kas, tāpat kā Lāčplēsis, ir virtuāls tēls, bet Medvedeva vietā labi iederētos Ņikita Hruščovs (arī jau viņsaulē, un bija saimnieciski rosīgs). Kādam kontingentam domātas anketas, ja ir tāds “nacionālā varoņa” piedāvājums?

Vēl uz 14 lapām satilpstošajā anketā ir pilnīgi nevajadzīgi jautājumi (ja vien anketas izstrādāšana nav bijis gabaldarbs), piemēram, piedāvāts norādīt uzticēšanās līmeni virknei institūciju – prezidentam, parlamentam, valdībai, presei, utt. Šādas ziņas regulāri publicē socioloģisko pētījumu firmas, un nav bijis pamata apšaubīt to patiesumu.

Visbeidzot par galveno un patiešām satraucošo. Trīs no 59 jautājumiem ir veltīti iespējamajai etniskajai konfrontācijai. No pirmā izriet otrais, no otrā – trešais. Vai iespējama – ja iespējama, kā izpaudīsies (vardarbīgi, nedaudz vardarbīgi) – cēloņi (to vidū – grupu politiskā nevienlīdzība, pilsonības trūkums, Krievijas ietekme). Tieši šie trīs punkti, šķiet, ir galvenais anketas vēstījums plašākai publikai: mīļie krievvalodīgie, ja Urbanovičs netiks valdībā – pie dakšām, ko sist, paši zināt.

Pēdējo reizi etnisku konfliktu, ja precīzāk, tā elementus, Latvija pieredzēja 1991.gada 15.janvārī, kad Alfrēda Rubika kaismīgās runas iedvesmotie interfrontisti pēc mītiņa toreizējā ASK stadionā palielā kolonnā (pēc milicijas aplēsēm – aptuveni 15 tūkstoši cilvēku) devās uz Vecpilsētas pusi. Lai parunātos ar barikāžu aizstāvjiem. Gāja, tikai neaizgāja. Pārdomāja.

Pamats bažām par etnisku konfliktu izcelšanos bija pirms sešiem gadiem, krievu skolu reformas laikā, kad pieauguši onkuļi un tantes atklāti kūdīja krievu skolu skolēnus uz “aktīvu rīcību”, aizstāvot “savas tiesības un intereses”. “Tiešās konfrontācijas” laikam jau spilgtākais piemērs ir Rīgas pils sienas apčurāšana.

Slepenas aptaujas rezultāti nav arguments. Ne politiski, ne tiesas priekšā. Ja ir pareizi izstrādāta metodika, anketas var aizpildīt daži cilvēki, un ticamības pakāpe šķitīs augsta.

Komentāri (142)

andrejs_kirsis 27.07.2010. 19.39

Baida ar pūsli… Vai kāds pazīst krievu, kurš grib braukt uz matušku?

+39
-1
Atbildēt

8

    deis juupait, pooc > andrejs_kirsis 29.07.2010. 09.07

    Vēlmes ir ļoti spēcīgas…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    supervalters > andrejs_kirsis 28.07.2010. 09.35

    Tas tikai padarīs viņu par nacionālo varoni.
    Toties šobrīd viņš savu elektorātu ir samazinājis, aizbaidot visus mēreni noskaņotos.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    vincgog > andrejs_kirsis 28.07.2010. 12.28

    Zigi! Tev taisnība.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > andrejs_kirsis 27.07.2010. 22.45

    Esmu noskatījis kādā ieroču bodē SVT pusautomātisko snaiperu šauteni ar optisko mērķeli
    ===============================
    Karstums plus pilnmēness.

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > andrejs_kirsis 27.07.2010. 22.18

    Anderievu Niedru par valsts nodevību uz viem laikiem izraidīja no Latvijas. Tas uz ko musina un savu rīkļurāvējus mudina Urbanovičs, arī smird pēc Niedra nodarījumam līdzīgas nodevības. Jau tagad oficiāli rosināšu sākt procesu pret Urbanoviču par pavalstniecības atņemšnau un izraidīšānu. Es ieteiktu to darī ar citiem Latvijas pavalstniekiem.Tas būs kas nopietnāks, kā komentāru rakstīšana tīmeklī. Esmu noskatījis kādā ieroču bodē SVT pusautomātisko snaiperu šauteni ar optisko mērķeli. Ar tādu šauteni es cīnijos pret nacistiem pie Maskavas. Varbūt ka iznāk vajadzība Urbanoviča dakšu armiju apturēt.

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > andrejs_kirsis 27.07.2010. 19.46

    Paklausoties Urbanoviča gvelšanā, nāk prātā vecā leģionāru dziesma: mēs sitīsim tos utainos, pēc tam tos zili pelēkos …

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > andrejs_kirsis 28.07.2010. 04.44

    Mežavilk, es pilnībā atbalstu Tavu ideju par lietas ierosināšanu pret Urbanoviču par nacionālā naida kurināšanu un aicināšanu uz sabiedriskā miera un kārtības traucēšanu. Ideja par snaipera ieroča iegādi ir laba, tikai varbūt nebūtu plaši propagandējama masu saziņas līdzekļos…

    +17
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > andrejs_kirsis 27.07.2010. 21.17

    Zili pelēkie ražo labas automašīnas, bet utainos pie mūsu valsts pārvaldes pat tuvu laist nevar. Viņu folklora gulēt uz “pečkas” un gaidīt, kad līdaka izpilda vēlēšanās:)

    +27
    0
    Atbildēt

    0

gatisk 27.07.2010. 20.43

Domāju, ka daudzi jautājumi vedina uz naida kurināšanu starp tautām. Šeit drošības policijai vajadzētu Urbanoviču saukt pie atbildības un anketas jāiznīcina. Ne jau visu, ko kāds stulbenis sadzīvē izsakās drīkst atbildīgi politiķi likt aptaujas anketās. Šeit jānodala tautu draudzīgā ikdienas sadzīve no politiķu vēlmēm kurināt nevajadzīgas kaislības savtīgās interesēs.

+31
-1
Atbildēt

1

    Marija > gatisk 28.07.2010. 10.06

    Vai drošības policija Latvijā ir aizstāvējusi Latvijas nacionālās intereses? Lūdzu man atgādināt!

    +10
    0
    Atbildēt

    0

Driimeris 27.07.2010. 19.34

Nu gribās Jānim pie siles, gribāāās!!

+28
-1
Atbildēt

3

    ilmisimo > Driimeris 28.07.2010. 07.24

    zirgēzelis varbūt?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > Driimeris 28.07.2010. 04.33

    Pareizāk būtu teikt “satrakojies vērsis”, paturot prātā atšķirību starp bulli un vērsi.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Guncītis > Driimeris 27.07.2010. 22.24

    SATRAKOJUSIES GOVS IR DIEZGAN PRECĪZI.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu