Atnesiet sarakstu • IR.lv

Atnesiet sarakstu

15
Gatis Dieziņš, LETA
Askolds Rodins

No pēdējiem trim Saeimas sasaukumiem tagadējais ir pats vājākais

No šodienas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) pieņem 10.Saeimas deputātu kandidātu sarakstus, kurus drīkst iesniegt valsts mēroga politiskās partijas un vēlēšanu apvienības. Lai nu kā, bet politisko partiju Latvijā pēc neatkarības atgūšanas nav trūcis.

9.Saeimas vēlēšanās savus kandidātus piedāvāja 19 partijas un apvienības, un uz 100 vakantajām tautas kalpu vietām bija 1024 kandidāti. Konkurss jau itin kā pieklājīgs, taču rezultāts izrādījās stipri viduvējs. No pēdējiem trim Saeimas sasaukumiem tagadējais ir pats vājākais – ja to aplūkojam no rīcībspējas viedokļa. Šoreiz vēlēšanu saraksti, domājams, būs mazāk kuplā skaitā, jo ir vairāk vēlēšanu apvienību.

Šīs vēlēšanas nāk ar savu “smeķi”: ilgi briedušās pārmaiņas likumdošanā stājušās spēkā un darīts gals vēlēšanu procesu kropļojošajai “lokomotīvju” sistēmai. Tagad viens cilvēks drīkst kandidēt tikai vienā vēlēšanu apgabalā, un tas liek kandidātu izvirzītājiem rūpīgāk izsvērt sarakstus. Jāpiebilst, ka pats termins “lokomotīve”, laikam jau nejauši, taču palienēts no kriminālās pasaules: tur par “lokomotīvi” (krieviski – “parovoz”) dēvē personu, kas pēc nozieguma izdarīšanas grupā uzņemas visu atbildību, pārējiem ļaujot izsprukt “sausā”.

Sarakstu iesniegšanas pirmajā dienā nekad nav novērots, ka iesniedzēji drūzmētos pie CVK telpām. Kārtas numuram ir zināma psiholoģiska nozīme, taču Saeimas vēlēšanu sagatavošanā nav tā, ka pirmais maļ tas, kurš pirmais brauc – kārtas numurus izlozē, un te nu gan pirmā roka ir pirmajiem iesniedzējiem. Pirms četriem gadiem jūlija pēdējā dienā (termiņš beidzās 8.augustā) bija iesniegti tikai seši saraksti. Partijām ir ērtāk iesniegt vēlēšanu listes tuvāk noslēguma dienai, jo tiek pavilkta garumā manevra iespēja, savukārt CVK, ja vienlaikus “nobirst” daudzi saraksti, ir garantēts virsstundu darbs.

Visām piecām pēc neatkarības atgūšanas notikušajām Saeimas vēlēšanām bijušas savas “rozīnītes”. Pirms četriem gadiem par nelielu apjukumu parūpējās partija “Māras zeme”, kuras listē bija tikai vienas kandidātes vārds – toties visos piecos vēlēšanu apgabalos. Noskaidrojās, ka viss ir kārtībā – likumdošana nosaka tikai maksimālo pieļaujamo kandidātu skaitu listē, minimālajam jābūt lielākam par nulli. Četros pastāvēšanas gados 9.Saeima šo likuma normu nav koriģējusi, tātad iespējams, ka atkal parādīsies liste ar vienu uzvārdu, tikai startam visos piecos apgabalos būs vajadzīgi pieci uzvārdi.

Pagājušo vēlēšanu lielākais pārsteigums nāca tūlīt pēc vēlēšanām. Par vēlēšanu biļetenu viltošanas tiesas priekšā stājās Balvu puses pagastvecis, kuram galu galā nācās mazliet pasēdēt aiz zviedru gardīnēm. Jāteic, ka “tēvzemietis” Juris Boldāns konkrētajā iecirknī būtu uzvarējis arī bez blēdīšanās, tikai iepriekš jau to nevarēja droši zināt, un uzvarēt taču gribas visiem.

Visbeidzot nevar nepieminēt visās Saeimas vēlēšanās fiksēto “nacionālo īpatnību”: ikreiz vismaz viens cilvēks vēlēšanu urnā aploksnes vietā iemetis pasi.

Gaidīsim, ko atnesīs šīs vēlēšanas. Trešdien ap pusdienas laiku CVK uzradās pirmais klients. Saskaņas centrs (SC) piegādāja pilnu sarakstu un nolika uz galda savu programmu (tā ir obligāta prasība). Pirmie nāk, kad sirds liek, nākamajiem jāpiesakās jau iepriekš. CVK zina teikt, ka nākamā būs Vienotība.

Kā mēdza teikt Mihails Gorbačovs, process sācies. SC listē redzams tas, ko atradīsim arī citu partiju sarakstos, proti, pirmais numurs iedalīts cilvēkam, kas kaut kādā veidā saistīts ar konkrēto vēlēšanu apgabalu – ja ne citādi, tad vismaz nācis tur pasaulē. Tā nav visaptveroša likumsakarība, taču iespēju robežās šī paraša tiek ieturēta.

Kamēr listes nav iesnieguši visi nopietnākie pretendenti uz vietām 10.Saeimā, būtu pāragri spriest par sarakstu izredzēm, ko varēs ieskicēt, kad nekādi “nekad” vairs nav iespējami.

Komentāri (15)

mary75 14.07.2010. 15.09

Pēc šīsdienas Urbanovica paziņojuma, kā parasti, ļoti nesakarīgā valodā, bet, ar skaidri manāmiem draudiem – ja mēs nebūsim valdībā, sarīkosim jums te otru Biškeku, ņemu atpakaļ savus vārdus par iespējamo produktīvo sadarbību ar SC.
Ja cilvēks vēl pirms vēlēšanām sāk izturēties kā saimnieks un draudēt, tad ko gan viņš darīs, nokļūstot pie varas?
Tā ka šinīs vēlēšanās izvēle ir pavisam vienkārša – vai nu Vienotība, kurā man arī daudz kas nepatīk, bet, kura vienīgā cenšas strādāt valsts labā, kā prot, vai nu SC, kas draud sarīkot otru Biškeku, ja šos nelaidīs pie varas ( un jau zināms, kas atbalstīja un veicināja nemierus un etniskās tīrīšanas Kirgīzija, lai veicinātu sev vēlamas valdības nākšanu pie varas), vai nu SC draugi, oligarhiem piederošie grupējumi, ko Latvijā sauc par partijām – TP, LPP, ZZS.
Tā ka manuprāt, izvēle ir pavisam vienkārša.
Ja domā ar galvu, nevis, muti atvēris, ēd tos makaronus, ko PLL un Lembergs karina un karinās uz ausīm.

+17
0
Atbildēt

1

    kristaps_drone > mary75 14.07.2010. 15.51

    Dzeri, apsveicu sakarā ar to, ka nu tad beidzot izdarīji pareizo secinājumu par SC un beigsi sludināt sadarbības nepieciešamību ar to!

    +6
    0
    Atbildēt

    0

www.vecamate.lv 14.07.2010. 20.48

Mjā, ar to Biškeku Jānis Ur. nolaidis pamatīgu tūku..Labticīgo latvju balsis panākumiem ta vajadzīgas, a šitādiem tekstiem krietnu procentu var vējā pasēt.. Gaidāmās uzvaras grūti slēpjamais prieks, vai karstums pie vainas, kas zin :)

+5
0
Atbildēt

1

    Sanšains > www.vecamate.lv 14.07.2010. 22.27

    Labticīgo latvju balsis panākumiem ta vajadzīgas, a šitādiem tekstiem krietnu procentu var vējā pasēt..
    ========================================
    Nu, lūdzu, neturpiniet izplatīt mītu, ka it kā arī latvieši balsotu par SC!
    Sociologi, piemēram, Freimanis, atkārtoti ir teikuši, ka par SC latvieši kaut cik nozīmīgā skaitā NEBALSO. Var, protams, neticēt Freimanim, bet… Jums pašam taču laikam nebūs pārliecinošu pierādījumu pretējai hipotēzei, ko?:)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Ilva 14.07.2010. 16.31

dzeri – pilnīgi precīzi fiksēji situāciju.
Man personiski arī daļa no Vienotības kandidātiem ir svītrojama gan objektīvu gan arī subjektīvi nepieņemamu darbu vai nespējas un nekompetences dēļ.
Tomēr salīdzinot ar “badu Āfrikā” alternatīvas īsti nav.

P.S. Es gan vēlētos cerēt, ka pēc vēlēšanām Vienotība spēs nepalikt aiz borta, jo dotajā brīdī atkal izskatās “mēs pret visiem” apbižojušies. Tad izsaku cerību, ka spēs nacionālo izlīguma valdību izveidot – JL + SC + TB/VL + ZZS (?). Attiecībā par ZZS palasot pēdējā laika NRA eksemplārus izskatās,ka jau metuši kauliņus kopā ar PLL, jo tik atklāti manipulēt ar viedokli ir jāspēj. Ja SC atkāpjas no nacionālo jautājumu cilāšanas (valoda, pilsonība, izglītība valsts valodā), tad ekonomiskos jautājumos ir iespējams sadarboties. Bet šaubos, ka SC dēļ sava vēlētāja tipa gribētu tā riskēt

+5
0
Atbildēt

2

    www.vecamate.lv > Ilva 14.07.2010. 20.56

    Man šķiet, ka būs šķobīgs ķīselis ar + 2-4 balsīm kādai kolīcijai. Ticami, ka Vienotība opozīcijā.Vismaz uz to tiek centīgi strādāts. Ar kuriem ies kopā ZZS, to tik hūte zin.Un vēl ar TB/VL var sanākt interesanti.Vecajiem nacionāļiem zelta balsu paketes tirgošana ierasta lieta.Ka nesnāk pēc vēlēšanām atstāt jaunos VL platām mutēm skatoties kā tā politika tiek taisīta.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mary75 > Ilva 14.07.2010. 17.16

    Uz ZZS es vispār nekādas cerības neliktu, Lemberga prostitūtas darīs to, ko liks Lembergs, un, pēc loģikas, Lembergam tuvāka PLL ideoloģija, ja to tā var nosaukt.
    Bet, ja PLL savāc ļoti maz balsis, bet, TB/VL samērā daudz, teorētiski iespējama arī koalīcija TB/VL + Vienotība + ZZS, bez PLL un SC.
    Kaut arī tas ir maz reāli.
    Visdrīzāk, būs atkal kāda izplūdusi koalīcija, kurā Vienotība būs mazākumā pret PLL, SC un ZZS, un, pat ja tā būs valdībā, noteikumus tāpat diktēs SC un oligarhu partijas, un viss tāpat turpinās nīkuļot.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu