Pierādīta sarkanās klijas ligzdošana Latvijā • IR.lv

Pierādīta sarkanās klijas ligzdošana Latvijā

23
Mika Bruun, ornitofaunistika.lv

Retā plēsīgā putna ligzdas vietu izdevies atklāt pirmo reizi pusgadsimtā

Ornitologiem pirmo reizi 50 gadu laikā izdevies pierādīt Latvijā reti sastopamā plēsīgā putna sarkanās klijas ligzdošanu valsts teritorijā, vēstī aģentūra BNS, atsaucoties uz putnu pētnieka Kaspara Funta sniegtajām ziņām.

Piektdien ligzdu ar diviem jauniem, šogad izperētiem un diviem pieaugušiem putniem ornitologi Kārlis Millers, Gaidis Grandāns un Valdis Roze atraduši Kalvenes apkārtnē Aizputes novadā. Literatūrā ziņu par sarkanās klijas ligzdošanu Latvijā nav kopš 20.gadsimta 60.gadiem, tādēļ šis ligzdošanas gadījums uzskatāms par pirmo pēdējo 50 gadu laikā.

Sarkanā klija ir par kraukli mazliet lielāks putns ar gariem, paplatiem spārniem un garu asti ar dziļu iešķēlumu, apspalvojums rūsgansarkans. Putns ligzdo lapu koku un jauktos mežos klajumu tuvumā, ligzdu būvē dažādu sugu kokos, tās izklājumā bieži ir papīrs, lupatas, plastikāta gabali. Tas pārtiek galvenokārt no grauzējiem un sīkiem putniem, ēd arī maitu.

Putns pēdējos gados Latvijā novērots vairākkārt, bet ziņas par ligzdošanu nav bijušas. Vēsturiski sarkanās klijas izplatība Latvijā saistīta ar Kurzemi. Pirms 100 gadiem pētnieki rakstīja, ka sarkanā klija samērā bieži sastopama uz rietumiem no Ventas, kā arī ūdeņiem bagātās vietās līdz pat Kolkai. Novērojumi valsts centrālajā daļā un Vidzemē gan vēsturiski, gan arī mūsdienās ir daudz retāki.

Komentāri (23)

ilmisimo 17.07.2010. 07.45

Sarkanās maitu lijas esuot redzētas.
Skatās kur ligzduot pēc vīboriem

+2
0
Atbildēt

0

gundega_heiberga 16.07.2010. 20.45

Putns jūt – vēlēšanas tuvojas.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu