Vērtēs normu par telefonsarunu noklausīšanos bez tiesas ziņas • IR.lv

Vērtēs normu par telefonsarunu noklausīšanos bez tiesas ziņas

23
Kaspars Krafts, F64

Satversmes tiesā apstrīd Operatīvās darbības likuma atbilstību konstitūcijai un cilvēktiesībām

Satversmes tiesa (ST) ierosinājsi lietu par Operatīvās darbības likuma normu, kas atļauj īpašos gadījumos veikt telefonsarunu noklausīšanos bez tiesneša akcepta, vēstī aģentūra LETA. Šo konstitucionālo sūdzību sagatavojis zvērināta advokāta Saulveža Vārpiņa birojs kāda sava kukuļošanas noziegumos apsūdzēta klienta interesēs.

Kā skaidrojis advokāta palīgs Andrejs Elksniņš, juridiskās lietas risināšanas laikā konstatēts, ka cilvēka sarunas noklausītas bez tiesneša akcepta, pamatojoties uz Operatīvās darbības likuma 7.panta 5.daļu, kas noteic: "Gadījumos, kad jārīkojas nekavējoties, lai novērstu terorismu, slepkavību, bandītismu, masu nekārtības, citu smagu vai sevišķi smagu noziegumu, kā arī tad, kad reāli ir apdraudēta personas dzīvība, veselība vai īpašums, šā panta ceturtajā daļā minētos operatīvās darbības pasākumus var veikt bez tiesneša akcepta. Par to 24 stundu laikā jāpaziņo prokuroram un 72 stundu laikā jāsaņem tiesneša akcepts. Pretējā gadījumā operatīvās darbības pasākumu veikšana ir jāpārtrauc." Viena no Operatīvās darbības likuma 7.panta 4.daļā paredzētajām operatīvajām darbībām ir nepublisku sarunu, tostarp telefonsarunu slepena noklausīšanās.

Juristi secinājuši, ka ikvienu Latvijas iedzīvotāju var noklausīties ar termiņu līdz trim dienām, par to tiesai pat neziņojot, tātad šāda norma nav pietiekami lskaidra un pieļauj patvaļu no valsts amatpersonu puses. Konstitucionālās sūdzības iesniedzējs Mairis Meimanis norāda, ka apstrīdētās normas pieļauj patvaļīgu un nekontrolējamu iejaukšanos personas privātajā dzīvē, radot pamattiesību būtisku aizskārumu. Tāpēc tās neatbilst Satversmes 89. un 96.pantam, kā arī Eiropas Cilvēktiesību aizsardzības konvencijas 8. un 13.pantam.

Saeima ir uzaicināta līdz 2010.gada 16.septembrim iesniegt atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu. Lietas sagatavošanas termiņš ir 2010.gada 16.decembris.

Komentāri (23)

Juris Millers 16.07.2010. 18.29

Piekrītu advokātiem – kukuļdošana nav terrora akts vai slepkavības plānošana. Tādām lietām ir pietiekoši laika, lai dabūtu tiesneša sankciju, citādi sanāk vienkārša policistu patvaļa.

Un attiecīgi šajā konkrētajā lietā visi pierādījumi, kas nākuši no šādas noklausīšanās būtu jāmet ārā no lietas materiāliem, jo tie ir iegūti nelegālā ceļā.

Viens likums un viena taisnība visiem – arī policijai.

+1
0
Atbildēt

0

maija_br 02.09.2010. 06.29

Atbalstīsim Jūrmalu.Šodien, 2.oktobrī pēc Dzintras Homkas ierosinājuma un ar Raimonda Munkevica atbalstu ir paredzēts atcelt Romualdu Ražuku no priekšsēdētāja amata, tāpēc plkst. 9.30 tiekamies pie Jūrmalas pilsētas Domes, sadodamies rokās un pieprasām Dzintrai Homkai un Raimondam Munkevicam nolikt deputātu mandātus jau pirms domes sēdes, jo viņi nav attaisnojuši doto sabiedrības uzticību. Dzintra Homka ieinteresēta diktēt domes lēmumu pieņemšanu par kapitālsabiedrību „Dubultu šķelda”, jo viņas civilvīram Arvīdam Knislim draud kriminālprocess par šī uzņēmuma izsaimniekošanu. Savukārt Raimonds Munkevics jau ir apsūdzēts par kukuļdošanu. Lūdzu palīdzēt Jūrmalai, veltot šim pasākumam 30 minūtes. Tikai visi kopā varam aizstāvēt savas intereses.

0
0
Atbildēt

0

AErnstreits 25.07.2010. 19.23

Ja skataas ar valjeejaam aciim tad skaidri redzams ka shaadi personisko briiviibu un tiesiibu apejoshi likumi aizvien biezhaak apnjem pasauli. Tas viss balstaas uz parastaa jaajamzirdzinja – “terorisma apkaroshana”. Terorisma ko pashas lielvalstis rada ,lai izejot no tiem vareetu pienjemt shaadus un liidziigus likumus, kuri rezultaataa paliidzees cilveeci tureet grozhos. Tas viss ir viens liels globalistu plaans un vairaak nekas.Arii Latvijas pasiivajai publikai dereetu tureet acis un ausis valjaa…

http://www.infowars.com
http://www.prisonplanet.com
http://www.ae911truth.org

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu