Apstrīd liegumu bezpartijiskajiem kandidēt Saeimas vēlēšanās • IR.lv

Apstrīd liegumu bezpartijiskajiem kandidēt Saeimas vēlēšanās

28
Kristaps Kuhaļskis, F64

Sūdzībā Satversmes tiesai norma novērtēta kā neatbilstīga pilsoņu tiesībām

Satversmes tiesā (ST) iesniegta konstitucionālā sūdzība par Saeimas vēlēšanu likuma normu, kas vienīgi partijām ļauj iesniegt kandidātu sarakstus, bet liedz bezpartijiskajiem pilsoņiem izvirzīt kandidātus, iesniegt kandidātu sarakstus un balotēties vēlēšanās, vēstī aģentūra LETA.

Sūdzību iesniegusi "Starptautiskās apvienības par cilvēka tiesībām'' Latvijas nodaļa. Tās vadītājs Aivars Lazda skaidro, ka sūdzībā lūgts izvērtēt Saeimas vēlēšanu likuma 9.panta atbilstību Satversmes 1., 2. un 9.pantam, kas noteic, ka Latvija ir neatkarīga demokrātiska republika, Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai un Saeimā var ievēlēt katru pilntiesīgu Latvijas pilsoni, kurš vēlēšanu pirmajā dienā ir vecāks par 21 gadu. Savukārt Saeimas vēlēšanu likums pašreizējā redakcijā nodrošina tikai partijas kandidātu sarakstu iesniegšanu un balsošanu tikai par tiem.

Pēc sūdzības iesniedzēju domām, ierobežojumi bezpartijiskiem pilsoņiem kandidēt vēlēšanās ir diskriminācija, un tā ir pretrunā ar Satversmi. Lazda uzsver, ka šāds likums "atņem pilsoņiem vēlēšanu tiesības, rada partokrātiju, kas būtībā republiku padara par partiju diktatūras valsti un izslēdz demokrātiju, atņem bezpartijiskajiem vēlētājiem cilvēka pamattiesības brīvi izmantot vēlēšanu tiesības un piedalīties savas valsts pārvaldē". Viņaprāt, "15-20 gados pierādījies, ka tieši partokrātija novedusi Latvijas tautu Eiropas nabadzīgāko valstu skaitā".

ST par sūdzības tālāko virzību lems nākamnedēļ.

Komentāri (28)

andrisskrastins 16.07.2010. 13.15

Interesants solis :) Prieks redzēt, ka kāds konstitucionālās tiesības iesniegt prasību ST izmanto arī labiem un tālredzīgiem mērķiem.

Manuprāt, Latvijai ir jātaisa miksētā sistēma. Solis likvidēt vēlēšanu lokomatīves ir solis pareizajā virzienā un šī sūdzība ja izies cauri, tad būs tiešām virzība uz priekšu, lai atgūtu cilvēku ticību parlamentam kā tādam.

+14
-1
Atbildēt

3

    mary75 > andrisskrastins 16.07.2010. 15.07

    Nez vai ar to atsaukšanu būs tik vienkārši, pēc kādiem kritērijiem, kādā veidā, tad taču atkal jārīko kas līdzīgs referendumam, manuprāt, tā nebūs daudz vienkāršāka procedūra, kā saeimas atlaišana.
    Jāpapēta, kā to dara valstīs, kur tāda lieta pastāv.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > andrisskrastins 16.07.2010. 13.33

    Miksēta sistēma ir Lietuvā, it kā jau, no vienas puses, tā ir demokratiskāka sistema, no otras puses, ņemot vērā iepriekšējo bēdīgo pieredzi, kā pārpirka veselas partijas, tā pārpirks atsevišķus deputātus, cik garš, tik plats.
    Bez tam ja Lemberga reitings ap 35%, ko tik tur tauta var nesavēlēt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 16.07.2010. 13.45

    Nu pirmais – šeit jau arī būs risinājums. Ja kādu pārpirks, varēs atsaukt (es domāju tam ir automātiski jāseko). Pašreizējā sistēma jau arī nepasargā no naudas ietekmes, bet tā ļoti labi pasargā no pēcvēlēšanu vēlētāju dusmu ietekmes. Tas ir jāmaina.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

mary75 16.07.2010. 13.14

Manuprāt, principā viņam taisnība, patreiz sanāk tā, ka suverēna vara Latvijā pieder partijām.
Kaut arī, no otras puses, var teikt, ka caur partijām suverēno varu var realizēt jebkurš pilsonis.
Katrā ziņā, pagaidām Latvijā ir tikai viena partija vispārpieņemtā nozīmē – Tā ir Vienotība, kurai, ar visām atrunām, ir kāda ideoloģija, demokratiska un liberāla, un kura arī pārstāv attiecīgas sab. daļas intereses.
Pārējie mums nepārstāv it neko, izņemot savu īpašnieku intereses, parējais tikai retorika sevišķi naivajiem.
Nu, ja TB/VL tiešām nebūtu angažētas un nopērkamas, varētu pārstāvēt nacionalistu intereses.
Bet, TB iepr. darbība, un Jēkabsona parādīšanās VL konsultanta lomā, liek par to šaubīties.
Bet, stipri šaubos, vai ST to vispār pieņems izskatīšanai.

+6
-2
Atbildēt

5

    mary75 > mary75 16.07.2010. 15.11

    Nē, nu es jau galīgi neesmu TB un VL fans, bet arī nonāku pie secinājuma, ka par visiem pārējiem, izņemot Vienotību, tas būtu vēlamākais variants, kaut arī tas VL zināmais radikālisms un neliberalā nostāja daudzos jautājumos izraisa zināmas bažas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    shredmeister > mary75 16.08.2010. 14.04

    Jezga ap Jēkabsonu manī izraisīja sašutumu. Visas partijas sēž korupcijas un intrigu dubļos līdz kaklam, bet ja kāda persona no šīs politikas uzslavē visu Latvijai, vai Raivis Dzintars nošķaudās, tad ir pilni mediji. Bet pienesumam būs jābūt lielam, vairumā gan tieši no jauniešiem, jo VL! 12 gadu laikā iegūs 51%. Esmu par to drošs!

    VL! nav nopērkami, jo nav laicīgo vērtību spožuma apžilbināti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > mary75 16.07.2010. 13.45

    Jau minēju – ko viņi pinās ar Jēkabsonu, bijušo Šlesra šestjorku un krievu oligarha Berezovska pakalpiņu?
    Tas rada aizdomas.
    Un, kamēr viņi nav bijuši pie varas, konkrēti piemēri, dabiski, nevar būt.
    TB arī nāca ar ļoti skaistiem lozungiem, un, kas notika tālāk?

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > mary75 16.07.2010. 14.07

    Galīgi negribu nevienu aizstāvēt, taču Jēkabsons no šlesera (šo uzvārdu apzināti rakstu ar mazo burtu) aiztinās jau sen (un tas zināmā mērā mīkstina viņa vainu ja ne gluži reabilitē), bet Berezovskis diezgan pamatīgi čakarē mūsu “draudzīgo” austrumu kaimiņu un slēpjas no maskavas rokas Rietumos. “Un, kamēr viņi nav bijuši pie varas, konkrēti piemēri, dabiski, nevar būt.” – nu re, te arī ir būtisks atzinums. Pie varas daudzi nav bijuši, tādēļ, ja pieturamies pie principa, ka negribam atpakaļ tos, kas 20 gadus bijuši pie varas (šķēlisti, šleseristi utt. kā arī bijušie komunisti, kas salīduši vai visos caurumos) un noveduši valsti līdz šai bedrei, tad VL nemaz nav sliktākais variants. Ar piebildi, ka arī viņu sarakstā ir ļoti daudz svītrojamu uzvārdu, tāpat kā Vienotības sarakstā. Par pārējiem sarakstiem nerunāju, jo tie ir vienkārši sviežami mēslainē.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > mary75 16.07.2010. 13.37

    “Nu, ja TB/VL tiešām nebūtu angažētas un nopērkamas, varētu pārstāvēt nacionalistu intereses.” – par TB atsevišķiem biedriem, un varbūt pat nevis atsevišķiem, bet daudziem biedriem tā varētu teikt, bet par VL – vai vari minēt kādus konkrētus piemērus, lai atsvaidzinātu man atmiņu?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 16.07.2010. 13.15

Sev par kaunu jāatzīst, ka pirmo reizi dzirdu par šādu apvienību :) “Uzgoglēju” – pirmais, info, kas man izkrita – “Trešdien, 16. janvārī, mājas arestā turēto Ventspils mēru Aivaru Lembergu apmeklēs Starptautiskās apvienības par cilvēka tiesībām Latvijas nodaļas vadītājs Elmārs Pauls – Embergs.” Tālāk nelasīju, jo liekas, ka viss skaidrs :)

Vispār jau mēģināt kaut ko “sakārtot” tikai mehānismā, nemainot dzīves kritērijus, tā ir tikai tāda “darbošanās”, tas ir labākajā gadījumā. Mainīsim Satversmi, vēlēšanu kārtību un gaidīsim, kad atnāks labāka dzīve :) Neatnāks

+4
-2
Atbildēt

2

    buchamona > buchamona 16.07.2010. 13.51

    Ja par konkrētu priekšlikumu – virzīt “bezpartejiskus kandidātus” – kā lai es atpazīstu tajā “barā”, kuri iespējams pēc izmaiņām likumā centīsies iekļūt Saeimā, tieši tos kandidātus par kuriem es būtu gatavs balsot? Pēc viņu labajiem darbiem? :) Viena “pozitīvisma kampaņa”jau mums bija, tikai pēc pieredzes – cilvēks mainās, kad iesēžas Saeimā. Pār viņu mēdz nākt visdīvainākās “apskaidrības”

    Partija, tas ir vismaz kaut kāds “apseglots” lielums ar savu vēsturi pēc kuras orientēties, savā ziņā “zīmogs” kandidāta pierē.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > buchamona 16.07.2010. 13.19

    Nezinu gan. Jā, ar Lembergu viņi izgāzās, bet pēc tam ir bijuši pāris interesanti ierosinājumi.

    Nekrāsosim visu melnbaltu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu