Grieķijā nošautais žurnālists pētījis korupciju • IR.lv

Grieķijā nošautais žurnālists pētījis korupciju

21
EPA/LETA

Kolēģi stāsta par Giolas nodomu drīzumā publicēt kādas izmeklēšanas rezultātus

Pirmdienas rītā bruņoti vīrieši pie paša mājas netālu no Atēnām nogalinājuši grieķu žurnālistu Sokratu Giolu un aizbēguši automašīnā, vēstī aģentūras LETA-AFP. BBC ziņo par viņa kolēģu stāstīto, ka Giola pētījis korupciju un drīzumā plānojis publicēt kādas žurnālistiskās izmeklēšanas aprakstu.

Žurnālists no mājas rīta agrumā Atēnu piepilsētā Iliupolē izmānīts, apgalvojot, ka kāds nozadzis viņa automašīnu. Kā teikts policijas ziņojumā, trīs uzbrucēji atklājuši uguni no automātiem, un 37 gadus vecais žurnālists nogalināts uz vietas. Notikuma vietā atrastas aptuveni 20 patronu čaulītes.

Kā stāstījuši viņa kolēģi, Giola plānojis drīzumā publicēt rezultātus par kādu paša izpētītu korupcijas gadījumu. Žurnālists bija ziņu dienesta vadītājs privātā Atēnu radio stacijā ''Thema FM'' un populāra aktuālo notikumu bloga ''Troktiko'' autors. Iepriekš viņš strādājis vienā no ietekmīgākajiem Grieķijas pētnieciskās žurnālistikas televīzijas raidījumiem.

"Kāds gribēja apklusināt ļoti labu pētniecisko žurnālistu, kas ar savām publikācijām daudziem bija nominis kājas,'' BBC paziņoja Atēnu žurnālistu savienības prezidents Panoss Soboloss. Grieķijas parlamenta runasvīrs Filips Petsalniks pauda ''sašutumu un bēdas par šo šaušalīgo un slepkavniecisko gadījumu''.

Grieķijas policija paziņojusi, ka slepkavību, visticamāk, pastrādājuši kreisie ekstrēmisti. Giola nošauts ar divām deviņu milimetru mašīnpistolēm, ko grupējums "Revolucionāru draudze" pērn izmantojis kāda policijas pretterorisma vienības virsnieka slepkavībā, kurš apsargāja vienu no lieciniekiem kreiso ekstrēmistu prāvā.

BBC Atēnu korespondents Malkolms Brabāns secina – lai arī bandu slepkavības Grieķijā nav retums, uzbrukumi žurnālistiem nav ikdienišķa lieta. Pēdējā līdzīga slepkavība notika pagājušā gadsimta 80.gadu vidū, kad ekstrēmistu grupa ''17.novembris nogalināja kāda konservatīvā laikraksta izdevēju, ziņo Reuters.

BBC norāda, ka Giolu acīmredzami nogalinājusi profesionālu slepkavu grupa. Policija meklē divus vai trīs šāvējus, kas bija tērpušies apsardzes dienesta formās un ložu drošās vestēs. Auto, ar ko šāvēji atstāja notikuma vietu, vēlāk atrasts sadedzis.

<p>"Revolucionāru draudze" savu darbību pieteica pēc grautiņiem, kurus 2008.gada decembrī izraisīja kāda policijas sašauta pusaudža nāve. Pirms dažiem mēnešiem grupējums ar mašīnpistolēm apšaudīja policijas iecirkni un kāda Atēnu privātā televīzijas kanāla biroju, kā arī izplatīja paziņojumu, ka uzbrukumi policistiem un žurnālistiem turpināsies.

Komentāri (21)

Janka, Janic 20.07.2010. 02.52

muusu pīļu diiķis ir par nieciigu lai apšautu žurnaalistus , taadeeļ luudzu nebaidieties rakstiet droši par koruptiivajaam sheemaam kuraas sapiiti partiju iipašnieki , faktiski jau nav ko baidiities , var rakstiit cik grib par smagajos noziegumos apsuudzeeto bet tas viņam kaa piilei uudens , nopurinaas un atkal sauss , kaa bija taa palika pilseeteles meers , ZZSa premjera kandidaats , viņi vienaa mieraa čuraa ļaudiim uz galvas un sludina , ka taa dieva rassa un ir vispopulaaraakie politiķi , vot to vajag maaceet , te jau pasaules mafiju teeviem ir no kaa maaciities… patiesiibaa vairaak buutu jaaraksta par muusu tiesu sisteemu , kuru iekaartojuši valsti nozagušie!

+5
0
Atbildēt

1

    nikolajs0305 > Janka, Janic 20.07.2010. 12.10

    šoreiz īpaši piekrītu īpaši pēdējam ieteikumam: “patiesiibaa vairaak buutu jaaraksta par muusu tiesu sisteemu , kuru iekaartojuši valsti nozagušie!”

    +1
    0
    Atbildēt

    0

vērtīgs relikts 15.09.2010. 22.27

Labi gan, ka pie mums visi visu tāpat zina jau gadiem un neviens nav jāapklusina.

Tas, protams, kaut kādā mērā izskaidro arī Anitas Rozentāles rakstiņā minēto problēmu,par preses brīvību – kāda gan jēga būtu mūsu žurnālistiem kaut ko pētīt un aprakstīt līdz galam, ja cilvēkiem to pat negribas zināt.

Visiem ir labi tā kā ir. Un kurš gan lasa avīzes ? Labāk taču palikt pie spožajiem žurnāliem.

0
0
Atbildēt

0

nikolajs0305 20.07.2010. 12.12

ļoti skumja ziņa. it kā taču ES valsts, bet izskatās, ka žurnālisti īpaši tādi, kas rok un ir skaļi nekur nav pasargāti. līdzjūtība. un vēl filozofiski viņa vārds kā simbols Sokrats un demokrātija mūsdienu Eiropā :(

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu