Iekritušais Zatlers • IR.lv

Iekritušais Zatlers

54
ITAR-TASS/LETA
Askolds Rodins

Latvijas galvu ievelk kaimiņvalstu informācijas karā

Valsts prezidents Valdis Zatlers iekritis kā circenis pelnos. Ceturtdien Baltkrievijas televīzijā rādīs interviju, kuru viņš sniedzis īsi pirms Jāņiem. Esot diezgan vienkārša un miermīlīga. Prezidenta intervija citas valsts vadošajai televīzijai patiesībā nav nekas īpašs, nelaime tā, ka apstākļi sagadījušies īpaši. Jau vairākas nedēļas ilgst tas, ko publiskajā telpā dēvē par Krievijas un Baltkrievijas informatīvo karu.

Abu valstu līderu personiskās attiecības nekad nav bijušas īsti labas, un it īpaši tas sakāms par Baltkrievijas “batjkas” Aleksandra Lukašenko un Krievijas premjera Vladimira Putina pēdējos gados demonstrēto “riešanos”. Abi gana brutāli, abi raduši panākt savu. Svaru kategorijas dažādas, taču Lukašenko ir laba politiskā intuīcija, un tas palīdzējis ieturēt līdzsvaru.

Abu valstu attiecību pasliktināšanos noteica gan politiski, gan ekonomiski cēloņi. Acīs krītoša ir Baltkrievijas nevēlēšanās atzīt Abhāzijas un Dienvidosetijas politisko neatkarību. Krievija to gaidīt gaida jau gandrīz divus gadus, un, domājams, tā arī nesagaidīs, jo tādā gadījumā Baltkrievija zaudētu jebkādas cerības uz attiecību uzlabošanu ar Eiropas Savienību (ES) un Ameriku. Ekonomiskās pretrunas izriet no tā, ka Krievija visu laiku – tā vai citādi – ir stutējusi Baltkrievijas būtībā sociālistisko ekonomiku, taču nav saņēmusi pretī paklausību.

“Karu” uzsāka Krievija, pirms vairākām nedēļām parādot vienā no valsts televīzijām dokumentālu filmu ar zīmīgu nosaukumu – “Krustbatjka”. Tajā nav melu, taču viss pasniegts tā, ka Lukašenko faktiski ir “izsmērēts pa sienu”. Varētu domāt, ka par Lukašenko straptautiski nosodītajiem nodarījumiem Krievija uzzinājusi tikai šovasar.

Kā jau liels aktieris, Lukašenko ieturēja pagaru pauzi un tad cēla galdā savu trumpi – Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili interviju. Temperamentīgais Saakašvili runāja neparasti mierīgi, ar siltu vārdu pieminēja krievus un bilda, ka nevar saprast, “ko viņi grib”. Šie “viņi” ir Kremļa tandēms. Intervijas uzsprāgušas bumbas efektu noteica ne tās saturs, bet intervējamā personība. Gan Putins, gan prezidents Dmitrijs Medvedevs ne reizi vien pauduši: kamēr Gruzijā pie varas būs Saakašvili, attiecības ar šo valsti paliks nemainīgi sliktas. Lukašenko bija labi izkalkulējis pretsitienu.

Tandēms atbildēja pagājušajā piektdienā. Cita Krievijas valsts televīzija demonstrēja dokumentālo filmu “Krustbatjka-2”. Tā lielā mērā atkārtoja pirmo filmu (fakti klāt nav nākuši): kadri montēti citādā secība, atšķirīgs teksta. Taču ir kāda nianse ar pabaisu pieskaņu – tika pielikti klāt kadri, kuros redzami Kirgīzijas nesenie asiņainie nemieri. To, protams, var interpretēt dažādi, taču neizskatās pēc vienkāršas pirksta pakratīšanas.

Tāds ir fons, uz kura pieteikta Zatlera intervija Baltkrievijas televīzijā. Krievijas mediju telpā jau klīst anonīma it kā no Minskas nākusi priekšvēsts, ka “ceturtdien prezentēs tās republikas redzējumu par demokrātiju un aizstāvēšanos pret “impēriskiem apdraudējumiem”, kurā neonacisms kļuvis par valsts ideoloģijas pamatakmeni”. Tas pats anonīmais avots paudis, ka “Baltkrievijas tribīne tiks piešķirta visiem pretkrieviski noskaņotiem postpadomju republiku prezidentiem”. Izskatās gan, ka “avots” atrodas nevis Minskā, bet citā – lielākā un tālāk uz austrumiem uzceltā pilsētā.

Protams, var mēģināt nepieļaut intervijas parādīšanu, taču šādi mēģinājumi gandrīz pilnīgi droši izrādīsies neveiksmīgi. Lukašenko konfliktā ar Maskavu ir vajadzīgs citu valstu “morālais atbalsts”, un Zatlera intervija ir kā medusmaize. Neatkarīgi no satura.

Droši vien būs jāpastrādā diplomātiem, lai Krievija interviju neiekļautu “nedraudzīgu žestu” sarakstā. Vēl jāpabrīnās, kāpēc pirms intervijas neviens nepainteresējās, kad Baltkrievijas televīzijas skatītāji redzēs vaigā savas kaimiņvalsts prezidentu. Lai vai kā, bet Valsts prezidents ir iekritis –kļuvis par divu kaimiņvalstu informatīvā kariņa instrumentu.

Komentāri (54)

mary75 20.07.2010. 22.10

Nu gan Rodins mani pārsteidza, par ko tad te vispār būtu jāsatraucas?
Mēs ko, esam Krievijas guberņa, ka mums jāpielagojās Kremļa interesēm un pat jāprasa atļauja, kuras valsts TV drīkst dod interviju?
Vēl jo vairāk, ka, cik saprotu, nekādi pretkremliskie izlēcieni tur bijuši nav?
Ja Kremlis gribēs kasīties, iemeslu atradīs vienmēr, nu nevajag jau palikt smieklīgiem.

+22
-1
Atbildēt

7

    P_Dancis > mary75 21.07.2010. 10.16

    Diplomātijā ir daudz kā tiešu valodu runāt radušam cilvēkam grūti saprotama.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Van Excel's > mary75 21.07.2010. 22.20

    >> Otra puse
    Paldies, ka izskaidrojāt atšķirības Latvijas un Baltkrievijas starpā. Nez, ko biju sadomājies – viss taču ir tik vienkārši, tieši kā jūs rakstiet!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 21.07.2010. 13.09

    Salīdzinājums ar Ulmaņa diktatūras lienošo politiku attiecībā pret Staļinu ir nevietā. Jāizvairās no pielīšanas gan Putinam, gan Baķkam, jo abi ir bandīti.

    Fundamentālā atšķirība starp Baltkrieviju un Latviju ir pilsoņu iespēja reizi četros gados izvēlēties politisko spēku, kas viņuprāt realizē valstisku politiku. Baltkrievijā viss ir likts uz baķkas kārts, bet mums, lai arī iedragāta, bet demokrātija. Cita lieta, ka liela daļa latviešu īsti nespēj izšķirt demokrātiju no autoritārisma. Bet ceļš uz Rietumu tipa valsti vispār ir garš (atšķirībā no Austrumu tipa valsts).

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Van Excel's > mary75 21.07.2010. 11.28

    Situācija laikam ir tāda pat kā 1939./40.gadā, kad Ulmaņa valdība deva rīkojumu Atpūtai un Jaunākajām Ziņām, ka par PSRS – tikai labu, tikai labu vien, savādāk kaimiņš saniknosies un ko tad. Pie kā šāda “informatīvā politika” noveda, laikam nav jāatgādina.

    Man gan simpatizē, ka Baķka izdomājis parādīt raksturu Maskavai. Ja rezultātā baltkrievi nonāktu Rietumu nometnē, vēl pirms Kremlis tur nav sarīkojis otru Biškeku, tikai priecētu. Nebūtu jau pirmais autoritārais valdnieks Rietumu draugu pulkā.

    Kādreiz aizdomājos, ar ko, nez, Latvijas demokrātija ar nozagto valsti (varbūt drīzāk – klasiskā oligarhija?) tik ļoti labāka par Baltkrievijas autoritārismu?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > mary75 21.07.2010. 00.14

    Te nav runa par raustīšanos no Maskavas. Zatlers ar interviju nostāda Latviju neveiklā situācijā ne tikai pret Austrumu, bet arī Rietumu diplomātiem. Tas ir tāpat kā līst pa vidu diviem bandītiem, cerot izsist no tā kādu labumu. Bet, ja tu neesi pietiekoši spēcīgs vai viltīgs, tevi pašu izmantos razborku kārtošanā. Līdzīgi kā kaunpilnajā 9. maija vizītē Maskavā, mūsu valsts prezidents palaida garām iespēju paklusēt.

    Diplomātiski sakot – neveiksmīga un nekonsekventa ārpolitiskā stratēģija.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    Ilgvar's > mary75 21.07.2010. 16.36

    Pilnībā pievienojos #dzeris49. Man šķiet, te nu gan mums pietrūcis pašlepnuma. Zatlers sniedz interviju un Krievija to centās izmantot savā labā. Tā ir Krievijas problēma, nevis Zatlera problēma. Ne viņš circenis pelnos, ne kļūdījies, ne veicis varoņdarbu. Tomēr pāri visam – Zatlers ir mūsu prezidents un esam viņa pusē.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 21.07.2010. 09.11

    Goda vārds nesaprotu, kāpēc Zatlers nedrīkst dod pilnīgi neitrālu interviju BTV, un kas tur tāds. par ko būtu jākaunas no Austrumu un Rietumu diplomātiem, it sevišķi jau no Rietumu, kurus muguras locīšanā Krievijas priekšā būtu grūti pārspēt.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

dro 20.07.2010. 22.16

Droši vien būs jāpastrādā diplomātiem, lai Krievija interviju neiekļautu “nedraudzīgu žestu” sarakstā.
______________________________
Ir redakcijā steidzami piekārt Putina un Medvedjeva bildi! Izspied no sevis, Askold, kalpa sindromu kā citronu – pili pa pilei:)

+15
-2
Atbildēt

1

    ilmisimo > dro 21.07.2010. 06.54

    …..steidzami piekārt Putina un Medvedjeva bildi,,/

    Vai esam druoši, ka tas jau nav izdarīts pirms krietna brītiņa?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

aivarstraidass 20.07.2010. 22.12

Vai V.Zatlers (un M.Saakašvili pirms viņa) būtu “iekrituši”, kaut ko nepareizu pasakot baltkrievu televīzijai? Vai tomēr kļūdījušies jau ar to vien, ka nav interviju saskaņojuši ar Lielo Brāli? Un tagad – ak šausmas – “Droši vien būs jāpastrādā diplomātiem, lai Krievija interviju neiekļautu nedraudzīgu žestu sarakstā.”

Tiktāl A.Rodins seko Žaka Širaka pēdās, kurš pirmais attiecībā pret Austrumeiropas politiķiem ieviesa konceptu “nav izmantojuši izdevību paklusēt”.

+11
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu