Urbanovičs: es piedāvāju baidīties no tautas • IR.lv

Urbanovičs: es piedāvāju baidīties no tautas

113
Lauris Vīksne, F64
Indra Sprance

SC pasūtījis aptauju, kurā pēta iespējamo etnisko konfrontāciju sabiedrībā

Apvienība “Saskaņas centrs” (SC), kuras premjera amata kandidāts Jānis Urbanovičs nesen pieļāva, ka gadījumā, ja nākamajā valdībā nebūs SC, Latvijā var sākties tādi asiņaini notikumi kā Kirgizstānā, pasūtījusi sabiedriskās domas aptauju , kurā cita starpā pēta iespējamo etnisko konfrontāciju sabiedrībā, kā arī iedzīvotāju attieksmi pret Latvijas valsts nacionālajām vērtībām, noskaidrojis Ir.lv.

Aptaujā iedzīvotājiem cita starpā tiek uzdoti šādi jautājumi: “Mūsdienās Latvijā dzīvo daudz etnisko grupu. Kāds ir Jūsu viedoklis par iespējamo etnisko konfrontāciju sabiedrībā? Ja konfrontācija, jūsuprāt, iespējama, kā tā varētu izpausties?” Pēdējam jautājumam arī piedāvāti vairāki atbilžu varianti: “Atklāta, vardarbīga masu konfrontācija; nedaudz vardarbīga, bet vairāk retoriska konfrontācija”. Anketā tiek uzdots arī jautājums – ja konfrontācija iespējama, tad cik lielā mērā aptaujas veicējs to saistītu ar dažādām problēmām valstī.

Anketā ir arī šādi jautājumi: ''Vai, jūsuprāt, latviešu nācija vai tās valoda varētu izmirt; cik svarīga ir Latvijas neatkarība, vai Latvijas mediji būtu jāpakļauj cenzūrai; vai, jūsuprāt, latvieši vēlas “atspēlēties” krieviem vai citām etniskajām minoritātēm par PSRS laika apspiešanu.''

Ir virkne jautājumu par nacionālajiem simboliem. Piemēram, respondentiem tiek uzdots jautājums, kādu pieminekli, viņuprāt, var uzskatīt par nacionālo simbolu, un piedāvāti atbilžu varianti – Brīvības piemineklis, Uzvaras piemineklis, Latgales Māra (Rēzeknē), Doma baznīca, Kremlis vai cits. Tiek uzdots arī jautājums: kādu karogu, jūsuprāt, var uzskatīt par nacionālo, piedāvājot atbilžu variantus: “sarkanbaltsarkans, sarkans, Andreja, Krievijas Federācijas”. Aptaujas organizatori grib noskaidrot, kādu kādu himnu respondents uzskata par nacionālo un piedāvā šādus atbilžu variantus: ““Dievs, svētī Latviju!”, “Dievs, saglabāt cara..”, PSRS himna, Krievijas himna.” Aptaujas pasūtītāji vēlas noskaidrot arī sabiedrības nacionālos varoņus, piedāvājot šādus atbilžu variantus: Lāčplēsis, Kārlis Ulmanis, Ļeņins, Staļins, Putins, Medvedevs.

Aptaujā ir arī daudzi citi, tostarp politiska un ekonomiska rakstura jautājumi, kuru mērķis varētu būt noskaidrot aptaujas dalībnieka domas par ekonomisko situāciju valstī un politisko izvēli rudenī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās.

Saeimas SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs Ir.lv atzina, ka SC ir pasūtījis šādu aptauju, kuras mērķis ir “noskaidrot, ko cilvēki domā”. “Es piedāvāju baidīties no tautas.. Vara nevar ilgstoši ignorēt tautu un rīkoties pretēji vairākuma gribai,” sacīja Urbanovičs.

Vaicāts, kādēļ aptaujā ir pretrunīgi vērtējami jautājumi, kas sasaucas ar viņa nesenajiem izteikumiem par “otru Biškeku”, Urbanovičs uzsvēra, ka attiecībā uz Biškeku viņš tā neesot teicis, bet pētījumi tiek veikti, “jo mēs nevaram atļauties kļūdīties”.</p>

Uz jautājumu, vai šis sabiedriskās domas pētījums varētu kalpot par pamatu tam, lai SC pēc vēlēšanām nāktu ar iniciatīvām, kas varētu skart nacionālās vērtības, Urbanovičs atteicās atbildēt un pārtrauca sarunu.

SC jau ilgstoši ir populārākais politiskais spēks Latvijā, turklāt tā reitingi pēdējo mēnešu laikā stabili pieaug.

Komentāri (113)

disassociative 27.07.2010. 13.35

Ikdienā nejūtu ne mazāko diskomfortu kontaktējoties ar dažādu etnisko grupu pārstāvjiem. Atverot presi un palasot tādus Urbanoviča murgus, gan sāku just diskomfortu. No šādiem paziņojumiem dveš apdraudējums – nelaidīsiet mūs pie varas, sarīkosim vardarbīgus grautiņus. Faktiski te būtu laiks iejaukties drošības dienestiem, jo tā nu ir atklāta kurināšana uz etnisko naidu.

+43
-1
Atbildēt

15

    Sanšains > disassociative 27.07.2010. 14.33

    alias’am:

    Nu, paldies par atbildi! Priecājos.:)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > disassociative 27.07.2010. 15.45

    Mani politiskie uzskati ir pret Urbanovicu un SC, bet, ne pret krieviem vispār, tur ir tā atšķirība starp mums abiem.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > disassociative 27.07.2010. 14.36

    dzerim:
    Jāatzīstās, puslīdz pārzinot Jūsu politiskos uzskatus, noticēt grūti, bet ja nu tā tieši apgalvojat, tad jātic vien ir.:) Jauki.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > disassociative 27.07.2010. 13.42

    Es arī nedramatizētu šādas aptaujas nozīmi. Latvijā gan krievi, gan latvieši, lai arī kādas būtu domstarpības, risinājumus konfliktos meklē mierīgā ceļā. Konfliktu nevar radīt mākslīgi, ja tam nav pamata. Krieviem ir labi šeit, vienīgās problēmas ir kādam vecākam cilvēkam ar negribēšanu mācīties latviski, lai skaidrotos ar ierēdņiem (kuri tāpat VSAA un citur runā pietiekami labi krieviski). Tiesību trūkums vēlēt pašvaldības viņiem īpaši netraucē kaut daļēji realizēt savas politiskās vēlmes (ko kaut vai RD vēlēšanas labi parādīja).

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    mary75 > disassociative 27.07.2010. 14.26

    Vari ticēt vai neticēt – visi mani kontakti ar paziņām – krieviem notiek latviski, jo arī viņi paši tā grib, lai labāk apgūtu valodu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    disassociative > disassociative 27.07.2010. 14.27

    Daudz, Hari, daudz. Pārsvarā latviski, ja runājam par lokāla mēroga kontaktiem. Tantiņas, kas principa pēc runā tikai krieviski, manā kontaktu lokā nav. Ja pagadās, sūtu pirkt biļeti uz Maskavas vilcienu. Bet tas rets gadījums, varbūt reizi gadā.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > disassociative 27.07.2010. 14.34

    Hari, es neteicu ka tas ir slikti. Savā ziņā pat pozitīvi.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > disassociative 27.07.2010. 14.31

    (turpinājums):
    Vai zināt, ka Lietuvā, kur 1.) lietuviešu valodai ir daudz labvēlīgāka situācija, 2.) pie varas nekad nav bijuši vislatviešiem līdzīgi “ekstrēmisti”, valsts atbalsts valodas politikai un attiecīgajām kontroles institūcijām ir VAIRĀKAS REIZES LIELĀKS. Arī, un tieši finansiāls. Jā, tēvzemieši šai ziņā ir bijuši šļaugani – bet tādi ir bijuši arī VISI CITI, ar dažiem individuāliem izņēmumiem, piemēram, Druvieti. Vēl pirms nepilna mēneša pat “Vienotības” Āboltiņa būtiskā balsojumā par Plašsaziņas līdzekļu likuma niansēm balsoja tā, kā PLL, SC, PCTVL.
    Uzskatu, ka būtu tikai normāli, ja pirmsēlertes “Pilsoniskā savienība” tiktu vērtēta kā partija, kas atrodas latviešu partiju politiskā spektra centrā – un tādā gadījumā vislatvieši būtu vērtējami kā tikai nedaudz labēja partija, bet nekādā ziņā ne jau nu “ekstrēmisti” vai “radikāļi”.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    photocom > disassociative 27.07.2010. 14.36

    Kremlis iet visu banku
    dabūt balsi ES un NATO
    cerntsaglasij viņu projekts
    kur skatās sabs dp
    jau kažoks
    kažoku pārmetis?
    vēl demonstratīvs krievu miljardieru tusis Jūrmalā
    re mēs jau te sen kā esam

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > disassociative 27.07.2010. 13.42

    Ja godīgi, man tas sāk skanēt kā izmisums, nevis kaut kāds aprēķins. Visticamāk daudzi krievi tāpat kā latvieši, lai arī atbalsta SC, nejūt vajadzību iet uz vēlēšanām (tas tāds deklaratīvais atbalsts lielākajam bļāvējam par “mūsu tiesībām”). Tad nu SC meklē mākslīgu konfliktu, kas piespiestu izkustēties krievvalodīgos, kā arī lai mazinātu Šlesera ietekmi. Šobrīd gan ir sanācis diezgan sūdīgi un ūdens tiek liets uz TB/VL dzirnavām, kas liek sakustēties nacionāli noskaņotajam spārnam, kas noteikti aizies un nobalsos par Visu Latvijai jauniešiem.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

    Sanšains > disassociative 27.07.2010. 14.30

    pecisk: Šobrīd gan ir sanācis diezgan sūdīgi un ūdens tiek liets uz TB/VL dzirnavām, kas liek sakustēties nacionāli noskaņotajam spārnam, kas noteikti aizies un nobalsos par Visu Latvijai jauniešiem.
    ========================================
    Un tas Jūsuprāt ir slikti?
    Vislatvieši savā programmā sola: “Lai nodrošinātu valsts valodas lietošanu, nostiprināsim Valsts valodas centru un palielināsim tā pilnvaras.” (http://www.visulatvijai.lv/viewpage.php?page_id=29)

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    Sanšains > disassociative 27.07.2010. 16.03

    Dzerim:
    Jā, esmu pret krieviem, nepatīk man viņi, neslēpšu. Bet apzinos, ka tas tā galvenokārt ir tāpēc, ka viņu klātbūtnes un viņu kultūras izpausmju šeit visapkārt gluži vienkārši ir par daudz. Ļoti par daudz.
    Ja Rīgā (un Latvijā) krievu būtu, piemēram, 5-8%, tas man ĻOTI palīdzētu spēt nobaudīt kaut ko no Čehova, Sokurova vai Prokofjeva. Bet šā brīža situācijā tas man ir gaužām grūti.:) Un izskatās, ka tā būs vēl diezgan ilgi.:)

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > disassociative 27.07.2010. 14.18

    alias: Ikdienā nejūtu ne mazāko diskomfortu kontaktējoties ar dažādu etnisko grupu pārstāvjiem.
    =============================================
    Naivi vaicāšu: kādā valodā Jūs kontaktējaties ar šiem “dažādu etnisko grupu pārstāvjiem”? Droši vien atbildēsit, ka “kā kuro reizi”, tāpēc uzreiz precizēšu savu jautājumu:): cik procentu šo kontaktu, pēc Jūsu vērtējuma, norit latviski?

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    Pauls Puķītis > disassociative 27.07.2010. 14.30

    Gluži manas domas. Atklāta provokācija zem zīmes “pētījums”, kas mijas ar priekšvēlēšanu aģitāciju. Ļoti bīstami, starp citu. Es pat DP vietā ierosinātu lietu par atklātu konfrontāciju starp tautu un etniskām grupām.

    Urbanovičš- “piedāvāju baidīties no tautas”…nevis no tautas, bet no etniskās krievu grupas demagogs piedāvā baidīties?
    Paldies Dievam- ne latvieši ne krievi nav tik lieli muļķi, kā šitas kirkenšteins domā…

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    ilzep16 > disassociative 27.07.2010. 13.55

    Balsojot par VL,TB,Vienotību un ,vienlaikus, svītrojot sev netīkamos politiķus, būtu gudrāk ,kā ,spītējoties, atdot balsi par SC ,AŠx2 un ZZS;)

    +19
    0
    Atbildēt

    0

mary75 27.07.2010. 13.38

Izskatās, jautājumi atklāti provokatīvi, visa šī aptauja izskatās pēc vistīrākās provokācijas un mēģinājuma sašķelt sabiedrību, pilnīgi uzspiežot cittautiešiem iespējamās atbildes, par kurām liela daļa pat iedomāties nevarētu.
Vistīrākais priekšvēlēšanu triks, ļoti netīrs un bīstams.
Vismaz es līdz šim nekādu sevišķu konfrontāciju starp krieviem un latviešiem , neskaitot atsevišķas margināļu grupas, nemanu.
Un Urbanovics, savu politisko mērķu vadīts, izskatās, mēģina to radīt.

+36
-2
Atbildēt

2

    ilmisimo > mary75 27.07.2010. 17.37

    priekšvēlēšanu triks, ļoti netīrs un bīstams”/

    Tieši tā.
    Biškekas suolītājs turpina censties. Kažuociņa iedruošināts.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    wrvinovskis > mary75 27.07.2010. 16.27

    Tikai nedomāju, ka Urbanovičs ko tādu ir spējīgs sagatavot, tur izskatās, kādi spēcīgāki ideologi un psihologi ir strādājuši. Ne jau mūsu zemē sastopami.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 27.07.2010. 13.40

Man atkal gribētos noskaidrot kāda psihologa vai sabiedrības domas pētnieka skaidrojumu – kā tas ir ar uzvedinošiem jautājumiem? Cilvēkam ir prātā nebija ka iespējami vardarbīgi risinājumi, bet te jautājums – viens, otrs, trešais. Ar katru nākamo jautājumu cilvēkam aizvien skaidrāk paliek – kāda drausmīga netaisnība pret viņu un viņam līdzīgiem ir pieļauta un aizvien turpinās. Un tad jau līdz klasiskajam “ko darīt?” par solis nepaliek, pussolītis. Un, ja vēl atkārto to pašu pirmo jautājumu (diemžēl neesmu pārliecināta par jautājumu secību, kam ir liela nozīme), tad cilvēks sāk aizdomāties – varbūt tiešām jāņem miets un ar līdzīgi domājošiem – uz priekšu!

+30
-1
Atbildēt

4

    Jānis Dreimanis > ievuliitis 27.07.2010. 15.47

    Aptaujāti tiks, droši vien, kādi 500-1000 cilvēki, no kuriem savu viedokli mainīs arī tikai kaut kāda daļa, teiksim, 200 cilvēki. Uz visas sabiedrības kopumu tas skaitlis ir pārāk niecīgs, lai vajadzētu nopietni uztraukties par tiešām sekām.

    Drīzāk vajadzētu uztraukties par šīs aptaujas rezultātā sekojošu publisku priekšvēlēšanu (un arī pēcvēlēšanu) retoriku, ar kuras palīdzību, apzināti izmantojot publikas vājos punktus, var panākt Biškekas scenārija daļēju atkārtošanos.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 27.07.2010. 14.29

    Vēl man ienāca prātā – ja nu tiek stādīti mobilizācijas plāni? Atkarībā no atbildēm – vienā vai otrā sarakstā. Ļoti gribas zināt, kas veica pētījumu. Bet diez vai Reiniku tas interesē. Ja nu SC nāk pie varas pēc vēlēšanām? Pensijas gadi vēl nav pienākuši, valsts mums tāda mierīga, ar darbu DP īpaši neapgrūtina. Kam tad gribas amatu zaudēt?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ievuliitis 27.07.2010. 16.15

    Piekrītot tev un zinot, ka Urbanovicham ar domubiedriem un viņa saimniekiem visi līdzekļi ir labi mērķa sasniegšanai, uzskatu to par prelūdiju. Pirmie akordi atskanēja, kad Urbanovichs piesolīja šeit otru Biškeku, ja SC netiks pie varas pēc vēlēšanām.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > ievuliitis 27.07.2010. 14.19

    Tā ir “vstavanije s kolen” pēc Urbanovica, uz ko viņš atklāti aicina, pēc analoģijas ar Putina Krievijas attiecīgo propogandas kampaņu.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu