Šveice noraida ASV prasību izdot Polaņski • IR.lv

Šveice noraida ASV prasību izdot Polaņski

24
AFP/LETA

Pērn Šveices varasiestādes pēc ASV pieprasījuma režisoru arestēja, kad viņš ieradās uz Cīrihes filmu festivālu
Šveices varasiestādes noraidījušas ASV prasību izdot kinorežisoru Romānu Polaņski, kurš apsūdzēts bērnu seksuālās izmantošanas lietā, vēsta LETA-AFP. Polaņskis ir atbrīvots no mājas aresta.

"Poļu izcelsmes franču kinematogrāfists netiks izdots Savienotajām Valstīm un viņa brīvību ierobežojošie pasākumi ir atcelti,” preses konferences laikā pavēstīja tieslietu ministre Evelīne Vidmere-Šlumpfa.

1977.gadā Polaņskis tika apsūdzēts toreiz 13 gadus vecās Samantas Geimeres pavešanā. Vienojoties ar prokuratūru par vairāku apsūdzības punktu atcelšanu, tostarp par apsūdzības atcelšanu izvarošanā, sazāļošanā un netiklu darbību veikšanā ar mazgadīgo, režisors atzina vainu nelikumīgās seksuālās attiecībās, tomēr pirms sprieduma pasludināšanas viņš aizbēga no ASV uz Franciju, baidoties, ka tiesnesis neievēros noslēgto vienošanos un piespriedīs viņam pilnu sodu, atgādina LETA.

2008.gada beigās Polaņskis iesniedza Losandželosas tiesā apelāciju, lūdzot atcelt pret viņu izvirzītās apsūdzības izvarošanā. Pēc vairākus mēnešus ilgušā tiesas procesa tiesnesis noraidīja prasību un paziņoja, ka lietu nav iespējams izskatīt, kamēr Francijā dzīvojošais Polaņskis neierodas uz tiesu. Pagājušā gada septembrī Šveices varasiestādes pēc ASV pieprasījuma režisoru arestēja, kad viņš ieradās uz Cīrihes filmu festivālu saņemt apbalvojumu par mūža ieguldījumu kino.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu