Zatlers gaida partiju pozīciju par tautas vēlētu prezidentu • IR.lv

Zatlers gaida partiju pozīciju par tautas vēlētu prezidentu

94
Jānis Saliņš, F64

Prezidenta kancelejas vadītājs Rinkēvičs:  mēs nerunājam par prezidentālu valsti

Valsts prezidents Valdis Zatlers jaunajai Saeimai varētu iesniegt priekšlikumus izmaiņām Satversmē, paredzot Latvijā tautas vēlētu prezidentu un prezidenta pilnvaru paplašināšanu, ziņo BNS.

Prezidenta kancelejas vadītājs Edgars Rinkēvičs sarunā ar BNS skaidroja, ka Zatlers sagaida, ka partijas pirms vēlēšanām formulēs savu pozīciju arī jautājumā par tautas vēlētu prezidentu ar paplašinātām funkcijām.

“Partijām būtu jāformulē savi piedāvājumi, un es neizslēdzu to, ka jaunā Saeima saņems konkrētu prezidenta likumdošanas iniciatīvu," sacīja Rinkēvičs. "Ātrāk par gada beigām negaidiet!" gan piebilda kancelejas vadītājs.

Runājot par prezidenta pilnvaru paplašināšanu, Rinkēvičs minēja, ka valsts pirmā persona varētu nominēt noteiktu institūciju vadītājus – valsts kontrolieri, tiesībsargu, iespējams, arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju un vienu Satversmes tiesas tiesnesi. Prezidenta kancelejas vadītājs arī pieļāva, ka likumā varētu paredzēt, ka prezidents dod piekrišanu atsevišķu ministru amatu kandidātiem. Jau pašlaik ārlietu un aizsardzības ministru kandidatūras tiek neformāli saskaņotas ar prezidentu.

Tāpat Rinkēvičs norādīja, ka bez kandidātu nosaukšanas prezidentam vajadzētu paredzēt arī plašākas pilnvaras attiecībā uz parlamenta pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu.

"Varētu runāt arī par zināmu prezidenta tiesību apjoma palielināšanu saziņā ar valdību, risinot ārpolitikas un drošības politikas jautājumus. Bet mēs nekādā gadījumā nerunājam par prezidentālu valsti. Prezidentālā valstī, būsim reālisti, prezidents ir arī izpildvaras galva, kā tas ir ASV. Mēs runājam par prezidenta pilnvaru pieaugumu parlamentārā valstī," akcentēja Rinkēvičs.

Tāpat esot nepieciešama diskusija par tautas vēlētu prezidentu. "Mēs šeit kancelejā sastopamies ar tādu situāciju, kad ļoti bieži cilvēkiem liekas, ka prezidents var izdarīt visu ko, viņam vajag tikai gribēt. Viņi aizmirst par Satversmes noteiktajiem ierobežojumiem. Arī reģionālajās vizītēs izskan vēlējumi savaldīt ministrus un likt viņiem strādāt. Būsim reālisti – prezidents darbojas savu pilnvaru ietvaros," klāstīja Rinkēvičs.

Ja prezidents tiek ievēlēts vispārējās vēlēšanās, būtu jāpaplašina arī pilnvaras. "Ja paliek pašreizējais pilnvaru apjoms, tad es baidos, ka sabiedrības vilšanās būtu vēl lielāka," piebilda kancelejas vadītājs.

Vēl diskutējams jautājums ir par likumprojektu steidzamības pamatojamību, uzskata Rīgas pilī. "Es nezinu, cik saprātīgi ir runāt par likumprojektu steidzamību, par kuriem Saeima nobalso un kurus nav iespējams nodot otrreizējai caurlūkošanai – cik tas ir pamatoti, jo zināmam līdzsvaram likumdošanas procesā ir jābūt," sacīja Rinkēvičs.

Tomēr prezidenta kancelejas vadītājs vairākkārt uzsvēra, ka konkrētu priekšlikumu vēl nav, un aicināja ekspertus un sabiedrību par šiem jautājumiem diskutēt, bet partijām izteikt savus piedāvājumus.

Komentāri (94)

dmitrijskripkins 26.07.2010. 09.35

Tā ir ļoti nevēlama tendence. Ļaudis par tautas vēlētu prezidentu runā kā bērni par tēti vai mammu. Tā ir daudz vieglāk. Jo tad var sēdēt, neko nedarīt un gaidīt kad “tētis” visu sakārtos. Bet ja nesakārto, tad ir skaidri redzama persona, kurai iet virsū ar dakšām.
Visas šīs frāzes, kas parādās priekšvēlēšanu laikā “mums vajadzīgi līderi”, utml. taču ir tikai vienos vārtos – koncentrēt varu konkrētu un pēc iespējas mazāk cilvēku rokās.

+16
-3
Atbildēt

4

    Aivars Puriņš > dmitrijskripkins 26.07.2010. 14.38

    Runa iet tieši par pretējo – par varas dalīšanu. Lai prezidentam nebūtu jāraustās no saeimas, kas visus procesus valstī bīda un ieceļ visas amatpersonas, tiesnešus, prezidentus, prokurorus, ministru kabinetu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Puriņš > dmitrijskripkins 26.07.2010. 14.40

    Dzeri, nav tiesa, ka Latvija ir patriarhāla. Ja jau lasi krievu portālus, palasi, ko nesen tur sastāstijis psihoterapeits Rudzītis.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > dmitrijskripkins 26.07.2010. 15.15

    Es neteicu patriarhāla, es teicu tradicionāla, paternalistiska un posttitalitāra sabiedrība.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > dmitrijskripkins 26.07.2010. 09.41

    Ļoti trāpīgi pateici – gaida prezidentu kā tēti vai mammu.
    Tā tas notiek mūsu paternalistiskajā un posttotalitāraja sabiedrībā.
    Arī par to varas koncentrāciju – Ēķis, Grūtups un Co sen par to vārās.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

iuzhux 26.07.2010. 09.24

jaukāk būtu, ja Prezidents vēlētos uzzināt tautas nostāju, jo esošajā situācijā, kad lielākajās partijās ir pāris tūkstoši biedru, nav īstas pārliecības par partiju un tautas viedokļu sakritību :)
Zatlera kungs varētu aktīvāk turpināt savu iniciatīvu: tautas piesaisti politiskajiem procesiem (veicinot sabiedrisko, profesionālo organizāciju darbību), pārsverot varas piederības kausus dabiskā ceļā.

+11
0
Atbildēt

1

    daina_tabuna > iuzhux 26.07.2010. 09.34

    Tiešām “savu” iniciatīvu? Vai Zatleram vispār ir kaut kas savs, nemaz nerunājot par iniciatīvu?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

mary75 26.07.2010. 09.19

Skan jau skaisti – tautas vēlēts prezidents.
Bet, kāda garantija, ka “tauta”, kurai mīļākais politiķis Lembergs, ievēlēs ko sakarīgāku, kā tās pašas tautas vēlēts parlaments, kurā tauta, gadi no gada, vēlē taisni tos, kuri iejaukti vislielākajos skandālos, atkārtoti pieķerti melos, utt?
It kā jau tautu var mazāk ietekmēt tie mūsu mikrooligarhi, toties mierīgi ietekmēs to uzpirktā prese, TV, tauta mums iekrīt uz populismu.
Cik garš, tik plats.
Manuprāt, tad jau būtu labāka tāda sistēma, ka ievēl saeima ar 100 balsīm un vēl pārstāvji no apgabaliem, arī ar 100 vai pat vairāk balsīm, šķiet, kas līdzīgs Igaunijā.
Un galvenā funkcija, kas būtu jāpiešķir prezidentam – atlaist parlamentu bez kāda referenduma, tas vismaz nedaudz piebremzētu to deputātu visatļautības un nesodamības izjūtu.

+13
-3
Atbildēt

3

    lailabidzane > mary75 26.07.2010. 09.32

    .
    Tu, dzeris49, nemaz neesi oriğināls. Jau Vilis par to muļķu zemi teica.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Aivars Puriņš > mary75 26.07.2010. 14.35

    Ja šādi spriest, tad tautai nedrīkst vispār vēlēšanu tiesības dot! Dzeri par karali un viņš mūs ienesīs saulītē!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > mary75 26.07.2010. 09.32

    Tieši uz to jau arī iet. Kāpēc tieši tagad Zatlers sāka par to runāt? Lembergam strauji tuvojas tiesasprāva, popularitāti ir izdevies uzskrūvēt, bet aiz restēm ai kā negribas nonākt. Nekandidē uz Saeimu un sarunā ar Šķēli, lai tas Zatleru bīda šādas idejas virzienā un viss notiek- prezidentu nevar iesēdināt. Pie viena tiek pie lielākas varas kā bijis prezidentiem līz šim- var turpināt savas spēlītes.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu