Igaunijai galīgais lēmums par uzņemšanu eirozonā • IR.lv

Igaunijai galīgais lēmums par uzņemšanu eirozonā

10
AFP/LETA

ES finanšu ministri apstiprina eiro ieviešanu Igaunijā nākamā gada 1.janvārī

Eiropas Savienības finanšu ministri otrdien devuši galīgo apstiprinājumu Igaunijas uzņemšanai eirozonā nākamā gada 1.janvārī, ziņo LETA-REUTERS. Finanšu ministri arī apstiprināja Igaunijas kronas kursu pārejai uz eiro 15,6466 kronu līmenī.

Jūnijā Igaunijas uzņemšanu eirozonā apstiprināja arī ES valstu līderi un Eiropas Parlamentsm, bet vēl pirms tam – maijā – Eiropas Komisija rekomendēja Igaunijas uzņemšanu eirozonā.

Igaunija kļūs par 17.eirozonas valsti un pirmo Baltijas valsti, kurā tiks ieviests eiro. Tā būs arī piektā no valstīm, kas ES pievienojās 2004.gadā un kas līdz šim pārgājušas uz eiro: 2007.gadā šo valūtu ieviesa Slovēnija, 2008.gadā – Kipra un Malta, 2009.gadā – Slovākija.

Lai pievienotos eirozonai, valstīm ir jāizpilda vairāki kritēriji. Kaut arī Igaunijas ekonomika 2009.gadā piedzīvoja lejupslīdi 15% apmērā, iepriekšējos gados ieturētā konservatīvā fiskālā politika Igaunijas finansēm nodrošināja daudz labāku stāvokli nekā citās Baltijas valstīs un arī vairumā eirozonas valstu.

Igaunijas budžeta deficīts 2009.gadā bija 1,7% no iekšzemes kopprodukta, stabili iekļaujoties Māstrihtas kritēriju 3% robežās, bet valsts parāds bija 7,2% apmērā, kas ir zemākais līmenis visā ES.

Komentāri (10)

putekliic 13.07.2010. 17.56

Mēs tikmēr tuvojamies “rubļa zonai” – lēni, bet pārliecinoši …

+6
0
Atbildēt

0

dro 13.07.2010. 18.57

Pievienojos dzerim ar piebildi, ka igauņi arī pārnesa Aļošu pīšļus uz turieni, kur tiem jābūt.

+3
0
Atbildēt

0

buchamona 13.07.2010. 16.27

Kādi būs eirozonas pārvaldes nosacījumi nākotnē? ++++ domāju, ka vienota, drastiska finanšu disciplīna, kurai būs jāpakļaujas visām eirozonas valstīm. Katrā ziņā vācieši pēc Grieķijas “melodrāmas”ir noskaņoti kareivīgi un paldies viņiem par to. Tikai uz latviešiem tas neattiecas. Latvieši vēl pamanīsies rudenī savēlēt spēkus kuri,ar lata devalvāciju sāks celt LR ekonomisko aktivitāti :) Kā tas izpaudīsies – drošu ziņu nav. Varbūt caur Daugavas rakšanu? :)

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu