Daugavpilī atkal plosās meningīts • IR.lv

Daugavpilī atkal plosās meningīts

23
Sveikata Grožis, F64

Laikraksts: Galvenokārt saslimuši bērni; epidēmijas vēl nav

Iestājoties karstam laikam, Latgalē arī šogad palielinājies saslimšanas gadījumu skaits ar serozo meningītu, un galvenokārt saslimušie ir bērni, otrdien raksta avīze "Diena". Par epidēmiju runāt vēl esot pāragri, informē Infektoloģijas centra pārstāvis Latgalē Aleksandrs Vasiļjevs.

Visvairāk saslimušo konstatēts Daugavpilī. Kopš jūnija Daugavpils reģionālajā slimnīcā hospitalizēti 20 serozā meningīta slimnieki, aizvadītajās brīvdienās slimnīcā iestājušies vēl 24, taču ne visiem apstiprināta meningīta diagnoze. Saslimušie peldējušies ne tikai Daugavpils Stropu ezerā, bet arī vairākās citās peldvietās, dīķos un Zirgezerā Krāslavas novadā.

Daugavpils domes izpilddirektors Jevģēņijs Hlopoks uzsvēra, ka iedzīvotāju satraukumam nav pamata, jo atbildīgie dienesti situāciju rūpīgi kontrolējot. Ūdens pilsētas peldvietās tiek pārbaudīts katru otro nedēļu, iepriekšējā analīzē slimības baktērijas nav konstatētas.

Lielākais saslimšanas gadījumu skaits pēdējos gados reģistrēts 2006.gadā Latgalē, kad ar serozo meningītu tika hospitalizēti ap 400 Rēzeknes, Daugavpils un Krāslavas rajona iedzīvotāji. Pirmie toreiz saslima Rēzeknes futbola kluba ''Dižvanagi'' spēlētāji – viņi bija viesojušies Krievijā, kur tolaik plosījās meningīta epidēmija. Slimības uzliesmojumi bijuši arī 2007.gadā.

Serozais meningīts ir smadzeņu apvalka iekaisums, ko izraisa dažādi vīrusi, slimība pārsvarā izplatās savstarpējo kontaktu un gaisa pilienu ceļā. Saslimšanas gadījumos novērojama paaugstināta ķermeņa temperatūra virs 39 grādiem, stipras galvassāpes, miega traucējumi, ēstgribas zudums, sejas ādas un kakla apsārtums. Lai izvairītos no saslimšanas, epidemiologi iesaka stingri ievērot personīgo higiēnu, vairākas reizes dienā mazgāt rokas, uzturā lietot tikai vārītu vai fasētu ūdeni.

Komentāri (23)

ilmisimo 20.07.2010. 08.53

…. un valstī trakuo oligofrēnija?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu