Pensiju atšķirības Eiropas valstīs nav novēršamas • IR.lv

Pensiju atšķirības Eiropas valstīs nav novēršamas

18
Gints Ivuškāns, F64

Eiropas sociālo lietu komisārs dažādos pensiju līmeņus skaidro ar atšķirīgajām algām

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs ir milzīgas pensiju atšķirības, taču tas nav no ārpuses ietekmējams process, jo pensiju lielums vistiešākajā veidā ir saistīts ar algu lielumu katrā valstī, rīta intervijā Latvijas Radio piektdien skaidroja Eiropas sociālo lietu un iekļautības atbildīgais komisārs Lāslo Andors (Laszló Andor).

"Eiropā ir milzīgas algu atšķirības, tāpēc ir arī pensiju atšķirības. To nav iespējams izlīdzinat viegli un ātri. Tas ir atkarīgs no ilgstošiem ekonomiskiem procesiem, tas ir atkarīgs no tā, kāds valstī ir pensiju līmenis attiecībā pret algām un kādu dzīves kvalitāti ar to var nodrošināt," komisāra teikto atreferē aģentūra BNS. Andors atzīst, ka pensijas dažādās Eiropas valstīs var svārstīties no nepilniem 100 līdz pat vairākiem tūkstošiem latu.

Dalībvalstu pensiju sistēmām ir jābūt būvētām uz trim principiem, proti, pensijām jābūt adekvātām, ilgtspējīgām, kā arī jābūt drošībai par uzkrājumu nākotni. Šie trīs principi paredzēti Eiropas Savienības (ES) jaunajos pensiju regulējuma priekšlikumos. Andors piekrita, ka ''nav viegli panākt to visu vienlaikus, taču mūsu obligātais uzdevums ir atrast risinājumu".

Komisārs apstiprināja, ka Eiropas Komisija vērtē pensiju līmeni dalībvalstīs, jo vēlas pārliecināties,  ''kā katram Eiropas Savienības pilsonim var tikt garantēts adekvāts pensiju līmenis''. Viņš arī uzsvēra, ka par pensiju apjomu ir atbildīgas tikai un vienīgi nacionālās valdības: "Eiropa var palīdzēt ar orientēšanos šajā jomā, taču nedz algu, ne pensiju lielumu Eiropa nevar noteikt. Tā nav ne atbildīga, ne ir tiesīga tieši iejaukties šajā jomā."

Komentāri (18)

reiznieks 16.07.2010. 22.16

Vai augstajam komisāram nav kauns, ka ES dalībvalstī Latvijā vairāk kā puse pensiju ir zem iztikas minimuma? Par mūsu valdības vīriem nemaz nejautāju, viņiem kauna sajūtas pret nabagiem nekad nav bijis.

+1
0
Atbildēt

1

    simpsons > reiznieks 16.07.2010. 23.48

    Vai Tu maksā pietiekami sociālo nodokli, lai vecākiem pietiktu pensijai un iekrātu arī savai pensijai?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu