"Latvenergo" nevarot subsidēt mazāku tarifu iedzīvotājiem • IR.lv

"Latvenergo" nevarot subsidēt mazāku tarifu iedzīvotājiem

30
Kristaps Kuhaļskis, F64

Konkurence neļauj prasīt lielāku maksu no uzņēmumiem, saka uzņēmuma vadītājs

Valstij piederošais enerģētikas koncerns AS "Latvenergo" darbojas atvērtā elektroenerģijas tirgū, tāpēc vairs nevar likt atsevišķiem klientiem par elektrību maksāt dārgāk, lai subsidētu zemāku tarifu iedzīvotājiem un mazajiem uzņēmumiem, biznesa portālam "Nozare.lv" sacījis "Latvenergo" valdes priekšsēdētāja pienājumu izpildītājs Uldis Bariss.

Uņēmums šādas subsīdijas varot nodrošināt, ja ieņem monopola stāvokli. "Ja valsts atbalsta šādu sociālu politiku, subsidēt atsevišķus klientus ir iespējams, tomēr atvērtā tirgus konkurences apstākļos, tiklīdz mēģināsim pārdot elektroenerģiju dārgāk, mūsu lielie klienti aizies pie konkurentiem. Līdz ar to elektroenerģijas tarifu celšana ir ekonomiski neizbēgama. Tarifiem būs jābūt tādiem, kāda ir tirgus cena," saka Bariss.

Patlaban koncerns subsidējot iedzīvotājus un mazos uzņēmumus ar regulēto tarifu, kas ir aptuveni 25% zem tirgus cenas. Bariss gan nemin, kad tarifu varētu mainīt. Jāatgādina, ka vēl pirms mēneša ''Latvenergo'' sabiedrisko attiecību pārstāvis Andris Siksnis Ir.lv apliecināja, ka šogad elektrības tarifi iedzīvotājiem netiks palielināti.

Savukārt Igaunijas elektroenerģijas ražotāja "Eesti Energia" meitas uzņēmuma Latvijā SIA "Enefit" valdes priekšsēdētājs Aivars Tihane patlaban spēkā esošo elektroenerģijas cenas regulēšanas modeli vērtē kā neefektīvu. Intervijā "Nozare.lv" viņš norāda – sākot ar nākamā gada 1.janvāri, tiks paaugstināti ''Latvenergo'' meitas uzņēmuma AS "Augstsprieguma tīkls" tarifi, kas liks paaugstināt arī otras ''meitas'' AS "Sadales tīkls" tarifus, ko patlaban izskata Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK). "Sadales tīkla" tarifs veido daļu no ikviena elektroenerģijas patērētāja gala tarifa.

Ir.lv jau rakstīja, ka SPRK maijā nolēma paaugstināt "Augstsprieguma tīkla" pārvades sistēmas pakalpojumu vidējo tarifu no 5,22 latiem par megavatstundu līdz 7,5 latiem, un tas varētu palielināt elektroenerģijas gala tarifus vidēji par 3%.

"Tīkla tarifu celšana notiek bez īpašas publiskās uzmanības,'' secina Tihane, norādot – tas liecina, ka regulēto tarifu struktūra nav objektīva un ir necaurskatāma. "Enefit" iesaka mainīt tarifu sistēmu elektroenerģijai, nosakot, ka tai ir atsevišķa komponente, kas tiek piemērota un regulēta atsevišķi, saka uzņēmējs.

Kā skaidro Tihane, agrāk "Latvenergo" ar lielākajiem elektroenerģijas piegādātājiem vienojās par piegādēm un cenu nākamajam gadam, pēc tā rēķinot regulēto cenu, turpretī tagad elektrība tiek iepirkta pa dienām un stundām, tāpēc tās cena ir svārstīga. Patlaban atvērtajā tirgū kritušās konkrētā brīža jeb "spot" cenas, kas nosaka elektroenerģijas cenu nākamajā dienā. Savukārt cenas nākotnes darījumiem, piemēram, 2011.gadā, drīzāk uzrāda tendenci paaugstināties.

.

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu